updated 8:25 AM CEST, May 25, 2018
A+ A A-

CSR Ferrero Polska

  • Napisał 
  • Dział: CSR
Wyróżniony CSR Ferrero Polska Fot. arch.

Już po raz czwarty Ferrero International zaprezentowało swój Raport Społecznej Odpowiedzialności Biznesu.

Grupa po raz drugi pokazała dokument także w Polsce, podczas oficjalnej uroczystości 22 stycznia w Ambasadzie Republiki Włoch w Polsce. Szczególne miejsce w tegorocznym Raporcie zajął opis działań z zakresu Społecznej Odpowiedzialności Biznesu oraz realizowanych w Polsce oraz historię rozwoju Grupy na terenie naszego kraju.

W zorganizowanej podczas prezentacji debaty eksperckiej, wzięli udział: Kamil Wyszkowski (krajowy przedstawiciel United Nations Global Compact w Polsce, ONZ); Paweł Papke (poseł RP, członek sejmowej komisji kultury fizycznej, sportu i turystyki, b. siatkarz, wielokrotny reprezentant Polski); dr Bolesław Rok (ekspert CSR, akademia Leona Koźmińskiego); Agnieszka Cyran (Fundacja Polska Siatkówka); Sebastian Świderski (b. siatkarz, wielokrotny reprezentant Polski, Ambasador Programu Kinder+Sport); Mateusz Kusznierewicz (żeglarz, medalista olimpijski, indywidualny mistrz świata w klasie Finn oraz mistrz świata w klasie Star, pięciokrotny indywidualny mistrz Europy, wielokrotny zdobywca mistrzostw Polski, Partner Programu Edukacji Morskiej); Cezary Więcław (dyrektor fabryki Ferrero w Belsku Dużym); Andrzej Gantner (dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności i programu Trzymaj Formę); Anna Jelonek (ekspert ds. żywienia); Enrico Bottero (Dyrektor Generalny Ferrero Polska).

Eksperci omówili główne zagadnienia przedstawione w tegorocznym Raporcie CSR Grupy Ferrero. Podjęto niezwykle ważną tematykę edukacji żywieniowej i popularyzacji sportu wśród dzieci i młodzieży, omówiono programy w które zainicjowało Ferrero - czyli programy Kinder+Sport oraz Program Edukacji Morskiej. Poruszono kwestię wsparcia przez Ministerstwo Sportu i Turystyki programów i inicjatyw, popularyzujących sport powszechny, zwłaszcza wśród najmłodszych. Ważnym aspektem debaty była także analiza współczesnych trendów w Społecznej Odpowiedzialności Biznesu, zwłaszcza w kontekście przedsiębiorstw rodzinnych działających w Polsce. Zastanawiano się także nad przyszłością CSR na świecie.

W trakcie spotkania, przedstawiciele firmy przedstawili historię oraz rozwój głównych gałęzi biznesowych Grupy Ferrero w Polsce. Ferrero rozpoczęło swą działalność w Polsce w roku 1992 i był to pierwszy krok ku wielkiej ekspansji Grupy na rynkach nowego do tej pory obszaru geograficznego. Początkową ofertę stanowiły trzy wielkie marki: Raffaello, Kinder Niespodzianka i Tic Tac.

Pierwszy zakład powstał w warszawskim Wilanowie, w 1993 r., gdzie rozpoczęto pakowanie drażetek tic-tac, do dziś cieszących się wielką popularnością. W 1995 r., kiedy załoga zakładu w Wilanowie liczyła już 70 osób, wprowadzono na polski rynek również Nutellę i Kinder Czekoladę, po których przyszła kolej na następne produkty z szerokiego asortymentu Grupy – Kinder Bueno, Kinder Country i Kinder Delice.

