updated 1:01 PM CEST, Jun 22, 2018
A+ A A-

W październiku Łódź pełna smaków

  • Napisane przez Bohdan Juchniewicz
  • Dział: Biznes
Wyróżniony W październiku Łódź pełna smaków pexels.com

Natura Food otwiera drzwi do kariery. Tatarskie warsztaty dla blogerów.

To sprawdzona zasada, że każde zawodowe spotkanie nawet dorastających gastronomików i początkujących kucharzy z najlepszymi szefami kuchni znacząco wpływa na karierę młodych. Od trzech lat Stowarzyszenie „Polska Ekologia” rozwija ideę takich spotkań, a w tym roku podczas  jubileuszowych X Międzynarodowych  Targów  Żywności Ekologicznej i Naturalnej  Natura Food & VI Targów Ekologicznego Stylu Życia Beeco w Łodzi organizuje w strefie „Chwyć  byka za rogi” (sektor C) konkurs kulinarny dla uczniów szkół gastronomicznych i rolniczych  współzawodnictwo związane tematycznie z  ekologiczną, kulinarną, naturalnie miękką wołowiną.

Dlaczego wołowina? Bo to mięso wyjątkowe, treściwe, a także dające kucharzom wiele szans na popisowe dania, i to nie tylko z samej polędwicy.

Jak mówią fachowcy „wołowina ma w sobie wszystko”. Ma naturalną kruchość, soczystość i łatwość przygotowania.

Potwierdza te wyjątkowe zalety wybitna znawczyni tematu prof. nadzw. dr hab. inż. Agnieszka Wierzbicka z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW: - „Mięso wołowe jest najlepszym mięsem z punktu widzenia właściwości prozdrowotnych. Ważne jest zwrócenie uwagi, aby w diecie codziennej przynajmniej dwa razy w tygodniu znalazło się mięso wołowe”.

W Stowarzyszeniu „Polska Ekologia” panuje przekonanie, że idea motywowania młodych i pomagania im w budowaniu życiorysu zaowocuje i będzie miała znaczenie dla rozwoju polskiej kuchni ekologicznej. Na kształtowanie kulinarnych gustów Polaków ma coraz większy wpływ  blogosfera.  I dlatego na tych targach odbędzie się II Ogólnopolskie Spotkanie Blogerów Kulinarnych. Jednym z tematów będą „tatarskie warsztaty”  poświęcone befsztykowi, wymienionemu w   legendach o Tatarach.

Warto pamiętać, że łódzki salon kulinarny, jakim jest „Natura Food”,  odwiedza 12 tys. gości, a liczba wystawców zbliża się do 400. Wiele osób chce spróbować naturalnego, ekologicznego jedzenia, spotkać się i nauczyć od najlepszych; od mistrzów. Dość powiedzieć, że jurorami i kierującymi warsztatami są członkowie Stowarzyszenia „Polska Ekologia” z Maciejem Rudziksem - jego wiceprezesem   na czele. Będzie też Carlos Gonzalez Tejera – promotor i wieloletni popularyzator sztuki kulinarnej i żywności wysokiej jakości, a także smakosz i otwarty gawędziarz. Obecny też będzie mistrz i nauczyciel co się zowie Jarosław Maliszewski z Zespołu Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie, zdobywca I Pucharu Polski  i Grand Prix w daniach regionalnych, niegdyś szef kuchni śniadaniowej hotelu Victoria.

Wszystko o wołowinie będą mogli powiedzieć trzej znawcy: Sebastian Kornacki wybitny warszawski kucharz, laureat 12 prestiżowych konkursów kulinarnych, w tym zdobywca zasłużonego tytułu „Mistrz Wołowiny” w konkursie „Polska wołowina, wołowiną z przyszłością”. Drugim ekspertem jest Łukasz Krupiński znający tajemnicę  uzyskania szczególnych cech wspaniałego mięsa, a na co dzień zajmujący się nad Pilicą hodowlą stada szkockiej rasy Highlandów Cattle Beef, dających królewską wołowinę, szczególnie cenioną przez najlepszych szefów kuchni.  A jak najlepiej te wyjątkowe cechy wykorzystać opowie Zdzisław Czepiga kucharz specjalizujący się w  daniach kuchni ekologicznej  i mistrz w najbardziej wydajnym  rozbiorze mięsa,  a także wyróżniający się szczególnym talentem w prelekcjach przeznaczonych dla najmłodszych. Właśnie w Łodzi młodziutkim kuchcikom będzie opowiadał o tajnikach gotowania. A i gospodyniom zdradzi  co warto kupić i jak przyrządzić,  aby kuchenne starania przyniosły pożądany efekt i by obiad smakował całej rodzinie.

