Ostrzeżenie
  • JFolder::pliki: Ścieżka nie jest folderem. Ścieżka: /home/kur365/domains/kurier365.pl/public_html/images/17701.
  • Nie powiodło się załadowanie pliku XML.
Uwaga
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/17701
updated 12:32 PM CEST, Sep 18, 2018
Na żywo:
A+ A A-

Vorarlberg: smak natury i kultura smaku

  • Napisane przez informacja prasowa
  • Dział: Austria
Wyróżniony Vorarlberg: smak natury i kultura smaku http://www.austria.info

Vorarlberg leży na zachodnim krańcu Austrii, pomiędzy Jeziorem Bodeńskim a Alpami, w sąsiedztwie Niemiec, Szwajcarii i Księstwa Liechtensteinu. Kraj ten jest znany z inspirującego połączenia fascynujących dzieł natury z wysoką kulturą kulinarną.

Las Bregencki, Arlberg, Montafon, Dolina Klein- i Großwalser oraz Jezioro Bodeńskie - sześć regionów wypoczynkowych Vorarlbergu zachęca turystów do odkryć i poszukiwań, raz po raz obdarzając ich niezapomnianymi chwilami. Jest tu mnóstwo miejsca na inspirujące spotkaniaz przyrodą oraz dużo ciekawych wydarzeń kulturalnych. Charakterystyczna architektura drewniana regionu inspiruje i zaskakuje nowoczesnością, podobnie jak regionalna kuchnia w kreatywnym wykonaniu vorarlberskich restauracji.

Niekonwencjonalna architektura
Vorarlberg buduje inaczej. Nowocześnie, odważnie, niekonwencjonalnie. Na jakość w architekturze składa się wiele czynników, jak np. zastosowanie nowoczesnych materiałów budowlanych, stawianie na przejrzystość i jasne kolory, zorientowanie na ekologię, umiejętne wykorzystywanie drewna oraz – co najważniejsze – wrażliwość architektów i inwestorów na potrzeby otoczenia.
Drewno jako materiał budowlany
Nowoczesna architektura Vorarlbergu zwraca na siebie uwagę. Architekci i rzemieślnicy, którzy posługują się głównie drewnem jako materiałem konstrukcyjnym, powtórnie interpretują tradycje budowlane. Nowe domy charakteryzują się z jednej strony wyraźnymi liniami i koncentrują na sobie uwagę przechodniów, z drugiej natomiast spójnie wpisują się w otaczającą formę architektoniczną nie zakłócając przy tym jej pierwotnego charakteru.

Dokładnie przemyślane jest także wewnętrzne „życie" budowli. Budownictwo energooszczędne należy do dobrego tonu. Podobnie jak wyposażenie wnętrz z zastosowaniem przyjaznych dla ludzi i środowiska materiałów oraz mebli. W tej ostatniej dziedzinie pole do popisu mają vorarlberscy rzemieślnicy. W zgodzie z założeniami nowoczesnej architektury, ale przy jednoczesnym uwzględnieniu dawnych technik, z wielką fantazją projektują stoły, krzesła, łóżka, kanapy, regały, szafy oraz wiele innych form użytkowych. Efektem są pomieszczenia przyjemne dla oka i miłe w dotyku. Dzięki temu Vorarlberg jest znany nie tylko jako region o dużym zagęszczeniu pierwszorzędnej architektury, ale również jako region wzorcowy pod względem budownictwa wydajne energetycznie i ekologicznie.