Poważną decyzją, która zaważyła na rozwoju Ferrero Polska, była budowa zakładu produkcyjnego w Belsku Dużym położonym 45 km od Warszawy, gdzie w 1997 r. ruszyła produkcja Nutelli i Kinder Niespodzianki. W następnym roku do belskiej fabryki przeniesiona została także produkcja opakowańTicTaków, a pod koniec 1999 r. uruchomiona nowa linia produkcyjna Kinder Bueno, w 2002 r. Kinder Joy, w 2004 Raffaello, a rok później także Kinder Bueno White. W 2003 r. biuro handlowe przeprowadziło się do nowej siedziby w Wilanowie, a sieć sprzedaży i dystrybucji została znacząco poszerzona i rozbudowana.

Ferrero Polska dzisiaj zajmuje trzecie miejsce na polskim rynku wśród producentów słodyczy; zatrudnia bezpośrednio 1.332 osoby (dane wg stanu na 31 sierpnia 2012 r.).

Posiada w ofercie handlowej ponad dwadzieścia produktów, wśród których wyroby kultowe, jeśli chodzi o smak i jakość – Nutella,Tic Tac, Kinder Bueno i Kinder Niespodzianka.

Obroty Ferrero Polska w roku 2011-12 wyniosły 2 mld 647 mln zł (619 mln euro).

Ferrero Polska udziela się aktywnie w stowarzyszeniach branżowych, jak na przykład POLBISCO - Stowarzyszeniu Polskich Producentów Wyrobów Czekoladowych i Cukierniczych czy Polskiej Federacji Producentów Żywności, uczestnicząc między innymi w pracach powołanych przez nie zespołów roboczych. Ponadto, Ferrero Polska jest w stałym kontakcie i współpracy z kilkoma NGO działającymi na polu społecznej odpowiedzialności biznesu (CSR).

Ferrero prowadzi wiele działań na rzecz pracowników oraz ich rodzin, promuje zdrowie i bezpieczeństwo w miejscu pracy. Część tych działań wykracza poza wymogi przepisów prawa, jak na przykład prywatna opieka lekarska, wstęp do obiektów sportowych, czy akcje na rzecz pracowników i ich rodzin.

W roku 2013-2014 „Business Unit” Ferrero rozpocznie realizację „Programu Interkultura”, przeznaczonego dla dzieci pracowników. Co roku ufundowane będą dwa stypendia na roczne studia we Włoszech.

Firma aktywnie wspiera następujące projekty:

„Keepfit!” (Trzymaj formę!) –program koordynowany i finansowany przez dziesięć firm zrzeszonych w Komisji ds. Żywienia Krajowej Federacji Producentów Żywności. Jego celem jest promocja zasad zbilansowanej diety i regularnej aktywności fizycznej wśród młodzieży szkół średnich. W sumie w programie bierze udział 96 szkół z całej Polski (około 10 tysięcy uczniów). „Trzymaj formę!” to program, który uświadamia dzieciom potrzebę utrzymania zdrowych nawyków żywieniowych i promuje aktywny tryb życia oraz zbilansowany sposób odżywiania, oparte na indywidualnej odpowiedzialności.

Aktywny udział w ważnych projektach koordynowanych przez Polską Federację Producentów Żywności, jak wdrażanie strategii WHO w zakresie żywienia, aktywności fizycznej i zdrowia w Polsce. Federacja jest członkiem Ogólnoeuropejskiej Strategii Działania w zakresie Żywienia, Aktywności Fizycznej i Zdrowia, utworzonej pod auspicjami Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie.

Inne projekty, promujące działania, mające zapewnić konsumentom dostęp do artykułów spożywczych najwyższej jakości oraz rozpowszechniające wiedzę na ten temat. Przykładem jest opracowanie kampanii reklamowej przeznaczonej do supermarketów, której celem jest edukacja konsumentów dotycząca czytania etykiet.

„Kinder+Sport” został zainaugurowany w Polsce w roku 2008. W ostatnich czterech latach stopniowo zyskiwał popularność w polskim społeczeństwie i przyczyniał się do rozpowszechniania aktywności sportowej i zdrowego trybu życia wśród dzieci i młodzieży.