Warto się wybrać do Łodzi w dniach 13 – 15 października na „Natura Food” i zorientować się  kto w przyszłości trafi do przewodników: „Michelina” czy do „Gault&Millau”.

stoisko 300x150cm

Warszawa

Polityka Prywatności

W celu realizacji obowiązku informacyjnego, zgodnie z art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. poniżej przekazujemy „klauzulę informacyjną” z prośbą o zapoznanie się.


Polityka prywatności i przetwarzania danych osobowych

Administratorem Twoich danych osobowych jest Impresja Studio Promocji z siedzibą w Warszawie, przy ulicy Drewnianej 5 lok. 3,. Poniżej znajdziesz wszelkie niezbędne informacje dotyczące przetwarzania Twoich danych osobowych w związku z realizacją usługi informacyjnej.

2. Przedstawicielem Administratora jest Tomasz Brzozowski: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

3. Dane osobowe przetwarzane są w celu w celu świadczenia usług informacyjnych oraz w celach marketingowych. Podstawą prawną jest art. 6 ust. 1 lit a Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE - „RODO”).

4. Dane będą przetwarzane w celach marketingowych do momentu wycofania przez Ciebie zgody na takie przetwarzanie.

W zakresie usług Impresja Studio PR Twoje dane będą przetwarzane przez okres, w którym usługi te będą świadczone oraz, w uzasadnionych wypadkach, po zakończeniu ich świadczenia, jednak wyłącznie jeżeli jest dozwolone lub wymagane w świetle obowiązującego prawa np. przetwarzanie w celach statystycznych, rozliczeniowych lub w celu dochodzenia roszczeń. W takim przypadku dane będą przetwarzane jedynie przez okres niezbędny do realizacji odpowiednich celów.

5. Po zakończeniu przetwarzania danych osobowych w pierwotnym celu, dane będą, w uzasadnionych wypadkach, przetwarzane po zakończeniu ich świadczenia, jednak wyłącznie jeżeli jest dozwolone lub wymagane w świetle obowiązującego prawa np. przetwarzanie w celach statystycznych, rozliczeniowych lub w celu dochodzenia roszczeń. W takim przypadku dane będą przetwarzane jedynie przez okres niezbędny do realizacji odpowiednich celów.

6. Podanie danych jest dobrowolne

7. Twoje dane osobowe nie będą przekazywane.

8. Jako administrator Twoich danych, zapewniamy Ci prawo dostępu do Twoich danych, możesz je również sprostować, żądać ich usunięcia lub ograniczenia ich przetwarzania. Możesz także skorzystać z uprawnienia do złożenia wobec Administratora sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych oraz prawa do przenoszenia danych do innego administratora danych. W przypadku wyrażenia dobrowolnej zgody, przysługuje Ci prawo cofnięcia zgody na przetwarzanie danych w dowolnym momencie co nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem. Informujemy także, że przysługuje Ci prawo wniesienia skargi do organu nadzorującego przestrzeganie przepisów ochrony danych osobowych.

9. Na niniejszej witrynie znajdują się wtyczki społecznościowe serwisu Facebook: „Lubię to”, które są powiązane z serwisem Facebook. Pod naszym artykułami umieszczany jest kod odwołujący się do serwisu Facebook. Używając przycisku „Lubię to”, użytkownik loguje się do serwisu Facebook, w którym obowiązują zasady ochrony prywatności określone przez serwis Facebook.

10. Ta strona zbiera w sposób automatyczny informacje zawarte w plikach cookies i wykorzystuje je w celach statystycznych oraz do usprawnienia funkcjonowania serwisu. Pliki Cookiem są też zbierane przez Google Analytics. Pliki cookies są plikami tekstowymi, które przechowywane są w komputerze użytkownika serwisu.

Wykorzystujemy dwa rodzaje plików cookies – tymczasowe i stałe. Pliki tymczasowe przechowywane są do momentu opuszczenia przez Ciebie naszej strony (poprzez wejście na inną stronę, wylogowanie lub wyłączenie przeglądarki). Pliki stałe przechowywane są w Twoim komputerze do czasu ich usunięcia lub przez czas wynikający z ich ustawień.

W każdej chwili możesz dokonać zmiany ustawień swojej przeglądarki, aby zablokować obsługę plików cookies lub każdorazowo uzyskiwać informacje o ich umieszczeniu w swoim urządzeniu. Inne dostępne opcje możesz sprawdzić w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej. Większość przeglądarek domyślnie jest ustawione na akceptację zapisu plików cookies w komputerze. Informacje dotyczące ustawień przeglądarek internetowych dostępne są w jej menu (pomoc) lub na stronie jej producenta.

Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki.