updated 12:32 PM CEST, Sep 18, 2018
Na żywo:
A+ A A-

Bigos, dobry pomysł na biznes

  • Napisane przez Kamil Ciepieńko / opublikowano za Gazetą Finansową
  • Dział: Biznes wywiad
Władysław Boruch Władysław Boruch
Założenie własnej restauracji, to nadal jeden z ciekawszych pomysłów na biznes. Jednak dobra i smaczna kuchnia, miła obsługa nie jest gwarancją osiągnięcia sukcesu. Restauracja musi się wyróżnić, a jej menu powinno działać jak magnes, który przyciąga klientów i gwarantuje im kulinarne przeżycia.

{jumi [*4]}Z Władysławem Boruchem, właścicielem restauracji Siedlisko Folkloru „Marzanna", pod Lublinem przy drodze numer 19, rozmawia Kamil Ciepieńko.


Bigos, niby nic, a jednak jest to bardzo ciekawy pomysł na biznes. Skąd wziął się ten pomysł?

Po wejściu Polski do Unii Europejskiej, musieliśmy dostosować nasze prawo do dyrektyw unijnych, które zabraniały odgrzewania potraw. Jak jednak wiadomo, bigos jako jedno z nielicznych dań nie traci swoich walorów smakowych przy wielokrotnym odgrzewaniu, a wręcz przeciwnie, po każdym kolejnym odgrzaniu jest coraz lepszy. Dlatego restauratorzy na znak protestu, urządzili w Siedlisku święto bigosu polskiego, gdzie na przekór wszystkim udowodniliśmy, że unijne prawo nie działa tak jak powinno. Po pewnym czasie przepisy cofnięto, a święto pozostało, ku uciesze wszystkich!

Festiwal Bigosu, co roku przyciąga tłumy, jakie padają rekordy podczas tych spotkań?

Co roku gościmy wielu gości, a duża część z nich to nasi stali bywalcy. Wstęp na imprezę jest wolny, restauratorzy nie płacą też za możliwość wzięcia udziały w konkursie. Dodatkowo, sama degustacja również odbywa się za darmo. W tym roku o złoty, srebrny i brązowy gar walczyło kilkanaście najlepszych polskich restauracji. W ubiegłym roku w listopadzie pobiliśmy rekord spożycia, było to ponad 1200 kg. Warto dodać, że po bigosie po chwili nie było już śladu.

W Siedlisku Folklory Marzanna, trwa właśnie budowa motelu dzięki wsparciu unijnej dotacji. Trudno było wypełnić wniosek?

Wypełnienie wniosków o wsparcie nie jest prostą sprawą, ale nie jest też niemożliwe. Najważniejsze, to użyć konkretnych argumentów, które przemawiają za innowacją projektu. Jeżeli chodzi o sam wniosek, to trudniej niż napisać, jest później uzyskać pieniądze, ponieważ budżet urzędu marszałkowskiego jest ograniczony i ciągle brakuje funduszy.

Jak obecnie ma się branża gastronomiczna i turystyczna w Polsce, czy spowolnienie gospodarcze wpłynęło w jakimś stopniu na jej kondycję?

Branża gastronomiczna w kraju odczuwa problemy związane z brakiem pieniędzy na rynku. Co ciekawe, nie przekłada się to na ilość klientów, a na wysokość obrotów w restauracjach. Czyli zamiast schabowego, ludzie częściej wybierają naleśniki czy placki kartoflane itp. Dotyczy to całej branży, dlatego Siedlisko Folkloru Marzanna niestety nie jest wyjątkiem.

Co wchodzi w skład obiektów Siedliska i dlaczego warto je odwiedzić?

W tej chwili skład obiektów wchodzą dwie sale weselne na 150 i 350 osób oraz cztery pokoje noclegowe. Na co dzień czynne są stylowe i klimatyzowane sale konsumpcyjne, gdzie podawane jest staropolskie jedzenie. Wszystkie potrawy przyrządzane są na bieżąco. W okresie letnim wokoło restauracji czynne są ogródki, grill oraz kuchnia wojskowa. Do naszych specjałów należą m.in. schab po chłopsku, naleśniki, przysmak marzanny, koryto rozmaitości. Dla naszych gości przygotowaliśmy też wiele promocji, np. po kilku wizytach w siedlisku, można skorzystać z bezpłatnych kursów taksówką.

Czy po zakończonej budowie motelu, planuje Pan kolejne inwestycje? Czy również będzie Pan korzystał z unijnego wsparcia?