„Kinder+Sport” znany jest w Polsce przede wszystkim z turnieju siatkarskiego, organizowanego we współpracy z Polskim Związkiem Piłki Siatkowej. To rzetelny partner, znany w Polsce od wielu lat, potrafiący skutecznie propagować aktywność sportową i zdrowy tryb życia wśród dzieci i młodzieży w całej Polsce. Turniej odbywa się w obiektach PZPS, w ramach 16 związków wojewódzkich. Patronat nad programem „Kinder+Sport” objęło Ministerstwo Edukacji, odpowiedzialne za opracowanie programów kształcenia, oraz Ministerstwo Sportu i Turystyki, które nadzoruje organizację i działalność wszystkich związków sportowych. „Kinder+Sport” organizuje turnieje sportowe o zasięgu ogólnokrajowym, które wzmacniają kondycję fizyczną, pozwalają na nawiązywanie nowych przyjaźni i zachęcają do aktywności sportowej. Sponsoruje również sprzęt sportowy i materiały edukacyjne, jak podręczniki, a także zespoły instruktorów w klubach sportowych i szkołach, które najbardziej tego potrzebują. Wśród osób aktywnie wspierających program „Kinder+Sport” jest Sebastian Świderski, polski siatkarz o międzynarodowej sławie, który propaguje jego walory, pomaga w szkoleniu uczestników, zachęca kolejnych młodych adeptów siatkówki do wzięcia w nim udziału i upowszechnia wiedzę o tym, jak istotny jest prawidłowy sposób odżywiania, regularna aktywność fizyczna i zdrowy tryb życia.

Od 2008 r. w turniejach „Kinder+Sport” w Polsce wzięło udział 107.151 dzieci w wieku od 7 do 12 lat, a ponad 1 milion zetknęło się z programem. Co roku16 Wojewódzkich Związków Piłki Siatkowej organizuje setki meczów w ramach rozgrywek regionalnych, które prowadzą do wielkiego finału, gromadzącego ponad 700 zawodników, kibiców, rodziców, nauczycieli, trenerów i innych widzów, którzy przez 3 dni biorą udział w tym spektakularnym widowisku sportowym. W roku 2011-12 w rozgrywkach wzięło udział 32.547 młodych graczy (14.187 chłopców i 18.360 dziewcząt). Szacuje się, że w sumie w imprezę zaangażowanych było około 100.000 osób, wliczając przyjaciół i rodziny.

Od 2007 roku Ferrero jest sponsorem „Tour de Pologne UCI World Tour”, jednego z najważniejszych wydarzeń sportowych w Polsce, a także „Nutella Mini Tour de Pologne”, który rozgrywa się od 2008 r. Ferrero angażuje się w „Tour de Pologne UCI World Tour”, jedną z najważniejszych imprez sportowych w Polsce, od 7 lat. Udział w tym wieloetapowym wyścigu, szczycącym się 70-letnią tradycją, biorą najważniejsze światowe ekipy kolarskie. Co roku „Tour de Pologne UCI World Tour” dostarcza zarówno profesjonalistom jak i amatorom niezapomnianych emocji. Do wielu lat zamysłem Ferrero było nie tylko wspieranie kolarstwa, ale także przy tej okazji propagowanie przesłania na temat aktywnego trybu życia i zdrowego rozwoju dzieci i młodzieży. Z tego powodu od 2007 roku na odcinkach „Tour de Pologne UCI World Tour” Ferrero organizuje zawody specjalne dla dzieci pod nazwą „Nutella Mini Tour de Pologne”. Wyścig honorowym patronatem objęło Ministerstwo Sportu i Turystyki, a w 2011 roku był on formalnie wspierany przez Polską Prezydencję w Radzie UE.

Zawody to połączenie edukacji, pasji i dobrej zabawy, wymyślone i przeznaczone dla dzieci w wieku od 9 do 13 lat. Chłopcy i dziewczęta startujący w dwóch kategoriach wiekowych – szkoły podstawowej (9-12 lat) i gimnazjum (12-14 lat) mogą przetestować swoje umiejętności na profesjonalnej trasie, poczuć niepowtarzalną atmosferę i ducha rywalizacji, a także spełnić marzenie stanięcia na podium z najlepszymi rywalami. Aby upodobnić wyścig do zawodowych zmagań, każdy z uczestników otrzymuje pakiet startowy, zawierający strój kolarski, numer startowy i stoper. Dzieci mogą startować indywidualnie lub zespołowo, jednak w każdym przypadku ważne jest przestrzeganie zasad bezpieczeństwa i gry fair play.

