Ostrzeżenie
  • JFolder::pliki: Ścieżka nie jest folderem. Ścieżka: /home/kur365/domains/kurier365.pl/public_html/images/18259.
  • Nie powiodło się załadowanie pliku XML.
Uwaga
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/18259
updated 1:59 PM CEST, Oct 22, 2018
Na żywo:
A+ A A-

Owoc pod europejską ochroną

  • Napisane przez Ewelina Chądzyńska
  • Dział: Austria
Wyróżniony Owoc pod europejską ochroną http://www.austria.info

Niezwykle słodka i soczysta morela z Wachau od 1996 r. podlega ochronie UE jako produkt o zastrzeżonej nazwie „Wachauer Marille". Od września 2006 r. krajobraz kulturowy Wachau, który wpisany jest na listę Światowego Dziedzictwa Kulturowego UNESCO, może używać nazwy „Genussregion Wachauer Marille".

Tym samym region ten, słynący już wcześniej na świecie z uprawy winorośli, wyrobił sobie markę również jako sad owocowy, który co roku na wiosnę zamienia się w pachnące różowo-białe morze kwiatów.
Morelę z Wachau można natychmiast i bez wątpliwości rozpoznać wśród owoców z innych regionów: jest ona nie tylko przyjemnie jędrna, ale również niezwykle soczysta, o wyrazistym, słodkim morelowym smaku. Z tych względów w 1996 r. została ona objęta ochroną UE pod nazwą „Wachauer Marille".

Pochodzenie moreli z Wachau
„Kolebką" moreli są Chiny. Tam uprawiano ją już 4000 lat temu. Jednak według nowszych badań morela dotarła do regionu naddunajskiego nie dzięki Rzymianom, a przez Morze Czarne i szlak dunajski prawdopodobnie na początku drugiej połowy I wieku – w tym samym czasie, kiedy wyruszyła w drogę z Azji do zachodniej i południowej Europy. O tym, że w regionie naddunajskim uprawiano owoce już w czasach rzymskich, dowiadujemy się z „Żywota św. Seweryna" („Vita S. Severini") dzieła Eugipiusza.

Dzieje moreli z Wachau
Początkowo sadownicy z Wachau uprawiali morele tylko do własnego użytku. Dopiero w XIX w. zaczęto je produkować dla celów handlowych. W tym czasie winorośle, będące głównym źródłem dochodów, uległy pladze mszyc. Sadownicy we współpracy ze szkółkami drzew owocowych z różnorodnej mieszanki odmian wyhodowali Klosterneuburger Marille – odmianę dominującą na tych terenach do dzisiaj.

Morela w XX wieku
W XX w. błyskawiczna kariera moreli z Wachau dwa razy wyraźnie zwolniła. W czasie II wojny światowej sprzedaż moreli praktycznie zamarła. W latach 70. inne owoce stały się dla moreli tak silną konkurencją, że ceny mocno spadły i wielu sadowników zrezygnowało z jej uprawy. Obecnie uprawa moreli z Wachau przeżywa renesans: w Wachau uprawia się
ok. 20 różnych odmian, przy czym ok. 200 plantatorów należy obecnie do „Związku Ochrony Moreli z Wachau", który gwarantuje autentyczne pochodzenie i niepowtarzalny smak i zapach owoców.

Znak jakości „Oryginalna morela z Wachau"
Wyjątkową jakość morela z Wachau zawdzięcza niepowtarzalnemu klimatowi, glebie, a przede wszystkim połączonym wpływom różnych klimatów. Związane z tym duże różnice temperatur za dnia i w nocy, szczególnie w okresie dojrzewania owoców, mają bezpośredni wpływ na smak, aromat i skład owoców.

Kwitnienie moreli
Każdej wiosny około 100 000 drzewek morelowych zamienia Wachau w pachnące biało-różowe morze kwiatów. Szczególnie duże wrażenie robią sady między miejscowościami Rossatz i Arnsdorf. Tutaj kwitnące z całych sił drzewa rosną wyjątkowo gęsto. Spragnionym malowniczych widoków turystom polecamy rejs statkiem przez Wachau albo wycieczkę rowerową.

