Na tragach prezentowane będą produkty rodem z Portugalii, Włoch, Hiszpanii, Afryki Południowej, Ukrainy, Rumunii, Rosji uzupełnione propozycją win rodzimych pod kierunkiem prekursora odrodzenia polskiego winiarstwa Romana Myśliwca, właściciela winnicy Golesz, autora licznych książek i publikacji. Eksperci doradzą również jak dobrać wina i mocne alkohole do karty w restauracjach, kawiarniach czy hotelach, oraz zaprezentują tajniki foodparingu.
Degustacje win włoskich oraz dyskusję o trendach w sektorze winiarskim tego regionu poprowadzi Tomasz Kolecki, wiceprezes Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. W trakcie targów odbędzie się również degustacja win ekologicznych, które poprowadzi i zaprezentuje krytyk winiarski, redaktor portalu Winicjatywa - Wojciech Bońkowski.
Na pytanie czy na polskim winie można zarobić odpowiedzą eksperci z Fundacji Na Rzecz Rozwoju i Promocji Winiarstwa Galicja Vitis. Przybliżą również wybrane zagadnienia dotyczące enoturystyki
i marketingu wina.
Podczas targów WorldFood Warsaw będzie miała swoją premierę książka „Ochrona winorośli” będąca kompendium dostępnej wiedzy na temat ochrony winorośli. Autorem tego bogato ilustrowanego zdjęciami i tabelami podręcznika pt. „Ochrona winorośli” jest dr Janusz Mazurek, wydawcą Fundacja Na Rzecz Rozwoju i Promocji Winiarstwa GALICJA VITIS.
Targi WorldFood Warsaw.
11-13 kwietnia 2017
EXPO XXI, ul. Prądzyńskiego 12/14 w Warszawie