updated 4:03 PM CEST, Apr 20, 2018
A+ A A-

Dobry jak chleb

Wyróżniony Dobry jak chleb

Konsumpcja pieczywa spada. Według szacunków; w 1974 roku Polacy miesięcznie zjadali ponad 8 kg chleba, a w 2011 jego spożycie spadło prawie o połowę*. Eksperci wskazują, że takie zachowanie konsumentów to wynik mitów, które w ostatnim czasie zostały wykreowane przez wielu nieodpowiedzialnych publicystów, a które nie mają żadnego potwierdzenie w rzeczywistości.

Rozmawiamy z Robertem Księżopolskim, prezesem Fundacji Chleb to Zdrowie.

W jakim celu powstała Fundacja, czy faktycznie pozycja pieczywa w codziennej diecie jest tak słaba, że należy przekonywać Polaków, że chleb to zdrowie?

Fundacja Chleb to Zdrowie powstała w celu upowszechniania zasad zdrowego stylu życia, prawidłowej diety, w tym popularyzacji informacji dotyczących pieczywa i produktów zbożowych, które powinny być podstawowymi produktami w naszej diecie, zgodnie z rekomendacjami lekarzy, dietetyków i naukowców.

Spożycie pieczywa w naszym kraju obniżyło się w ciągu ostatnich kilkunastu lat, lecz nie towarzyszy temu znaczące zmniejszenie odsetka dzieci z nadwagą i otyłością, a wręcz przeciwnie odsetek dzieci otyłych znacznie się zwiększył. Pora, żebyśmy przypomnieli sobie o dobrym chlebie, który dla dorosłych i dzieci jest m.in. ważnym źródłem energii, witamin, soli mineralnych i błonnika, które są niezbędnymi składnikami żywieniowymi, podstawą zdrowej prawidłowej diety.

Dla każdego z nas, określenie dobry chleb może oznaczać coś innego. Chleb jest w naszej kulturze symbolem tradycji i wartości. „Dobry, jak chleb", „powitać chlebem" to określenia, które tkwią głęboko w naszej kulturze i świadomości. Naszym celem, jako Fundacji, jest tworzenie platformy współpracy pomiędzy naukowcami, dietetykami i producentami pieczywa, w celu popularyzacji wiedzy i tradycji dobrego, zdrowego pieczywa dla dobra konsumentów, w tym także naszych dzieci.

Kim są fundatorzy i założyciele Fundacji?

Do grona założycieli Fundacji Chleb to Zdrowie należą przedstawiciele nauki, technolodzy żywności i producenci pieczywa, którzy reprezentują zarówno małe piekarnie rzemieślnicze, jak i duże zakłady piekarskie z całej Polski. Radę Programową Fundacji tworzą przedstawiciele różnych dziedzin nauki o żywności i medycyny.

*Dane Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej opublikowane przez Główny Urząd Statystyczny.

Warszawa