Smaki Vorarlbergu
W porównaniu do innych austriackich landów Vorarlberg wyróżnia się wyjątkowo dużą liczbą świetnych restauracji w przeliczeniu na liczbę ludności. Klasa vorarlberskiej kuchni ściśle wiąże się z wysoką jakością regionalnych produktów, które w większości pochodzą z miejscowych gospodarstw rolnych. Chyba najbardziej znaną specjalnością Vorarlbergu jest Bergkäse – pikantny, twardy ser górski, który wyrabia się w wielu małych serowarniach i bacówkach na halach. Od bardzo wielu lat vorarlberscy kucharze starają się jak najczęściej korzystać z sezonowych i regionalnych produktów. Z tego upodobania narodziło się kilka inicjatyw, które mają na celu rozwój współpracy pomiędzy gastronomią a rolnictwem. W tej dziedzinie sukces odniosła marka „KäseStrasse Bregenzerwald" (Bregencki Szlak Sera). Jej partnerzy – serowarnie, restauracje i gospodarstwa podające serowe specjały – zapraszają do degustacji i wtajemniczają w tajniki produkcji.
Warsztaty serowe u nowoczesnego rolnika
Wszystkim osobom, które mają chęć spróbować swych sił w produkcji sera, polecamy wizytę u nowoczesnego rolnika Ingo Metzlera. Prowadzi on kursy serowarskie, podczas których każdy uczestnik otrzymuje własne stanowisko pracy, a po około 5 godzinach wraca do domu z własnoręcznie zrobionym serem. Program zajęć przewiduje także przerwę na solidny posiłek złożony z produktów prosto z gospodarstwa Ingo. 5-godzinne warsztaty to koszt około 59 euro od osoby. Dodatkową atrakcją dla zwiedzających gospodarstwo Ingo Metzlera są pomieszczenia gospodarcze dla zwierząt, w których kozy i krowy mają swoje gabinety SPA i Wellness. Więcej na: www.molkeprodukte.com.

Potrawy z bagiennym rodowodem
W dosyć nietypowych przysmakach specjalizuje się wioska Krumbach w Lesie Bregenckim: czterech gospodarzy („Moorwirte") zaprasza na kulinarne specjały pozyskiwane z bagien – grzyby, jagody i zioła. W karcie przez cały rok znajdujemy co najmniej jedną potrawę z bagiennym rodowodem. Oprócz tego można wybrać się także na wyprawę na bagna – gospodarze z danych gospodarstw pełnią tu rolę profesjonalnych przewodników, przekazując podążającym za nimi urlopowiczom wiedzę i własne doświadczenia związane z tym wyjątkowym elementem krajobrazu. Wycieczka kończy się przygotowanym przez gospodarzy śniadaniem złożonym ze specjałów domowej roboty – z bagienną nutką, oczywiście. Przykładowe bagienne menu.

Festiwal w Bregencji – scena na wodzie
Przedstawienia wystawiane pod gołym niebem w ramach festiwalu „Bregenzer Festspiele" pozostawiają niezatarte wrażenia nie tylko z po­wodu spektakularnej scenerii i cudownej muzyki. Na niepowtar­zalny na­strój składają się także samo Jezioro Bodeńskie i nieprzewidywaln­ość przyrody. W 2008 r. w tle scenerii przygotowanej do prezentacji opery Pucciniego „Tosca" kręcona była między innymi kolejna część przygód Jamesa Bonda. To tutaj właśnie w „Quantum of Solace" James Bond rozprawia się z przeciwnikiem na scenie wypełnionej „wielkim okiem". W tym roku od 23 lipca do 25 sierpnia 2014 r. na wodnej scenie będzie wysta­wiana opera Wolfganga Amadeusza Mozarta „Czarodziejski flet". Więcej na: www.bregenzerfestspiele.com.

Pod rozgwieżdżonym niebem
Montafon proponuje nocleg w górach – dla nieprzyzwyczajonych będzie to przeżycie naprawdę niezapomniane, bo ma się wrażenie, że gwiazdy są na wyciągnięcie ręki. Początek wędrówki rozpoczyna się w Montafonie, gdzie uczestnicy wyprawy pod okiem przewodnika udają się na szlak. Noc, spędzają w namiotach, pod gołym, rozgwieżdżonym niebem. Kto chce, może przed zmrokiem spróbować swych sił we wspinaczce górskiej. Na uczestników wyprawy czeka jeszcze jedna niespodzianka. Kolację przy ognisku przygotowuje wyśmienity szef kuchni, który opowiada historię powstawania regionalnych przysmaków.