Zbiory
W lipcu Wachau stoi pod znakiem zbiorów moreli. Wzdłuż głównej drogi pojawiają się kolorowe stoiska, które sprzedają świeżo zerwane owoce. Zrywa się owoce w pełni dojrzałe – zawsze ręcznie, starannie, do specjalnych koszy na morele. Wachauer Marillenzistel to wąski kosz o spiczastym kształcie, który ułatwia zrywanie owoców z wysokich drzew
i zapobiega zbyt dużemu naciskowi na morele znajdujące się na jego dnie.

Morelowa kuchnia
Świeżo zerwane z drzewa, w knedlach, ciastkach i strudlach, w marmoladach, kompotach i pysznych owocowych wódkach – na widok moreli z Wachau w każdej postaci ślinka cieknie nieodparcie każdemu smakoszowi, w związku z czym ten popularny owoc stanowi w Wachau obowiązkową pozycję nawet w jadłospisach wykwintnych restauracji. Szczególnie znane ze swych morelowych specjałów są m.in. restauracje Jell w Krems i Landhaus Bacher w Mautern.

{gallery}18259{/gallery}

Święto moreli
Tradycyjny Marillenkirtag w Spitz to wielkie święto moreli, obchodzone każdego lata już od ponad pół wieku. Co roku w połowie lipca – tym razem od 18 do 20 lipca – uczestnicy imprezy z zapałem smakują puszyste knedle z morelami, kruszon morelowy i szlachetne morelowe wódki. Punktem kulminacyjnym programu jest tradycyjny pochód króla Marillusa i księżniczki Aprikosii, który po przejściu przez miejscowość kończy się wręczeniem Złotej Moreli. Dwudniowe święto kończą tradycyjne tańce i pieśni ludowe. Weekend wcześniej, od 11 do 12 lipca, pod hasłem „Alles Marille" świętuje także Krems.

Morela w płynie
Domowej roboty wódki i smakowite likiery morelowe ma w swoim menu większość restauracji w Wachau. Niektóre tradycyjne gospodarstwa, jak Marillenhof rodziny Kausl albo Wein- und Marillenhof Aufreiter wyspecjalizowały się w produkcji wysokiej jakości destylatów i likierów. Producenci wyrobów z oryginalnej moreli z Wachau chętnie pozwalają turystom rozglądać się po swoich gospodarstwach (trzeba tylko wcześniej zapowiedzieć swoją wizytę) i próbować swoich morelowych specjałów.

Morelowe upominki
Popularnymi upominkami z podróży do Wachau są właśnie różnego rodzaju wyroby z moreli. Pyszny dżem morelowy, smakowite sosy, likiery i wódki, a nawet delikatne naturalne kosmetyki z moreli to tylko niektóre z typowych produktów, sprzedawanych w sklepach regionu.

Wędrówki po sadach morelowych
Dużo ciekawych informacji na temat moreli można zdobyć podczas wędrówki „morelowym szlakiem" w Krems Angern. Na szlaku znajduje się pięć przystanków, na których można się dowiedzieć więcej na temat zwierząt żyjących w sadach morelowych, kwitnienia drzewek i pracy w sadzie. Szlak ma 4,5 km długości i zaczyna się oraz kończy przy winnicy Aufreiter, która prowadzi też własny sklep z szerokim asortymentem smacznych morelowych upominków.
http://www.austria.info

Warszawa

Polityka Prywatności

W celu realizacji obowiązku informacyjnego, zgodnie z art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. poniżej przekazujemy „klauzulę informacyjną” z prośbą o zapoznanie się.


Polityka prywatności i przetwarzania danych osobowych

Administratorem Twoich danych osobowych jest Impresja Studio Promocji z siedzibą w Warszawie, przy ulicy Drewnianej 5 lok. 3,. Poniżej znajdziesz wszelkie niezbędne informacje dotyczące przetwarzania Twoich danych osobowych w związku z realizacją usługi informacyjnej.

