updated 12:32 PM CEST, Sep 18, 2018
Na żywo:
A+ A A-

Jakość poprzez edukację

  • Napisane przez Gazeta Finansowa / RaportCSR.pl
  • Dział: Biznes wywiad

Z dr Jerzym Byczyńskim, specjalistą branży utylizacyjnej, na łamach portalu RaportCSR.pl rozmawia Juliusz Bolek.

Jakie warunki pracy zapewnia zakład utylizacyjny w Pszczonowie, zatrudnionym w nim osobom?

 

Taki zakład, jak inne działające obecnie w krajach Unii Europejskie, buduje się z uwzględnieniem wszelkich wymogów sanitarnych i dotyczących ochrony środowiska. Jest więc wysoce wyspecjalizowany. Wobec tego wymagania wobec pracowników są również wysokie. Muszą mieć, co najmniej ukończoną szkołę podstawową oraz ukończone kursy zawodowe (palacza, mechanika) w zależności od zajmowanego stanowiska pracy. Obecne zakłady utylizacyjne nie przypominają tych, działających dawniej, które w pamięci starszego pokolenia źle się kojarzą. Zwłaszcza z uciążliwym fetorem i ściekami, zatruwającym środowisko w całej okolicy. Dzisiaj są to zakłady nowoczesne, bowiem technologie, umożliwiające produkcję mączki zwierzęcej są tak kosztowne i wyrafinowane, że siłą rzeczy wymuszają jakość poprzez edukację pracowników.

 

Dlaczego?

 

Ponieważ sprzedawana odbiorcom mączka musi spełniać określone, wyśrubowane parametry. Jeśli nie - nie będzie można jej wysyłać na eksport. Zostaną one spełnione, bo zakład sprowadza świeżą krew, która jest następnie schładzana i przerabiana w najnowocześniejszych urządzeniach duńskiej firmy Aarslev, bądź czeskich, które spełniają odpowiednie parametry rozdrobnienia, temperatury, czasu. Wszystkie są monitorowane i łatwe do zweryfikowania i kontroli przez upoważnione organy unijne czy krajowe. W takim zakładzie ma być zatrudnionych docelowo 150 osób. Można więc sądzić, że będzie w nim m.in. ok. 30. kierowców używających nowoczesnych samochodów, a także kadra kierownicza, składająca się, z co najmniej 15. specjalistów, osób z wyższym wykształceniem. Moim zdaniem takie miejsce stosunkowo łatwo przyciągnie pracowników ambitnych, chcących się rozwijać zawodowo. Zakład utylizacyjny z pewnością umożliwi im profesjonalny rozwój.

 

Na czym to będzie polegało?

 

Wysoko wyspecjalizowana kadra kierownicza i wyspecjalizowani pracownicy mogą zarobić lepiej. Dzięki swoim kwalifikacjom lepiej utrzymają we właściwy sposób powierzane im urządzenia. Ponadto bardziej racjonalnie będą gospodarować swoim czasem. Będą też przejawiać wysoką etykę pracy. En bloc opłaci się to i właścicielom zakładu. Taki bowiem stosunek zatrudnionych do pracy powoduje obniżenie ogólnych kosztów funkcjonowania zakładu. Najbardziej efektywne są takie firmy, gdzie dzięki stworzonym warunkom mogą dobrze zarobić zarówno pracownicy, jak i właściciele.

 

Jak zakład zapewni pracownikom podnoszenie kwalifikacji zawodowych?

 

Będą organizowane kursy, np. dla palaczy, ale też dla techników czy inżynierów, pracujących bezpośrednio w produkcji, przy obsłudze maszyn. A są one sprowadzone m.in. z wiodącej, światowej, duńskiej firmy Aarslev. Ich standard można porównać do Mercedesa. Zatem poziom naszego technika czy inżyniera, obsługujących takie urządzenia jest równocześnie poziomem światowym.
Wraz z rozwojem zakładu i osiągnięciem odpowiednich zysków, jego właściciele zapewne zaczną zatrudniać także członków rodzin już w nim pracujących. Zakładam bowiem, że zatrudnieni w nim od początku przekonają się, że jest to zakład stabilny i bezpieczny.

 

W tym roku nasila się kryzys, cała gospodarka wyhamowuje. Czy nie przełoży się to negatywnie na rozwój zakładu w najbliższych miesiącach? Czy nie ucierpi na tym polityka pracownicza?

 

Patrząc z mojej perspektywy, jako specjalisty zajmującego się od 30 lat branżą utylizacyjną, ważnym segmentem przetwórstwa rolno-spożywczego, w tym przypadku spowolnienie powinno mieć wyłącznie pozytywne następstwa. Bo powstanie 150 nowych miejsc pracy. Bo dla polskiego rolnictwa to jest poważny impuls eksportowy.

