updated 3:02 PM CET, Nov 16, 2018
Na żywo:
A+ A A-

Sieć propaguje edukację żywieniową dzieci i młodzieży

  • Napisał 
  • Dział: CSR
Wyróżniony Sieć propaguje edukację żywieniową dzieci i młodzieży fot. Biedronka

Powstała „zielona koalicja” na rzecz kształtowania pozytywnych wzorców żywieniowych wśród dzieci i młodzieży. W ramach realizowanego przez jej uczestników, Jeronimo Martins Polska i Green Factory Holding, programu „Zielona Kraina” od 29 lutego do 23 czerwca br. w szkołach podstawowych w czterech polskich miastach odbywają się warsztaty kulinarno-edukacyjne dla uczniów i ich nauczycieli. Patronat nad programem objął Instytut Żywności i Żywienia.

Sieć sklepów Biedronka, mając na uwadze fakt, iż prawidłowe żywienie w dzieciństwie pomaga w utrzymaniu dobrego zdrowia w przyszłości, postanowiła podjąć kolejne działania na rzecz kształtowania odpowiednich nawyków u dzieci i młodzieży. W tym celu wspólnie ze swoim wieloletnim partnerem handlowym – firmą Green Factory Holding, producentem świeżych warzyw – powołała koalicję, która przygotowała cykl warsztatów edukacji żywieniowej „Zielona Kraina” dla uczniów klas czwartych szkół podstawowych i ich nauczycieli.

Program zajęć realizowany będzie w czterech polskich miastach – Wrocławiu, Białymstoku, Kielcach i Poznaniu. W 200 bezpłatnych warsztatach edukacyjnych weźmie udział około 4,5 tys. uczniów i 200 nauczycieli. Cykl zajęć rozpocznie się 29 lutego we Wrocławiu, a zakończy 23 czerwca w Poznaniu. Kolejna seria warsztatów planowana jest na jesień br.

Szczególna uwaga uczestników zostanie zwrócona na zalety wynikające ze zmniejszenia spożycia cukrów prostych, a także produktów pochodzenia zwierzęcego i sztucznie wzbogacanych. Program warsztatów jest zgodny z podstawą programową kształcenia ogólnego dla szkół podstawowych, wpisuje się też w założenia projektu „Szkoła promująca zalecenia Europejskiego kodeksu walki z rakiem”. Warsztaty obejmują interaktywne pogadanki dotyczące zasad prawidłowego żywienia, wspólne przygotowywanie posiłków ze świeżych owoców i warzyw, prezentację zawodu dietetyka i kucharza oraz gry i zabawy edukacyjne.

- W okresie wzrostu i rozwoju odpowiednio zbilansowana dieta ma kluczowy wpływ na rozwój i prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Ważne, by wraz z jedzeniem dostarczać zarówno witaminy i składniki mineralne, jak i odpowiednią ilość energii (kalorii). Jak wynika z przeprowadzonych w 2013 r. badań Instytutu Żywności i Żywienia, nadmierną masę ciała ma obecnie ponad 1/5 dziewcząt i prawie 1/3 chłopców – mówi Hanna Stolińska, dietetyk Instytutu Żywności i Żywienia.

Szczególnie niepokojąca jest dynamika przyrostu masy ciała polskich dzieci (najwyższa w Europie), obecność w ich żyłach blaszek miażdżycowych i zwiększone ryzyko rozwoju cukrzycy. Sytuacja taka jest następstwem nadmiernego konsumowania przede wszystkim cukrów prostych (słodycze, soki, napoje, przetworzone produkty zbożowe) i tłuszczów pochodzenia zwierzęcego. W diecie brakuje natomiast odpowiedniej ilości błonnika pokarmowego, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i witamin.

Biedronka już od lat podejmuje działania, mające na celu edukację klientów odnośnie zdrowego odżywiania się. Na półki sklepów wprowadza nowe artykuły, które są istotne z punktu widzenia zbilansowanej diety oraz produkty dla osób ze szczególnymi potrzebami żywieniowymi, w tym bezglutenowe i bez laktozy. Sieć udoskonala skład produktów marki własnej w celu poprawy ich wartości odżywczej, m.in. poprzez obniżenie zawartości tłuszczu, eliminację tłuszczy nasyconych i trans, redukcję zawartości soli i cukru, przy jednoczesnym utrzymaniu walorów smakowych. W 2015 roku w ten sposób ulepszono skład 45 produktów będących w stałej ofercie sieci, dzięki czemu udało się zapobiec wprowadzeniu na rynek: 274 t cukru, 69 t soli i 11 t tłuszczu. Biedronka realizuje także program „5 garści zdrowia”, zachęcający do spożywania 5 porcji warzyw i owoców dziennie. Natomiast w 2006 r. wspólnie z Instytutem Matki i Dziecka oraz firmami Danone i Lubella Biedronka powołała koalicję Partnerstwo dla Zdrowia, której celem jest przeciwdziałanie zjawisku niedożywienia dzieci w Polsce. W jej ramach Biedronka wprowadziła do sprzedaży kaszkę Mleczny Start, w cenie przystępnej nawet dla mniej zamożnych klientów. Od 2011 r. koalicja prowadzi także program edukacyjny „Śniadanie Daje Moc”, propagujący wśród uczniów klas 0-3 szkół podstawowych zasady zdrowego odżywiania.

Więcej informacji dotyczących projektu „Zielona Kraina” znaleźć można na stronie internetowej www.zielona-kraina.com.

Warszawa