2. Dane osobowe przetwarzane są w celu w celu świadczenia usług informacyjnych oraz w celach marketingowych. Podstawą prawną jest art. 6 ust. 1 lit a Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE - „RODO”).

3. Dane będą przetwarzane w celach marketingowych do momentu wycofania przez Ciebie zgody na takie przetwarzanie.

W zakresie usług Impresja Studio PR Twoje dane będą przetwarzane przez okres, w którym usługi te będą świadczone oraz, w uzasadnionych wypadkach, po zakończeniu ich świadczenia, jednak wyłącznie jeżeli jest dozwolone lub wymagane w świetle obowiązującego prawa np. przetwarzanie w celach statystycznych, rozliczeniowych lub w celu dochodzenia roszczeń. W takim przypadku dane będą przetwarzane jedynie przez okres niezbędny do realizacji odpowiednich celów.

4. Po zakończeniu przetwarzania danych osobowych w pierwotnym celu, dane będą, w uzasadnionych wypadkach, przetwarzane po zakończeniu ich świadczenia, jednak wyłącznie jeżeli jest dozwolone lub wymagane w świetle obowiązującego prawa np. przetwarzanie w celach statystycznych, rozliczeniowych lub w celu dochodzenia roszczeń. W takim przypadku dane będą przetwarzane jedynie przez okres niezbędny do realizacji odpowiednich celów.

5. Podanie danych jest dobrowolne

6. Twoje dane osobowe nie będą przekazywane.

7. Jako administrator Twoich danych, zapewniamy Ci prawo dostępu do Twoich danych, możesz je również sprostować, żądać ich usunięcia lub ograniczenia ich przetwarzania. Możesz także skorzystać z uprawnienia do złożenia wobec Administratora sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych oraz prawa do przenoszenia danych do innego administratora danych. W przypadku wyrażenia dobrowolnej zgody, przysługuje Ci prawo cofnięcia zgody na przetwarzanie danych w dowolnym momencie co nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem. Informujemy także, że przysługuje Ci prawo wniesienia skargi do organu nadzorującego przestrzeganie przepisów ochrony danych osobowych.

8. Na niniejszej witrynie znajdują się wtyczki społecznościowe serwisu Facebook: „Lubię to”, które są powiązane z serwisem Facebook. Pod naszym artykułami umieszczany jest kod odwołujący się do serwisu Facebook. Używając przycisku „Lubię to”, użytkownik loguje się do serwisu Facebook, w którym obowiązują zasady ochrony prywatności określone przez serwis Facebook.

9. Ta strona zbiera w sposób automatyczny informacje zawarte w plikach cookies i wykorzystuje je w celach statystycznych oraz do usprawnienia funkcjonowania serwisu. Pliki Cookiem są też zbierane przez Google Analytics. Pliki cookies są plikami tekstowymi, które przechowywane są w komputerze użytkownika serwisu.

Wykorzystujemy dwa rodzaje plików cookies – tymczasowe i stałe. Pliki tymczasowe przechowywane są do momentu opuszczenia przez Ciebie naszej strony (poprzez wejście na inną stronę, wylogowanie lub wyłączenie przeglądarki). Pliki stałe przechowywane są w Twoim komputerze do czasu ich usunięcia lub przez czas wynikający z ich ustawień.

W każdej chwili możesz dokonać zmiany ustawień swojej przeglądarki, aby zablokować obsługę plików cookies lub każdorazowo uzyskiwać informacje o ich umieszczeniu w swoim urządzeniu. Inne dostępne opcje możesz sprawdzić w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej. Większość przeglądarek domyślnie jest ustawione na akceptację zapisu plików cookies w komputerze. Informacje dotyczące ustawień przeglądarek internetowych dostępne są w jej menu (pomoc) lub na stronie jej producenta.

Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki
       

10. Przedstawicielem Administratora jest Tomasz Brzozowski Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.