updated 8:46 AM CEST, Oct 18, 2018
Na żywo:
A+ A A-

Podróże ze smakiem. Austriackie wino w kuchni

  • Napisane przez Ewelina Chądzyńska
  • Dział: Austria
Wyróżniony Podróże ze smakiem. Austriackie wino w kuchni

Między kuchnią i winami danego kraju zawsze istnieje szczególny związek. Być może przyczyną jest fakt, iż winna latorośl i inne produkty rolne, kształtujące charakter miejscowej kuchni, dojrzewają na tej samej ziemi i w tych samych warunkach klimatycznych.

A może chodzi o pokrewną mentalność tych, którzy uprawiają wino i tych, którzy wymyślają i przygotowują potrawy, aby je spożyć z odpowiednio dobranym trunkiem? Można snuć różne teorie, ale jedno jest pewne: wino i kuchnia danego kraju żyją w pełnej symbiozie.

Czy do pożywnego podwieczorku z tatarem, smalcem lub pieczonym kurczakiem serwowanym w gospodzie w Styrii może coś lepiej pasować niż kieliszek miejscowego Schilchera? Dzięki wyraźnej kwaskowości genialnie komponuje się on z pożywną strawą. A kiedy podczas podwieczorku można spojrzeć na wzgórza, na których dojrzewa ów Schilcher, to właściwie można się już poczuć jak w niebie.
Słodkie knedle, kluseczki i racuchy nie mogą się obejść bez szlachetnie owocowych, słodkich win z najbardziej dojrzałych gron. Eleganckiego i owocowego, wybornego Rieslinga z doliny Wachau, pachnącego różami Traminera ze Styrii czy też aksamitnie egzotycznego Zierfandlera i Rotgipflera z regionu term.

Polecane wina

Aperitif - Przed jedzeniem warto sięgnąć po świeży, porywający Welschriesling, aromatyczny Muskateller lub wino musujące, takie jak Sekt czy Frizzante z Schilchera.

Ryby słodkowodne - Pstrągi, pstrągi złociste & spółka najchętniej pływają w eleganckim Rieslingu, korzennym Grüner Veltliner lub owocowym Weißburgunder.

Dziczyzna & dzikie ptactwo - Delikatna dziczyzna, np. sarnina lub dzikie ptactwo takie jak bażanty najlepiej spożywać popijając subtelne i eleganckie wina czerwone, np. Pinot noir lub St. Laurent. Mięso z jelenia, dzika i zająca wymaga mocniejszych, rustykalnych win, takich jak Blaufränkisch lub cuvée z kilku odmian.

Drób - Do kurczaka, indyka, perliczki czy kuropatwy najlepiej pasuje mocne wino białe, Weißburgunder, Chardonnay, Zierfandler i Rotgipfler lub dojrzały Weißburgunder i Grüner Veltliner.

Gęś & kaczka - Klasyczna pieczona gęś na św. Marcina („Martini-Gansl") podawana jest tradycyjnie wraz z młodym winem, tzw. „Staubigen", ale pasują do niej także lekkie wina czerwone, jak Blauer Zweigelt czy Blauer Portugieser. Do kaczki pasują ciężkie wina czerwone Blaufränkisch lub czerwone cuvée.

Duszona wołowina - Łopatka, Tafelspitz & spółka to arcytypowe dania austriackie. Dlatego nie dziwi, że najlepiej wypadają w towarzystwie średnio mocnych, korzennych win białych jak Grüner Veltliner lub Weißburgunder.

Desery owocowe - Do deserów z jagodami i owocami nie należy podawać win słodkich – zabijają one subtelne aromaty. Lepiej nadają się do tego typu dań owocowe wina musujące jak Frizzante z Schilchera lub Sekt z Muskatellera.

Dania mączne - Do tego typu potraw najlepiej pasuje filiżanka dobrej kawy lub niezbyt słodkie wina Auslese lub Spätlese (późnego zbioru) Rieslinga, Traminera i innych odmian.

Słownik austriackich potraw

Krótka podróż po austriackiej kuchni pomoże w rozszyfrowaniu kart dań. Większość austriackich dań nosi również austriackie nazwy, w związku z czym często nawet dobra znajomość języka niemieckiego nie wystarczy, aby rozszyfrować składniki regionalnych przysmaków.

