Ostrzeżenie
  • JFolder::pliki: Ścieżka nie jest folderem. Ścieżka: /home/kur365/domains/kurier365.pl/public_html/images/13585.
  • Nie powiodło się załadowanie pliku XML.
Uwaga
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/13585
updated 10:51 AM CEST, Aug 17, 2018
Na żywo:
A+ A A-

Vorarlberg: natura i kultura smaku

  • Napisane przez Ewelina Sztykiel
  • Dział: Austria
Wyróżniony Vorarlberg: natura i kultura smaku © Vorarlberg Tourismus

Vorarlberg leży na zachodnim krańcu Austrii, pomiędzy Jeziorem Bodeńskim a Alpami, w sąsiedztwie Niemiec, Szwajcarii i Księstwa Liechtensteinu. Kraj ten jest znany z inspirującego połączenia imponujących dzieł natury z wysoką kulturą kulinarną.

Vorarlberg zachęca swoich gości do odkryć i poszukiwań, raz po raz obdarzając ich niezapomnianymi chwilami. Jest tu mnóstwo miejsca na inspirujące spotkania z przyrodą, dużo ciekawych wydarzeń kulturalnych, charakterystyczna drewniana architektura regionu i kreatywna kuchnia ekologiczna.

 

Na dwóch kółkach

W Vorarlbergu dużą popularnością cieszy się kolarstwo górskie i wycieczki na e-bike'ach. Położony na wysokości 1450 m n.p.m. ośrodek sportów zimowych Lech Zürs am Arlberg prowadzi wypożyczalnię rowerów i motocykli z napędem elektrycznym. W zeszłym roku wysokogórski Montafon oddał do użytku siedem wypożyczalni e-bike'ów i 24 stacje ładowania. Na dwóch kółkach z elektrycznym napędem można wybrać się w drogę w pojedynkę lub dołączyć do grupy z przewodnikiem. Proponowane trasy wymagają pokonania od 100 do 1000 metrów różnicy poziomów.

 

Czas dla najbliższych

Vorarlberg ma też kilka ofert, które zamienią góry w wielką krainę przygód. Alpenregion Bludenz w dolinie Brandnertal zachęca rodziców i dzieci do wspólnego spędzania czasu. Program oferty „Czas dla najbliższych" („Zit neh füranandr") przewiduje m.in. strzelanie z łuku, robienie strzał, rozpalanie ogniska i pieczenie potraw w ogniu – tak jak robili to niegdyś pasterze. Gwiaździste niebo niemal na wyciągnięcie ręki będą mieli uczestnicy wyprawy po górach Montafonu, którzy zdecydują się na nocleg w namiocie.

Wysoka kultura kulinarna Vorarlbergu wiąże się ściśle z jakością regionalnych produktów. Najczęściej pochodzą one z własnego wyrobu niewielkich gospodarstw. Chyba najbardziej znaną specjalnością Vorarlbergu jest pikantny, twardy ser górski. Ser ten produkuje się w małych serowarniach, w lecie także na halach.

 

Oryginalne potrawy

Z doskonałego sera górskiego i ze „Szlaku Sera" słynie Las Bregencki. Znajdujące się na szlaku serowarnie, restauracje i gospodarstwa serwujące serowe specjały zapraszają do degustacji i wtajemniczają w tajniki produkcji . Las Bregencki jest regionem bardzo cenionym przez miłośników wyśmienitych smaków. W dosyć nietypowych przysmakach specjalizuje się wioska Krumbach w Lesie Bregenckim: czterech gospodarzy („Moorwirte") zaprasza na kulinarne specjały pozyskiwane z bagien – rośliny, jagody i zioła.

{gallery}13585{/gallery}

W karcie przez cały rok można znaleźć co najmniej jedną potrawę z bagiennym rodowodem. Oprócz tego można wybrać się także na wyprawę na bagna – gospodarze pełnią tu rolę profesjonalnych przewodników, przekazując podążającym za nimi gościom wiedzę i własne doświadczenia związane z tym wyjątkowym elementem krajobrazu.

 

Bliżej niż myślisz

Vorarlberg jest bliżej, niżby się wydawało. Góry Vorarlbergu dzieli tylko około 7 godzin jazdy samochodem od granicy polsko-niemieckiej. Samochodem osobowym z Warszawy można tam dojechać autostradą Monachium-Memmingen w ciągu ok. 13 godzin.
www.austria.info

{jumi [*6]}

Warszawa

Polityka Prywatności

W celu realizacji obowiązku informacyjnego, zgodnie z art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. poniżej przekazujemy „klauzulę informacyjną” z prośbą o zapoznanie się.