 

Czy jednak nie istnieją żadne obawy, że po kilku miesiącach od uruchomienia zakład, wskutek kryzysu, będzie pracował na zwolnionych obrotach, a część zatrudnionych straci miejsca pracy?

 

Nowoczesny zakład utylizacyjny, jakim jest Pszczonów, ma zapewnioną na tyle stabilną pozycję w Europie na najbliższych co najmniej kilka lat, że to daje wystarczającą gwarancję bezpieczeństwa socjalnego pracownikom.

{jumi [*9]}

Warszawa

Polityka Prywatności

W celu realizacji obowiązku informacyjnego, zgodnie z art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. poniżej przekazujemy „klauzulę informacyjną” z prośbą o zapoznanie się.


Polityka prywatności i przetwarzania danych osobowych

Administratorem Twoich danych osobowych jest Impresja Studio Promocji z siedzibą w Warszawie, przy ulicy Drewnianej 5 lok. 3,. Poniżej znajdziesz wszelkie niezbędne informacje dotyczące przetwarzania Twoich danych osobowych w związku z realizacją usługi informacyjnej.

2. Dane osobowe przetwarzane są w celu w celu świadczenia usług informacyjnych oraz w celach marketingowych. Podstawą prawną jest art. 6 ust. 1 lit a Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE - „RODO”).

3. Dane będą przetwarzane w celach marketingowych do momentu wycofania przez Ciebie zgody na takie przetwarzanie.

W zakresie usług Impresja Studio PR Twoje dane będą przetwarzane przez okres, w którym usługi te będą świadczone oraz, w uzasadnionych wypadkach, po zakończeniu ich świadczenia, jednak wyłącznie jeżeli jest dozwolone lub wymagane w świetle obowiązującego prawa np. przetwarzanie w celach statystycznych, rozliczeniowych lub w celu dochodzenia roszczeń. W takim przypadku dane będą przetwarzane jedynie przez okres niezbędny do realizacji odpowiednich celów.

4. Po zakończeniu przetwarzania danych osobowych w pierwotnym celu, dane będą, w uzasadnionych wypadkach, przetwarzane po zakończeniu ich świadczenia, jednak wyłącznie jeżeli jest dozwolone lub wymagane w świetle obowiązującego prawa np. przetwarzanie w celach statystycznych, rozliczeniowych lub w celu dochodzenia roszczeń. W takim przypadku dane będą przetwarzane jedynie przez okres niezbędny do realizacji odpowiednich celów.

5. Podanie danych jest dobrowolne

6. Twoje dane osobowe nie będą przekazywane.

7. Jako administrator Twoich danych, zapewniamy Ci prawo dostępu do Twoich danych, możesz je również sprostować, żądać ich usunięcia lub ograniczenia ich przetwarzania. Możesz także skorzystać z uprawnienia do złożenia wobec Administratora sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych oraz prawa do przenoszenia danych do innego administratora danych. W przypadku wyrażenia dobrowolnej zgody, przysługuje Ci prawo cofnięcia zgody na przetwarzanie danych w dowolnym momencie co nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem. Informujemy także, że przysługuje Ci prawo wniesienia skargi do organu nadzorującego przestrzeganie przepisów ochrony danych osobowych.

8. Na niniejszej witrynie znajdują się wtyczki społecznościowe serwisu Facebook: „Lubię to”, które są powiązane z serwisem Facebook. Pod naszym artykułami umieszczany jest kod odwołujący się do serwisu Facebook. Używając przycisku „Lubię to”, użytkownik loguje się do serwisu Facebook, w którym obowiązują zasady ochrony prywatności określone przez serwis Facebook.

9. Ta strona zbiera w sposób automatyczny informacje zawarte w plikach cookies i wykorzystuje je w celach statystycznych oraz do usprawnienia funkcjonowania serwisu. Pliki Cookiem są też zbierane przez Google Analytics. Pliki cookies są plikami tekstowymi, które przechowywane są w komputerze użytkownika serwisu.

Wykorzystujemy dwa rodzaje plików cookies – tymczasowe i stałe. Pliki tymczasowe przechowywane są do momentu opuszczenia przez Ciebie naszej strony (poprzez wejście na inną stronę, wylogowanie lub wyłączenie przeglądarki). Pliki stałe przechowywane są w Twoim komputerze do czasu ich usunięcia lub przez czas wynikający z ich ustawień.

W każdej chwili możesz dokonać zmiany ustawień swojej przeglądarki, aby zablokować obsługę plików cookies lub każdorazowo uzyskiwać informacje o ich umieszczeniu w swoim urządzeniu. Inne dostępne opcje możesz sprawdzić w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej. Większość przeglądarek domyślnie jest ustawione na akceptację zapisu plików cookies w komputerze. Informacje dotyczące ustawień przeglądarek internetowych dostępne są w jej menu (pomoc) lub na stronie jej producenta.

Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki
       

10. Przedstawicielem Administratora jest Tomasz Brzozowski Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.