Backhendl - Austriacy uwielbiają kurczaki krojone w kawałki, panierowane w bułce tartej i jajku, a na koniec idealnie wysmażane. Do tego sałata roszponka lub sałata mieszana z sałatką ziemniaczaną, prażone pestki dyni, ocet balsamiczny, oliwa i olej z pestek dyni. Doskonała sałatka prosto ze Styrii.

Erdäpfel - Pierwsze ziemniaki przybyły do Wiednia w 1588 roku i opanowały austriacką kuchnię: od puree, przez knedle, placki ziemniaczane, aż po słynną sałatkę ziemniaczaną.

Krapfen - Dawniej pączki piekło się jedynie w ostatki. Dziś kupić je można wszędzie – koniecznie z dżemem morelowym.

Frankfurter - Wiedeńska kiełbaska obecna wszędzie: od Wurstlstandów (budek z kiełbaskami) po karty dań najlepszych hoteli (Cafe Sacher).

Guglhupf - Babka, czyli matka wszystkich ciast. Nieodłączny dodatek do kawy, np. Wiener Melange.

Wiener Melange - Melanż wiedeński to kawa złożona z 3 składników, dodanych do siebie w tych samych proporcjach: lekko przedłużona mokka, gorące mleko i spienione mleko. Melange może przypominać cappuccino, różnic między tymi dwoma jest jednak wiele: do cappuccino używa się mocniejszej mokki i jedynie spienionego mleka, którego w Melange jest dużo więcej.

Grammelschmalz - Zdziwi się, kto myślał, że tylko Polacy zajadają się smalcem ze skwarkami. Austriacy też go uwielbiają!

Kaiserschmarren - Jeden z najsłynniejszych deserów kojarzonych z Wiedniem. Jego historia sięga czasów Cesarstwa Austrowęgierskiego, a potrawa ta była przysmakiem cesarza Franciszka Józefa. Kaiserschmarren to lekkie, puszyste kawałki naleśników (lub, jak kto woli omletów), podawane z powidłami śliwkowymi i cukrem pudrem. Deser może być serwowany z innymi konfiturami, naleśniczki mogą być dodatkowo karmelizowane i doprawione rodzynkami.

Knödel - Flagowa potrawa Górnej Austrii – na słodko z morelami, jako danie główne z mięsem lub jako dodatek do zupy.

Lungenbraten - Znającym język niemiecki, może niesłusznie kojarzyć się z płucami. Chodzi tu jednak o najlepszą część wołowiny, czyli filet. W dodatku pięknie opiekany.

Nockerln - Austriacko-węgiersko-czeski odpowiednich włoskich gnocchi, czyli kluski ziemniaczano-serowe, wypełnione na słodko lub mięsem, serem czy warzywami.

Paradeiser - Czyli rajskie jabłka. Inaczej... pomidory.

Apfelstrudel - Kawałki jabłek przyprawione cynamonem i rodzynkami, zawinięte w cieniutkie płatki ciasta. Nie mylić z szarlotką ani ciastem francuskim.

Powidl - Powidła śliwkowe.

Rostbraten - Plaster wołowiny serwowany na setki sposobów. Najpopularniejszy, to ten z cebulą.

Tafelspitz - Kawałki wołowiny o najwyższej jakości, gotowane w specjalnym wywarze warzywnym. Podawane z gotowanymi warzywami, sosem szczypiorkowym i chrzanem z jabłkami.

Tiroler Gröstl - Resztki pieczeni, cebuli i ziemniaków zapiekane z majerankiem. Prawdziwy tyrolski przysmak.

Wiener Schnitzel - Cieniutko rozbity kotlet cielęcy, wieprzowy lub drobiowy, frytowany w panierce, przy czym panierka nie może przylegać do mięsa – powinna falować. Sznycel podawany jest tradycyjnie z sałatką kartoflaną lub ziemniakami z pietruszką, a do tego cytryna i borówki.

Topfengolatschen - Tradycyjny wypiek kuchni alpejskiej – słodkie kieszonki wypełnione serem.

Vanillekipferl - Kruche półksiężyce o intensywnym aromacie waniliowym. Ciasteczka te je się jedynie w czasie adwentu.

Zirbenschnaps - Schnaps produkowany z szyszek sosny limby, która rośnie tylko w regionach położonych powyżej 1500 m n.p.m. Destylat produkuje się z czerwonych, niedojrzałych szyszek, które wydzielają sok i nie obrosły jeszcze w korę.
http://www.austria.info

Warszawa

Polityka Prywatności

W celu realizacji obowiązku informacyjnego, zgodnie z art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. poniżej przekazujemy „klauzulę informacyjną” z prośbą o zapoznanie się.


