Wydrukuj tę stronę
czwartek, 06 czerwiec 2013 10:11

Vorarlberg: natura i kultura smaku Wyróżniony

Napisane przez Ewelina Sztykiel
Oceń ten artykuł
(0 głosów)
Vorarlberg: natura i kultura smaku © Vorarlberg Tourismus

Vorarlberg leży na zachodnim krańcu Austrii, pomiędzy Jeziorem Bodeńskim a Alpami, w sąsiedztwie Niemiec, Szwajcarii i Księstwa Liechtensteinu. Kraj ten jest znany z inspirującego połączenia imponujących dzieł natury z wysoką kulturą kulinarną.

Vorarlberg zachęca swoich gości do odkryć i poszukiwań, raz po raz obdarzając ich niezapomnianymi chwilami. Jest tu mnóstwo miejsca na inspirujące spotkania z przyrodą, dużo ciekawych wydarzeń kulturalnych, charakterystyczna drewniana architektura regionu i kreatywna kuchnia ekologiczna.

 

Na dwóch kółkach

W Vorarlbergu dużą popularnością cieszy się kolarstwo górskie i wycieczki na e-bike'ach. Położony na wysokości 1450 m n.p.m. ośrodek sportów zimowych Lech Zürs am Arlberg prowadzi wypożyczalnię rowerów i motocykli z napędem elektrycznym. W zeszłym roku wysokogórski Montafon oddał do użytku siedem wypożyczalni e-bike'ów i 24 stacje ładowania. Na dwóch kółkach z elektrycznym napędem można wybrać się w drogę w pojedynkę lub dołączyć do grupy z przewodnikiem. Proponowane trasy wymagają pokonania od 100 do 1000 metrów różnicy poziomów.

 

Czas dla najbliższych

Vorarlberg ma też kilka ofert, które zamienią góry w wielką krainę przygód. Alpenregion Bludenz w dolinie Brandnertal zachęca rodziców i dzieci do wspólnego spędzania czasu. Program oferty „Czas dla najbliższych" („Zit neh füranandr") przewiduje m.in. strzelanie z łuku, robienie strzał, rozpalanie ogniska i pieczenie potraw w ogniu – tak jak robili to niegdyś pasterze. Gwiaździste niebo niemal na wyciągnięcie ręki będą mieli uczestnicy wyprawy po górach Montafonu, którzy zdecydują się na nocleg w namiocie.

Wysoka kultura kulinarna Vorarlbergu wiąże się ściśle z jakością regionalnych produktów. Najczęściej pochodzą one z własnego wyrobu niewielkich gospodarstw. Chyba najbardziej znaną specjalnością Vorarlbergu jest pikantny, twardy ser górski. Ser ten produkuje się w małych serowarniach, w lecie także na halach.

 

Oryginalne potrawy

Z doskonałego sera górskiego i ze „Szlaku Sera" słynie Las Bregencki. Znajdujące się na szlaku serowarnie, restauracje i gospodarstwa serwujące serowe specjały zapraszają do degustacji i wtajemniczają w tajniki produkcji . Las Bregencki jest regionem bardzo cenionym przez miłośników wyśmienitych smaków. W dosyć nietypowych przysmakach specjalizuje się wioska Krumbach w Lesie Bregenckim: czterech gospodarzy („Moorwirte") zaprasza na kulinarne specjały pozyskiwane z bagien – rośliny, jagody i zioła.

{gallery}13585{/gallery}

W karcie przez cały rok można znaleźć co najmniej jedną potrawę z bagiennym rodowodem. Oprócz tego można wybrać się także na wyprawę na bagna – gospodarze pełnią tu rolę profesjonalnych przewodników, przekazując podążającym za nimi gościom wiedzę i własne doświadczenia związane z tym wyjątkowym elementem krajobrazu.

 

Bliżej niż myślisz

Vorarlberg jest bliżej, niżby się wydawało. Góry Vorarlbergu dzieli tylko około 7 godzin jazdy samochodem od granicy polsko-niemieckiej. Samochodem osobowym z Warszawy można tam dojechać autostradą Monachium-Memmingen w ciągu ok. 13 godzin.
www.austria.info

{jumi [*6]}

Artykuły powiązane

© 2019 KURIER365.PL