piątek, kwiecień 19, 2024
Follow Us
wtorek, 28 maj 2019 00:16

Debata o podatkach w branży spożywczej na SGH Wyróżniony

Napisane przez
Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Debata na SGH o skutkach podwyższenia podatku VAT na napoje. 

 

Prezes KUPS mówił o negatywnych skutkach podwyższenia podatku VAT na napoje owocowe z 5 do 23 proc. Zwracał także uwagę, że dotychczasowy preferencyjny podatek w wysokości 5 proc., pozwolił na stworzenie napojów owocowych unikalnych w skali europejskiej. Wpłynął także na rozwój polskich firm i marek na rynku soków, nektarów i napojów, a tym samym na stały zbyt owoców i warzyw od polskich rolników.

– Dzięki preferencyjnemu podatkowi, została stworzona wyjątkowa na skalę europejską grupa napojów owocowych. Te produkowane w Polsce zawierają min. 20 proc. soku z owoców (średnia to 30 proc.), podczas gdy w innych krajach Unii Europejskiej to ok. 5-10 proc. (średnia 6-7 proc.) – mówił Pawlak.

- Odkąd wprowadzono preferencyjny podatek VAT w 1994 r., spożycie soków, nektarów oraz napojów owocowych i warzywnych tylko w ciągu 10 lat zwiększyło się aż 12-krotnie - dodał. - Dziwne, że w projektowanej przez ministerstwo finansów nowej matrycy VAT podatek ten obniżono np. na chipsy, czy niektóre ciastka, a równocześnie podwyższono na napoje owocowe - podobnie jak na egzotyczne owoce morza, typu homary czy langusty. To niepokoi tym bardziej,

Czytaj więcej na opinie.kurier365.pl

a