Polityka prywatności i przetwarzania danych osobowych

Administratorem Twoich danych osobowych jest Impresja Studio Promocji z siedzibą w Warszawie, przy ulicy Drewnianej 5 lok. 3,. Poniżej znajdziesz wszelkie niezbędne informacje dotyczące przetwarzania Twoich danych osobowych w związku z realizacją usługi informacyjnej.

2. Dane osobowe przetwarzane są w celu w celu świadczenia usług informacyjnych oraz w celach marketingowych. Podstawą prawną jest art. 6 ust. 1 lit a Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE - „RODO”).

3. Dane będą przetwarzane w celach marketingowych do momentu wycofania przez Ciebie zgody na takie przetwarzanie.

W zakresie usług Impresja Studio PR Twoje dane będą przetwarzane przez okres, w którym usługi te będą świadczone oraz, w uzasadnionych wypadkach, po zakończeniu ich świadczenia, jednak wyłącznie jeżeli jest dozwolone lub wymagane w świetle obowiązującego prawa np. przetwarzanie w celach statystycznych, rozliczeniowych lub w celu dochodzenia roszczeń. W takim przypadku dane będą przetwarzane jedynie przez okres niezbędny do realizacji odpowiednich celów.

4. Po zakończeniu przetwarzania danych osobowych w pierwotnym celu, dane będą, w uzasadnionych wypadkach, przetwarzane po zakończeniu ich świadczenia, jednak wyłącznie jeżeli jest dozwolone lub wymagane w świetle obowiązującego prawa np. przetwarzanie w celach statystycznych, rozliczeniowych lub w celu dochodzenia roszczeń. W takim przypadku dane będą przetwarzane jedynie przez okres niezbędny do realizacji odpowiednich celów.

5. Podanie danych jest dobrowolne

6. Twoje dane osobowe nie będą przekazywane.

7. Jako administrator Twoich danych, zapewniamy Ci prawo dostępu do Twoich danych, możesz je również sprostować, żądać ich usunięcia lub ograniczenia ich przetwarzania. Możesz także skorzystać z uprawnienia do złożenia wobec Administratora sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych oraz prawa do przenoszenia danych do innego administratora danych. W przypadku wyrażenia dobrowolnej zgody, przysługuje Ci prawo cofnięcia zgody na przetwarzanie danych w dowolnym momencie co nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem. Informujemy także, że przysługuje Ci prawo wniesienia skargi do organu nadzorującego przestrzeganie przepisów ochrony danych osobowych.

8. Na niniejszej witrynie znajdują się wtyczki społecznościowe serwisu Facebook: „Lubię to”, które są powiązane z serwisem Facebook. Pod naszym artykułami umieszczany jest kod odwołujący się do serwisu Facebook. Używając przycisku „Lubię to”, użytkownik loguje się do serwisu Facebook, w którym obowiązują zasady ochrony prywatności określone przez serwis Facebook.

9. Ta strona zbiera w sposób automatyczny informacje zawarte w plikach cookies i wykorzystuje je w celach statystycznych oraz do usprawnienia funkcjonowania serwisu. Pliki Cookiem są też zbierane przez Google Analytics. Pliki cookies są plikami tekstowymi, które przechowywane są w komputerze użytkownika serwisu.

Wykorzystujemy dwa rodzaje plików cookies – tymczasowe i stałe. Pliki tymczasowe przechowywane są do momentu opuszczenia przez Ciebie naszej strony (poprzez wejście na inną stronę, wylogowanie lub wyłączenie przeglądarki). Pliki stałe przechowywane są w Twoim komputerze do czasu ich usunięcia lub przez czas wynikający z ich ustawień.

W każdej chwili możesz dokonać zmiany ustawień swojej przeglądarki, aby zablokować obsługę plików cookies lub każdorazowo uzyskiwać informacje o ich umieszczeniu w swoim urządzeniu. Inne dostępne opcje możesz sprawdzić w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej. Większość przeglądarek domyślnie jest ustawione na akceptację zapisu plików cookies w komputerze. Informacje dotyczące ustawień przeglądarek internetowych dostępne są w jej menu (pomoc) lub na stronie jej producenta.

Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki
       

10. Przedstawicielem Administratora jest Tomasz Brzozowski Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.