A+ A A-

Michelin: Sycylijski wschód

  • Napisane przez Cezary Rudziński
  • Dział: Globtroter

Trzem głównym miastom oraz ich okolicom na wschodnim wybrzeżu Sycylii poświęcony został nowy przewodnik Michelina.

Bardzo, niekiedy nawet przesadnie zwięzły, chociaż uwzględnia, przynajmniej „w pigułce”, ważne tamtejsze zabytki, obiekty i miejsca. Zawiera też sporo niezbędnych oraz przydatnych turyście informacji. Podobnie jak w innych przewodnikach tego wydawnictwa, także w tym zastosowany został system oznaczania tego, co warto zwiedzić, systemem gwiazdek. Trzy zachęcają aby zobaczyć je koniecznie. Dwie sugerują, iż warto. Jedna, że chodzi o obiekt godny uwagi. Ale i niektóre bez gwiazdek, spośród uwzględnionych, również na to zasługują.

    Przewodnik wzbogaca ponad sto kolorowych zdjęć oraz 8 planów i mapek. A także ponad 10 ciekawych informacji w ramkach, niestety nie wymienionych w spisie treści, mimo iż jest na to miejsce. Prezentację tego regionu wyspy autorzy zaczynają od „Naszych podpowiedzi”: co przede wszystkim warto zobaczyć w Katanii, Taorminie i Syrakuzach. Następnie proponują program godzinowy zwiedzania każdego z tych miast w ciągu trzech dni. Sporo można dowiedzieć się z Informacji praktycznych. Na temat transportu, przygotowania do wyjazdu oraz hasłowo w Informatorze A-Z.

    M.in., że warto zabrać ze sobą okulary słoneczne i kapelusz, jasne ubranie, ale również szal lub kamizelkę nawet na letnie wieczory. O dniach wolnych od pracy, bezpieczeństwie z tamtejszym zagrożeniem kradzieżami z użyciem siły oraz radą, aby nie afiszować się z aparatami fotograficznymi, nosić ze sobą niewiele gotówki oraz kserokopie dokumentów, pozostawiając oryginały w hotelu. Przydatne są informacje, że tamtejsze muzea i zabytki, zwłaszcza w mniejszych miejscowościach, otwarte są wtedy, kiedy ich ktoś pilnuje, bo nie mają stałych godzin otwarcia. Podobnie, że bezpłatne wstępy do muzeów ma młodzież do lat 16, zaś w pierwsze niedziele miesiąca wszyscy.

    Kościoły też nie mają stałych godzin otwarcia. Na pewno dostępne są podczas porannych niedzielnych mszy, ale z własnego doświadczenia wiem, że turyści tylko zwiedzający (nie mówiąc już o fotografowaniu), nie są wówczas w nich mile widziani. Inaczej niż datki, które pozostawiają. Z innych przydatnych informacji wspomnę jeszcze, chociaż lepiej o tym przeczytać samemu, o zakazie palenia papierosów w miejscach publicznych, ostrzeżenie przed podróbkami znanych marek, innej niż u nas numeracji odzieży i obuwia oraz zaleceniu, aby zanim się wsiądzie sprawdzać, czy w taksówce działa taksometr.     A także ostrzeżeniem, że w niedziele i święta obowiązują inne taryfy, a zawsze płaci się też za stanie w korkach. Podobnie o drogich, zwłaszcza w sezonie, hotelach i restauracjach. W tych ostatnich opłaty za obsługę wliczone są w cenę, ponadto doliczanych jest także od 2 do 6 € „za pieczywo i nakrycie”. Płacić trzeba również – dodam – za stawiane przez kelnerów bez zamówienie przystawki i przekąski, nawet jeżeli się ich nie zje. Lepiej je więc od razu odsyłać. Przydatne są także informacje o lokalnych kartach turystycznych lub biletach zbiorczych do muzeów, gdyż wypada to znacznie taniej, a ceny wstępu bywają spore. Są też informacje o zakupach, kalendarz świąt i imprez kulturalnych itp.

    Drugi z rozdziałów wstępnych:  „Zaproszenie do podróży” zawiera informacje o głównych atrakcjach tego regionu Sycylii, kalendarz historyczni od VIII w p.n.e. do połowy 2017 roku. Ponadto o Grekach (antycznych) na Sycylii, tamtejszej architekturze, sztuce, kuchni, zabawach, ludowych lalkach itp. Natomiast główna część przewodnikowa krótką charakterystykę Katanii i obu tytułowych miast, ich historię „ pigulce” oraz opisy w nich zabytków i innych atrakcji. Przeważnie bardzo skrótowych, nawet tylko po kilka linijek w wąskiej szpalcie. Poza tymi trzema miastami i ich okolicach, również o Etnie, Noto, Ragusie, Modicy. Na końcu jest indeks z podstawowymi hasłami.