Rodzinne wędrówki z psami Husky
Vorarlberg to idealne miejsce dla rodziny. Góry, lasy, wieś, ścieżki tematyczne, place zabaw, parki linowe, muzea oraz wiele innych atrakcji zadowolą małych i dużych urlopowiczów. „Dzień trapera" w dolinie Brand to dla najmłodszych okazja spędzenia ciekawego dnia w towarzystwie rodziców i ... psów. Anton Kuttner, znany lepiej jako „Toni-Husky" zaprasza na rodzinną wędrówkę z psami Husky. Trasa wycieczki prowadzi przez malownicze okolice jeziora Lüner na wysokość prawie 2000 m. Uczestnicy wyprawy zakładają specjalne pasy, do których przypina się liny psiego zaprzęgu. W ten sposób psy wspierają wędrowców na szlaku i stają się swoistymi przewodnikami. Ekspedycja robi postój z posiłkiem w schronisku. Więcej na: www.husky-toni.at.

Wędrówki od schroniska do schroniska
Wędrówki od schroniska do schroniska w Lesie Bregenckim to wspaniała przygoda dla całej rodziny. Nocleg w schronisku ma swój urok, a przytulna atmosfera górskich chat urzeka wędrowców. Specjalny pakiet turystyczny dla rodzin jest dostępny w kilku wersjach i obejmuje dwa noclegi w różnych schroniskach. Etapy dzienne prowadzą przez łatwy do pokonania teren, a ich przejście zajmuje od 2 do prawie 4 godzin. Zostaje więc wystarczająco dużo czasu na zabawę na łonie natury.
Vorarlberg jest bliżej, niżby się wydawało!

{gallery}17701{/gallery}
Z Polski do Vorarlbergu można dotrzeć każdym środkiem komunikacji. Jeśli decydujemy się na podróż samochodem wybieramy trasę A96 z Monachium do Lindau. Z Monachium do Bregencji to około 2 godziny drogi. Jeśli natomiast planujemy podróż samolotem, wtedy wybieramy lot do Monachium lub Zurychu. Na lotnisku w Zurychu znajduje się dworzec, z którego bezpośrednio odjeżdżają pociągi do Bregencji. Podróż trwa około 1,5 godz., a bilet w jedną stronę kosztuje około 35 euro. Dodatkowo cztery razy w tygodniu odjeżdża z Zurychu Arlberg Express, który zawiezie nas w wybrane miejsce np. do Lech, Zürs albo Bludencji.

Oszczędzaj podczas urlopu!
Każdy z sześciu regionów turystycznych Vorarlbergu oferuje własną kartę gościa. Karty obejmują – w zależności od regionu – przejazdy środkami komunikacji publicznej i kolejami górskimi, wstęp do muzeów i obiektów rekreacyjnych i sportowych oraz udział w programach zorganizowanego wypoczynku. W regionach doliny Kleinwalser, Lesie Bregenckim i Arlbergu karty są zawarte w cenie noclegu w hotelach i kwaterach partnerskich. W pozostałych trzech regionach karty można kupić w atrakcyjnej zniżkowej cenie. Więcej na: www.vorarlberg.travel/pl.

Warszawa

Polityka Prywatności

W celu realizacji obowiązku informacyjnego, zgodnie z art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. poniżej przekazujemy „klauzulę informacyjną” z prośbą o zapoznanie się.


Polityka prywatności i przetwarzania danych osobowych

Administratorem Twoich danych osobowych jest Impresja Studio Promocji z siedzibą w Warszawie, przy ulicy Drewnianej 5 lok. 3,. Poniżej znajdziesz wszelkie niezbędne informacje dotyczące przetwarzania Twoich danych osobowych w związku z realizacją usługi informacyjnej.

