To sprawdzona zasada, że każde zawodowe spotkanie nawet dorastających gastronomików i początkujących kucharzy z najlepszymi szefami kuchni znacząco wpływa na karierę młodych. Od trzech lat Stowarzyszenie „Polska Ekologia” rozwija ideę takich spotkań, a w tym roku podczas jubileuszowych X Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Naturalnej Natura Food & VI Targów Ekologicznego Stylu Życia Beeco w Łodzi organizuje w strefie „Chwyć byka za rogi” (sektor C) konkurs kulinarny dla uczniów szkół gastronomicznych i rolniczych współzawodnictwo związane tematycznie z ekologiczną, kulinarną, naturalnie miękką wołowiną.
Dlaczego wołowina? Bo to mięso wyjątkowe, treściwe, a także dające kucharzom wiele szans na popisowe dania, i to nie tylko z samej polędwicy.
Jak mówią fachowcy „wołowina ma w sobie wszystko”. Ma naturalną kruchość, soczystość i łatwość przygotowania.
Potwierdza te wyjątkowe zalety wybitna znawczyni tematu prof. nadzw. dr hab. inż. Agnieszka Wierzbicka z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW: - „Mięso wołowe jest najlepszym mięsem z punktu widzenia właściwości prozdrowotnych. Ważne jest zwrócenie uwagi, aby w diecie codziennej przynajmniej dwa razy w tygodniu znalazło się mięso wołowe”.
W Stowarzyszeniu „Polska Ekologia” panuje przekonanie, że idea motywowania młodych i pomagania im w budowaniu życiorysu zaowocuje i będzie miała znaczenie dla rozwoju polskiej kuchni ekologicznej. Na kształtowanie kulinarnych gustów Polaków ma coraz większy wpływ blogosfera. I dlatego na tych targach odbędzie się II Ogólnopolskie Spotkanie Blogerów Kulinarnych. Jednym z tematów będą „tatarskie warsztaty” poświęcone befsztykowi, wymienionemu w legendach o Tatarach.
Warto pamiętać, że łódzki salon kulinarny, jakim jest „Natura Food”, odwiedza 12 tys. gości, a liczba wystawców zbliża się do 400. Wiele osób chce spróbować naturalnego, ekologicznego jedzenia, spotkać się i nauczyć od najlepszych; od mistrzów. Dość powiedzieć, że jurorami i kierującymi warsztatami są członkowie Stowarzyszenia „Polska Ekologia” z Maciejem Rudziksem - jego wiceprezesem na czele. Będzie też Carlos Gonzalez Tejera – promotor i wieloletni popularyzator sztuki kulinarnej i żywności wysokiej jakości, a także smakosz i otwarty gawędziarz. Obecny też będzie mistrz i nauczyciel co się zowie Jarosław Maliszewski z Zespołu Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie, zdobywca I Pucharu Polski i Grand Prix w daniach regionalnych, niegdyś szef kuchni śniadaniowej hotelu Victoria.
Wszystko o wołowinie będą mogli powiedzieć trzej znawcy: Sebastian Kornacki wybitny warszawski kucharz, laureat 12 prestiżowych konkursów kulinarnych, w tym zdobywca zasłużonego tytułu „Mistrz Wołowiny” w konkursie „Polska wołowina, wołowiną z przyszłością”. Drugim ekspertem jest Łukasz Krupiński znający tajemnicę uzyskania szczególnych cech wspaniałego mięsa, a na co dzień zajmujący się nad Pilicą hodowlą stada szkockiej rasy Highlandów Cattle Beef, dających królewską wołowinę, szczególnie cenioną przez najlepszych szefów kuchni. A jak najlepiej te wyjątkowe cechy wykorzystać opowie Zdzisław Czepiga kucharz specjalizujący się w daniach kuchni ekologicznej i mistrz w najbardziej wydajnym rozbiorze mięsa, a także wyróżniający się szczególnym talentem w prelekcjach przeznaczonych dla najmłodszych. Właśnie w Łodzi młodziutkim kuchcikom będzie opowiadał o tajnikach gotowania. A i gospodyniom zdradzi co warto kupić i jak przyrządzić, aby kuchenne starania przyniosły pożądany efekt i by obiad smakował całej rodzinie.
Warto się wybrać do Łodzi w dniach 13 – 15 października na „Natura Food” i zorientować się kto w przyszłości trafi do przewodników: „Michelina” czy do „Gault&Millau”.