Największym sukcesem wyścigu jest stale rosnąca liczba młodych kolarzy. Do tej pory w „Nutella Mini Tour de Pologne” wzięło udział około 7,5 tys. dzieci w wieku od 9 do 14 lat. W poprzednich edycjach wyścigu odkrywano młode talenty polskiego kolarstwa, jak Michał Kwiatkowski, ale przede wszystkim dla wielu dzieci stanowiły one początek sportowej pasji i szansę spędzenia czasu w wyjątkowy sposób.

W 2010 r. Mateusz Kusznierewicz, znany polski żeglarz i wielokrotny mistrz olimpijski, wspierany przez markę Kinder, stworzył program, oferujący uczniom szkół gimnazjalnym szansę nauki żeglarstwa i odkrycia radości, jaka płynie z aktywnego spędzania czasu. Program realizowany jest na gdańskim Wybrzeżu, gdzie na wodach Kanału Portowego i Zatoki Gdańskiej młodzi ludzie uczą się żeglowania na specjalnych łodziach Kinder, pod opieką profesjonalnych instruktorów. Podczas rejsów mogą także obejrzeć Gdańsk od strony wody, dowiedzieć się czegoś więcej o historii i geografii miasta oraz poznać podstawy żeglowania. Dodatkowym elementem edukacyjnym programu jest ogólnopolski konkurs dla gimnazjalistów obejmujący wiedzę o kwestiach społecznych, jak temat oszczędzania wody pitnej i troski o Morze Bałtyckie. Nagrodą dla zwycięzców jest rejs wokół Gdańska z Mateuszem Kusznierewiczem.

Od 2010 r. w rejsach w ramach programu wzięło udział 10,5 tys. uczniów. Wśród partnerów programu znaleźli się Fundacja Rozwoju Uniwersytetu Gdańskiego, Ministerstwo Edukacji Narodowej, a także Stacja Morska Instytutu Oceanografii.

Na rok 2013-14 w ramach „Wspierania zdrowego trybu życia” Ferrero Polska postawiła sobie do realizacji następujące cele:

- Business Unit rozpocznie współpracę z wydziałami żywienia uczelni wyższych, prowadzącą do stworzenia programów edukacyjnych promujących zdrowy styl życia;

-Business Unit nadal będzie wspierać i rozwijać projekty w ramach programu „Kinder+Sport”

 

- wspieranie lokalnych społeczności „space mission”- interaktywne imprezy naukowe dla rodzin.
Celem tego projektu jest popularyzacja nauki i edukacji, pobudzanie ciekawości naukowej i zainteresowania wszechświatem i kosmosem. W ramach zaangażowania w zachęcanie do nauki i rozwoju indywidualnego dzieci i młodzieży Ferrero wystąpiło jako sponsor serii imprez zorganizowanych przez Magazyn „Focus”.

Dzieliły się one na 7 części tematycznych, z których każda obejmowała inne treści edukacyjne (np. planetarium sferyczne, meteoryty, model Układu Słonecznego itd.). Każda została zaaranżowana tak, by pokazać wszechświat i jego tajemnice, nauczyć i zaciekawić dzieci poprzez interaktywne gry. Oprócz tego w magazynie „Focus” ukazał się poświęcony wydarzeniom artykuł, a wydawnictwo opublikowało specjalną, dziecięcą edycję „Focus Kids”.

W ramach kontaktów z lokalnymi szkołami Ferrero współpracuje:

ze szkołami gimnazjalnymi – co roku 150 uczniów odwiedza zakład, gdzie przekazywane im są informacje na temat zagadnień handlowych, zawodowych i środowiskowych;

szkołą zawodową w Grójcu – jest to oficjalna współpraca Ferrero w ramach trzyletniego programu szkoleniowego. Co roku szkołę kończy 20 uczniów, którzy uzyskują kwalifikacje zawodowe z możliwością ich wykorzystania w pracy w zakładzie.