    Jak już wspomniałem, na niektórych stronach w tekst włamane są informacje w ramkach. Przeważnie ciekawe, szkoda, że nie uwzględnione w spisie treści, co ułatwiłoby ich odszukiwanie bez konieczności przeglądania całego przewodnika. Oto one: „Wycieczka na Etnę”. „Rozrywki Archimedesa”. „Muzy z Syrakuz”. „Katania wczoraj i dziś”. „Święta Agata, między sacrum i profanum”.  „Teatro Bellini” (jego imienia teatr operowy). „Casa di Verga” (dom tego pisarza). „Plaże”. „Święta Łucja”. „Papirus” (sycylijski). „Czekolada z Modicy”.

Cezary Rudziński

KATANIA

KATANIA, SYRAKUZY I TAORMINA. Przewodnik Michelina, wyd. polskie Bezdroży. Bez nazwisk autorów. Wydawnictwo Helion, wyd. I, Gliwice 2018, str. 135, cena 20,90 zł. ISBN 978-83-283-4334-4

Warszawa

Polityka Prywatności

W celu realizacji obowiązku informacyjnego, zgodnie z art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. poniżej przekazujemy „klauzulę informacyjną” z prośbą o zapoznanie się.


Polityka prywatności i przetwarzania danych osobowych

Administratorem Twoich danych osobowych jest Impresja Studio Promocji z siedzibą w Warszawie, przy ulicy Drewnianej 5 lok. 3,. Poniżej znajdziesz wszelkie niezbędne informacje dotyczące przetwarzania Twoich danych osobowych w związku z realizacją usługi informacyjnej.

2. Dane osobowe przetwarzane są w celu w celu świadczenia usług informacyjnych oraz w celach marketingowych. Podstawą prawną jest art. 6 ust. 1 lit a Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE - „RODO”).

3. Dane będą przetwarzane w celach marketingowych do momentu wycofania przez Ciebie zgody na takie przetwarzanie.

W zakresie usług Impresja Studio PR Twoje dane będą przetwarzane przez okres, w którym usługi te będą świadczone oraz, w uzasadnionych wypadkach, po zakończeniu ich świadczenia, jednak wyłącznie jeżeli jest dozwolone lub wymagane w świetle obowiązującego prawa np. przetwarzanie w celach statystycznych, rozliczeniowych lub w celu dochodzenia roszczeń. W takim przypadku dane będą przetwarzane jedynie przez okres niezbędny do realizacji odpowiednich celów.

4. Po zakończeniu przetwarzania danych osobowych w pierwotnym celu, dane będą, w uzasadnionych wypadkach, przetwarzane po zakończeniu ich świadczenia, jednak wyłącznie jeżeli jest dozwolone lub wymagane w świetle obowiązującego prawa np. przetwarzanie w celach statystycznych, rozliczeniowych lub w celu dochodzenia roszczeń. W takim przypadku dane będą przetwarzane jedynie przez okres niezbędny do realizacji odpowiednich celów.

5. Podanie danych jest dobrowolne

6. Twoje dane osobowe nie będą przekazywane.

7. Jako administrator Twoich danych, zapewniamy Ci prawo dostępu do Twoich danych, możesz je również sprostować, żądać ich usunięcia lub ograniczenia ich przetwarzania. Możesz także skorzystać z uprawnienia do złożenia wobec Administratora sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych oraz prawa do przenoszenia danych do innego administratora danych. W przypadku wyrażenia dobrowolnej zgody, przysługuje Ci prawo cofnięcia zgody na przetwarzanie danych w dowolnym momencie co nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem. Informujemy także, że przysługuje Ci prawo wniesienia skargi do organu nadzorującego przestrzeganie przepisów ochrony danych osobowych.

8. Na niniejszej witrynie znajdują się wtyczki społecznościowe serwisu Facebook: „Lubię to”, które są powiązane z serwisem Facebook. Pod naszym artykułami umieszczany jest kod odwołujący się do serwisu Facebook. Używając przycisku „Lubię to”, użytkownik loguje się do serwisu Facebook, w którym obowiązują zasady ochrony prywatności określone przez serwis Facebook.

9. Ta strona zbiera w sposób automatyczny informacje zawarte w plikach cookies i wykorzystuje je w celach statystycznych oraz do usprawnienia funkcjonowania serwisu. Pliki Cookiem są też zbierane przez Google Analytics. Pliki cookies są plikami tekstowymi, które przechowywane są w komputerze użytkownika serwisu.

Wykorzystujemy dwa rodzaje plików cookies – tymczasowe i stałe. Pliki tymczasowe przechowywane są do momentu opuszczenia przez Ciebie naszej strony (poprzez wejście na inną stronę, wylogowanie lub wyłączenie przeglądarki). Pliki stałe przechowywane są w Twoim komputerze do czasu ich usunięcia lub przez czas wynikający z ich ustawień.

W każdej chwili możesz dokonać zmiany ustawień swojej przeglądarki, aby zablokować obsługę plików cookies lub każdorazowo uzyskiwać informacje o ich umieszczeniu w swoim urządzeniu. Inne dostępne opcje możesz sprawdzić w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej. Większość przeglądarek domyślnie jest ustawione na akceptację zapisu plików cookies w komputerze. Informacje dotyczące ustawień przeglądarek internetowych dostępne są w jej menu (pomoc) lub na stronie jej producenta.

Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki
       

10. Przedstawicielem Administratora jest Tomasz Brzozowski Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.