Kolejne inwestycje są zależne nie tylko ode mnie. Uważam jednak, że jest potrzeba wybudowania profesjonalnego SPA, lecz na dzisiaj teren nie jest jeszcze skanalizowany. Jeżeli będzie możliwość budowy, na pewno będę chciał skorzystać z funduszy unijnych.

{jumi [*9]}

Warszawa

Polityka Prywatności

W celu realizacji obowiązku informacyjnego, zgodnie z art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. poniżej przekazujemy „klauzulę informacyjną” z prośbą o zapoznanie się.


Polityka prywatności i przetwarzania danych osobowych

Administratorem Twoich danych osobowych jest Impresja Studio Promocji z siedzibą w Warszawie, przy ulicy Drewnianej 5 lok. 3,. Poniżej znajdziesz wszelkie niezbędne informacje dotyczące przetwarzania Twoich danych osobowych w związku z realizacją usługi informacyjnej.

2. Dane osobowe przetwarzane są w celu w celu świadczenia usług informacyjnych oraz w celach marketingowych. Podstawą prawną jest art. 6 ust. 1 lit a Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE - „RODO”).

3. Dane będą przetwarzane w celach marketingowych do momentu wycofania przez Ciebie zgody na takie przetwarzanie.

W zakresie usług Impresja Studio PR Twoje dane będą przetwarzane przez okres, w którym usługi te będą świadczone oraz, w uzasadnionych wypadkach, po zakończeniu ich świadczenia, jednak wyłącznie jeżeli jest dozwolone lub wymagane w świetle obowiązującego prawa np. przetwarzanie w celach statystycznych, rozliczeniowych lub w celu dochodzenia roszczeń. W takim przypadku dane będą przetwarzane jedynie przez okres niezbędny do realizacji odpowiednich celów.

4. Po zakończeniu przetwarzania danych osobowych w pierwotnym celu, dane będą, w uzasadnionych wypadkach, przetwarzane po zakończeniu ich świadczenia, jednak wyłącznie jeżeli jest dozwolone lub wymagane w świetle obowiązującego prawa np. przetwarzanie w celach statystycznych, rozliczeniowych lub w celu dochodzenia roszczeń. W takim przypadku dane będą przetwarzane jedynie przez okres niezbędny do realizacji odpowiednich celów.

5. Podanie danych jest dobrowolne

6. Twoje dane osobowe nie będą przekazywane.

7. Jako administrator Twoich danych, zapewniamy Ci prawo dostępu do Twoich danych, możesz je również sprostować, żądać ich usunięcia lub ograniczenia ich przetwarzania. Możesz także skorzystać z uprawnienia do złożenia wobec Administratora sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych oraz prawa do przenoszenia danych do innego administratora danych. W przypadku wyrażenia dobrowolnej zgody, przysługuje Ci prawo cofnięcia zgody na przetwarzanie danych w dowolnym momencie co nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem. Informujemy także, że przysługuje Ci prawo wniesienia skargi do organu nadzorującego przestrzeganie przepisów ochrony danych osobowych.

8. Na niniejszej witrynie znajdują się wtyczki społecznościowe serwisu Facebook: „Lubię to”, które są powiązane z serwisem Facebook. Pod naszym artykułami umieszczany jest kod odwołujący się do serwisu Facebook. Używając przycisku „Lubię to”, użytkownik loguje się do serwisu Facebook, w którym obowiązują zasady ochrony prywatności określone przez serwis Facebook.

9. Ta strona zbiera w sposób automatyczny informacje zawarte w plikach cookies i wykorzystuje je w celach statystycznych oraz do usprawnienia funkcjonowania serwisu. Pliki Cookiem są też zbierane przez Google Analytics. Pliki cookies są plikami tekstowymi, które przechowywane są w komputerze użytkownika serwisu.

Wykorzystujemy dwa rodzaje plików cookies – tymczasowe i stałe. Pliki tymczasowe przechowywane są do momentu opuszczenia przez Ciebie naszej strony (poprzez wejście na inną stronę, wylogowanie lub wyłączenie przeglądarki). Pliki stałe przechowywane są w Twoim komputerze do czasu ich usunięcia lub przez czas wynikający z ich ustawień.

W każdej chwili możesz dokonać zmiany ustawień swojej przeglądarki, aby zablokować obsługę plików cookies lub każdorazowo uzyskiwać informacje o ich umieszczeniu w swoim urządzeniu. Inne dostępne opcje możesz sprawdzić w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej. Większość przeglądarek domyślnie jest ustawione na akceptację zapisu plików cookies w komputerze. Informacje dotyczące ustawień przeglądarek internetowych dostępne są w jej menu (pomoc) lub na stronie jej producenta.

Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki
       

10. Przedstawicielem Administratora jest Tomasz Brzozowski Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.