Dodatkowo Ferrero prowadzi systematyczną współpracę z Uniwersytetem Warszawskim (wydziały techniczne i nauk żywieniowych), w ramach której:

Organizuje wizyty edukacyjne studentów w zakładzie, gdzie dzieli się z nimi doświadczeniem praktycznym. Mogą przyjrzeć się tam nowoczesnym i zaawansowanym technicznie rozwiązaniom produkcyjnym i porównać swoją wiedzę teoretyczną z prawdziwym środowiskiem produkcji, działającym na niezwykle wymagającym rynku.

Organizuje staże letnie (20 rocznie) – są to indywidualne projekty łączące oczekiwania i potrzeby poszczególnych studentów z projektami Ferrero. Ich tematy powinny cechować się nową perspektywą i wnosić nowe pomysły i zalecenia.

Oto jakie cele stawia sobie Ferrero Polska, jeśli chodzi o „Wspieranie społeczności lokalnych”:

- Udział w targach i warsztatach akademickich. Szkolenie kierowników pod kątem przygotowania przez nich prezentacji business cases, które są przedstawiane na uczelniach wyższych w roku 2013/14.

Od początku swojej działalności Ferrero dążyło konsekwentnie do jak najszybszego zintegrowania się z lokalną polską społecznością, a jednym ze wskaźników trafnie mierzących poziom tej integracji jest odsetek zakupów zamawianych lokalnie. W chwili obecnej 75,84% całości zamówień zakładu w Belsku oraz 100% zamówień „Business Unit” pochodzi od dostawców i usługodawców lokalnych. Około 50% dostawców materiałów technicznych i usługodawców zlokalizowanych jest w promieniu 50 km od zakładu, a 20% w odległości nie dalszej niż 100 km od zakładu.

Dla zakładów produkcyjnych Grupy Ferrero kwestia produkcji przyjaznej dla środowiska stanowi sprawę zasadniczą. Fabryka w Belsku wykorzystuje najlepsze dostępne technologie, które umożliwiają efektywne wykorzystanie zasobów oraz odpowiedzialne i zrównoważone zużycie, tym samym redukując i łagodząc w możliwym zakresie oddziaływanie zakładu na środowisko (wodę, glebę i powietrze).

Zakład produkcyjny Ferrero w Belsku Dużym od października 2003r. posiada certyfikat wg normy ISO 14001. Zgodnie ze strategią energetyczną Grupy Ferrero zakład produkcyjny w Belsku Dużym podjął wiele działań zmierzających do zapewnienia maksymalnej ochrony środowiska, zarówno przed szkodliwym oddziaływaniem samej produkcji, jak i działalności z nią powiązanej. Zakład wyposażony jest w dwie instalacje kogeneracji – zasilaną gazem ziemnym o mocy 1MW oraz opartą na turbinie gazowej o mocy 4,6 MW. Po analizie technicznej i środowiskowej, a także konsultacjach z lokalną społecznością, rozpoczęto budowę turbin wiatrowych. Obecnie uruchomione są już trzy generatory wiatrowe średniej mocy, natomiast na etapie końcowym są analizy poprzedzające budowę turbiny wiatrowej o dużej mocy. Trwają także badania studium wykonalności instalacji na biogaz. Zakład prowadzi również projekt, którego celem jest ograniczenie zużycia energii, wody i produkcji ścieków. Wśród wdrażanych inwestycji warto też odnotować ekologiczne systemy wytwarzania chłodu i taniej klimatyzacji stref produkcyjnych. Zainstalowano też zoptymalizowane pod względem zużycia energii systemy produkcji i rozprowadzania powietrza sprężonego. Obecnie trwają prace końcowe nad instalacją odzysku nadmiaru ciepła do produkcji chłodu. Wdrażany jest też projekt zakładający wykorzystanie ciepła emitowanego w trakcie procesu produkcyjnego. Podejmowane są także działania zmierzające do ograniczenia zużycia wody. Powstała instalacja oczyszczania wody, umożliwiająca jej ponowne wykorzystanie w wieżach chłodniczych. Od wielu lat Ferrero prowadzi stałą i bliską współpracę ze społecznością gminy Belsk Duży. W latach 1996-1997, we współpracy z urzędem gminy, została zbudowana oczyszczalnia ścieków. W latach kolejnych oczyszczalnia była modernizowana i rozbudowywana i również te inwestycje odbywały się na zasadzie współpracy finansowej i technicznej pomiędzy urzędem gminy a zakładem.