Polityka prywatności i przetwarzania danych osobowych

Administratorem Twoich danych osobowych jest Impresja Studio Promocji z siedzibą w Warszawie, przy ulicy Drewnianej 5 lok. 3,. Poniżej znajdziesz wszelkie niezbędne informacje dotyczące przetwarzania Twoich danych osobowych w związku z realizacją usługi informacyjnej.

2. Dane osobowe przetwarzane są w celu w celu świadczenia usług informacyjnych oraz w celach marketingowych. Podstawą prawną jest art. 6 ust. 1 lit a Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE - „RODO”).

3. Dane będą przetwarzane w celach marketingowych do momentu wycofania przez Ciebie zgody na takie przetwarzanie.

W zakresie usług Impresja Studio PR Twoje dane będą przetwarzane przez okres, w którym usługi te będą świadczone oraz, w uzasadnionych wypadkach, po zakończeniu ich świadczenia, jednak wyłącznie jeżeli jest dozwolone lub wymagane w świetle obowiązującego prawa np. przetwarzanie w celach statystycznych, rozliczeniowych lub w celu dochodzenia roszczeń. W takim przypadku dane będą przetwarzane jedynie przez okres niezbędny do realizacji odpowiednich celów.

4. Po zakończeniu przetwarzania danych osobowych w pierwotnym celu, dane będą, w uzasadnionych wypadkach, przetwarzane po zakończeniu ich świadczenia, jednak wyłącznie jeżeli jest dozwolone lub wymagane w świetle obowiązującego prawa np. przetwarzanie w celach statystycznych, rozliczeniowych lub w celu dochodzenia roszczeń. W takim przypadku dane będą przetwarzane jedynie przez okres niezbędny do realizacji odpowiednich celów.

5. Podanie danych jest dobrowolne

6. Twoje dane osobowe nie będą przekazywane.

7. Jako administrator Twoich danych, zapewniamy Ci prawo dostępu do Twoich danych, możesz je również sprostować, żądać ich usunięcia lub ograniczenia ich przetwarzania. Możesz także skorzystać z uprawnienia do złożenia wobec Administratora sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych oraz prawa do przenoszenia danych do innego administratora danych. W przypadku wyrażenia dobrowolnej zgody, przysługuje Ci prawo cofnięcia zgody na przetwarzanie danych w dowolnym momencie co nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem. Informujemy także, że przysługuje Ci prawo wniesienia skargi do organu nadzorującego przestrzeganie przepisów ochrony danych osobowych.

8. Na niniejszej witrynie znajdują się wtyczki społecznościowe serwisu Facebook: „Lubię to”, które są powiązane z serwisem Facebook. Pod naszym artykułami umieszczany jest kod odwołujący się do serwisu Facebook. Używając przycisku „Lubię to”, użytkownik loguje się do serwisu Facebook, w którym obowiązują zasady ochrony prywatności określone przez serwis Facebook.

9. Ta strona zbiera w sposób automatyczny informacje zawarte w plikach cookies i wykorzystuje je w celach statystycznych oraz do usprawnienia funkcjonowania serwisu. Pliki Cookiem są też zbierane przez Google Analytics. Pliki cookies są plikami tekstowymi, które przechowywane są w komputerze użytkownika serwisu.

Wykorzystujemy dwa rodzaje plików cookies – tymczasowe i stałe. Pliki tymczasowe przechowywane są do momentu opuszczenia przez Ciebie naszej strony (poprzez wejście na inną stronę, wylogowanie lub wyłączenie przeglądarki). Pliki stałe przechowywane są w Twoim komputerze do czasu ich usunięcia lub przez czas wynikający z ich ustawień.

W każdej chwili możesz dokonać zmiany ustawień swojej przeglądarki, aby zablokować obsługę plików cookies lub każdorazowo uzyskiwać informacje o ich umieszczeniu w swoim urządzeniu. Inne dostępne opcje możesz sprawdzić w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej. Większość przeglądarek domyślnie jest ustawione na akceptację zapisu plików cookies w komputerze. Informacje dotyczące ustawień przeglądarek internetowych dostępne są w jej menu (pomoc) lub na stronie jej producenta.

Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki
       

10. Przedstawicielem Administratora jest Tomasz Brzozowski Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.