2. Dane osobowe przetwarzane są w celu w celu świadczenia usług informacyjnych oraz w celach marketingowych. Podstawą prawną jest art. 6 ust. 1 lit a Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE - „RODO”).

3. Dane będą przetwarzane w celach marketingowych do momentu wycofania przez Ciebie zgody na takie przetwarzanie.

W zakresie usług Impresja Studio PR Twoje dane będą przetwarzane przez okres, w którym usługi te będą świadczone oraz, w uzasadnionych wypadkach, po zakończeniu ich świadczenia, jednak wyłącznie jeżeli jest dozwolone lub wymagane w świetle obowiązującego prawa np. przetwarzanie w celach statystycznych, rozliczeniowych lub w celu dochodzenia roszczeń. W takim przypadku dane będą przetwarzane jedynie przez okres niezbędny do realizacji odpowiednich celów.

4. Po zakończeniu przetwarzania danych osobowych w pierwotnym celu, dane będą, w uzasadnionych wypadkach, przetwarzane po zakończeniu ich świadczenia, jednak wyłącznie jeżeli jest dozwolone lub wymagane w świetle obowiązującego prawa np. przetwarzanie w celach statystycznych, rozliczeniowych lub w celu dochodzenia roszczeń. W takim przypadku dane będą przetwarzane jedynie przez okres niezbędny do realizacji odpowiednich celów.

5. Podanie danych jest dobrowolne

6. Twoje dane osobowe nie będą przekazywane.

7. Jako administrator Twoich danych, zapewniamy Ci prawo dostępu do Twoich danych, możesz je również sprostować, żądać ich usunięcia lub ograniczenia ich przetwarzania. Możesz także skorzystać z uprawnienia do złożenia wobec Administratora sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych oraz prawa do przenoszenia danych do innego administratora danych. W przypadku wyrażenia dobrowolnej zgody, przysługuje Ci prawo cofnięcia zgody na przetwarzanie danych w dowolnym momencie co nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem. Informujemy także, że przysługuje Ci prawo wniesienia skargi do organu nadzorującego przestrzeganie przepisów ochrony danych osobowych.

8. Na niniejszej witrynie znajdują się wtyczki społecznościowe serwisu Facebook: „Lubię to”, które są powiązane z serwisem Facebook. Pod naszym artykułami umieszczany jest kod odwołujący się do serwisu Facebook. Używając przycisku „Lubię to”, użytkownik loguje się do serwisu Facebook, w którym obowiązują zasady ochrony prywatności określone przez serwis Facebook.

9. Ta strona zbiera w sposób automatyczny informacje zawarte w plikach cookies i wykorzystuje je w celach statystycznych oraz do usprawnienia funkcjonowania serwisu. Pliki Cookiem są też zbierane przez Google Analytics. Pliki cookies są plikami tekstowymi, które przechowywane są w komputerze użytkownika serwisu.

Wykorzystujemy dwa rodzaje plików cookies – tymczasowe i stałe. Pliki tymczasowe przechowywane są do momentu opuszczenia przez Ciebie naszej strony (poprzez wejście na inną stronę, wylogowanie lub wyłączenie przeglądarki). Pliki stałe przechowywane są w Twoim komputerze do czasu ich usunięcia lub przez czas wynikający z ich ustawień.

W każdej chwili możesz dokonać zmiany ustawień swojej przeglądarki, aby zablokować obsługę plików cookies lub każdorazowo uzyskiwać informacje o ich umieszczeniu w swoim urządzeniu. Inne dostępne opcje możesz sprawdzić w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej. Większość przeglądarek domyślnie jest ustawione na akceptację zapisu plików cookies w komputerze. Informacje dotyczące ustawień przeglądarek internetowych dostępne są w jej menu (pomoc) lub na stronie jej producenta.

Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki
       

10. Przedstawicielem Administratora jest Tomasz Brzozowski Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.