Główne cele osiągnięte przez Ferrero Polska w roku 2011-12 w porównaniu do roku 2010-11:

- Ograniczenie zużycia energii wykorzystywanej do produkcji i rozprowadzenia powietrza sprężonego

- Utrzymanie stałego poziomu emisji CO2

- Obniżenie zużycia wody i produkcji ścieków na tonę wytwarzanego produktu.

Zakład Ferrero Polska obniżył w stosunku do poziomu z roku 2010-11 zużycie energii wykorzystywanej do produkcji i rozprowadzania sprężonego powietrza. Udało się to dzięki następującym działaniom:

  • Pomiar zużycia powietrza sprężonego na liniach produkcyjnych i instalacja systemu automatycznej kontroli, racjonalizująca produkcję powietrza.
  • Stopniowa eliminacja strat w sieci rozprowadzającej sprężone powietrze.
  • Podniesienie świadomości pracowników i gromadzenie opinii w ramach projektu racjonalizatorskiego, zakładającego opracowanie innowacyjnych rozwiązań.

Niezmieniony poziom emisji dwutlenku węgla udało się osiągnąć dzięki następującym działaniom:

  • Redukcja zużycia energii i wynikające z niej niższe ilości pośredniej emisji CO2.
  • Stały pomiar zużycia gazu ziemnego i usprawnienie efektywności systemów spalania w celu obniżenia poziomu bezpośredniej emisji CO2.
  • Poza tym zakład wdraża szereg działań, których celem jest obniżenie zużycia wody:
  • Monitoring zużycia wody w celu wskazania głównych obszarów krytycznych
  • Instalacja systemu osmozy sekwencyjnej
  • Optymalizacja cykli odwaniania
  • Poprawa efektywności czyszczenia stref, na których prowadzone jest wytłaczanie
  • Szkolenia dla pracowników uświadamiające konieczność oszczędzania wody

Z uwagi na pokaźne rozmiary zakładu wyroby gotowe opuszczające produkcję były przewożone do magazynu wewnętrznego ciężarówkami. W roku 2011-12 uruchomiono system transportu automatycznym przenośnikiem taśmowym, co pozwoli na zmniejszenie poziomu emisji CO2, ograniczenie zużycia paliwa, obniżenie poziomu hałasu i poprawę bezpieczeństwa pracowników.

Zgodnie z wewnętrznymi założeniami Grupy Ferrero także polski zakład uruchomił system transportu zbiorowego pracowników. Autobus przewożący ludzi od miejsca zamieszkania do miejsca pracy pozwala na sprawny transport, a jednocześnie ogranicza szkodliwe oddziaływanie na środowisko.

Najważniejszym aspektem w procesie produkcji jest jakość wyrobu. Z tego powodu zakład produkcyjny wyposażony jest w nowoczesne laboratoria, dokonujące dokładnych analiz wszystkich wykorzystywanych surowców. Zakład posiada system zarządzania jakością certyfikowany wg normy ISO 9001:2008, a także certyfikaty systemów bezpieczeństwa żywności, według wymogów poszczególnych obsługiwanych rynków oraz różnych kultur religijnych. Są to przede wszystkim certyfikaty IFS, posiadany od roku 2006 oraz COSTCO, od roku 2010. Więcej informacji znajdują się w pełnej wersji raportu CSR za rok 2012, udostępnionej na stronie internetowej pod adresem: www.csr.ferrero.com

Warszawa