updated 10:43 AM CEST, Sep 24, 2018
Na żywo:
A+ A A-

Szlak Sera w Lesie Bregenckim

Niezależnie od tego, w jakim celu przyjeżdża się do Vorarlbergu i Lasu Bregenckiego, nie da się przejść obojętnie obok sera.

{jumi [*4]}Przez Las Bregencki prowadzi co prawda wiele pięknych szlaków, ale pod pojęciem „Szlak Sera" kryje się nie tyle szlak, co kombinacja bacówek, wiejskich gospodarstw, zajazdów, sklepów z serami i firm handlowych. Członkowie tego towarzystwa smakoszy poświęcili się duszą i ciałem – w najlepszym znaczeniu tego wyrażenia – serowi i związanej z nim kulturze, i z zapałem opowiadają gościom o swej pasji.
Tutejsi rolnicy są dumni choćby z tego, że karmią swoje krowy wyłącznie świeżą trawą i sianem, nigdy sfermentowaną kiszonką: Zjawisko wyjątkowe na skalę europejską – zaledwie dwa procent mleka w UE nie pochodzi od krów karmionych paszą z silosów.
Pasza z bujnych alpejskich łąk wywiera z kolei wpływ na jakość mleka, które jest następnie przerabiane na pikantny górski ser - gatunek sera twardego.

Oprócz wizyt w aromatycznych sklepach z serami w dolinie, podróż Szlakiem Sera to wędrówka po wiejskich gospodarstwach i należących do nich pastwiskach - zwanych tutaj „Alpen" i „Vorsässe". "Vorsässe" to rodzaj niżej położonych pastwisk: W Lesie Bregenckim krowy pasą się po zimie nie od razu na halach, lecz najpierw właśnie na znajdujących się niżej Vorsässen.

Tylko w lipcu i w sierpniu zwierzęta są wypasane wysoko w górach, na wysokości do 2000 m n.p.m., na dzikich alpejskich łąkach, wśród aromatycznych ziół i zimnej, czystej wody. Ser produkuje się tutaj wszędzie. W Lesie Bregenckim jest nie mniej niż 17 serowarni w dolinie i 90 w górach.

Można też przyjrzeć się produkcji sera. W szkole serowarstwa Ingo Metzlera odwiedzający nie tylko obserwują, ale również przez pół dnia sami produkują ser. Nie będzie to oczywiście ser górski, gdyż ten musi dojrzewać przez co najmniej sześć miesięcy do roku, a ser alpejski nawet przez dwa lata.

„Białe złoto" Lasu Bregenckiego i inne regionalne specjały często są serwowane w starych, świetnie utrzymanych drewnianych izbach, które – jak zwykle w Vorarlbergu – są wolne od kiczu, a zamiast tego mają własny klimat. Jednak nowoczesna architektura również nie jest rzadkością w Vorarlbergu – nowe budowle o prostych liniach, wybudowane ze szkła i jasnego drewna, tak dobrze harmonizują z tradycyjnymi zagrodami, jakby od zawsze stanowiły zgrane sąsiedztwo. Na przykład w Lingenau, w płaskim nowoczesnym betonowym budynku mieści się wspólna dojrzewalnia wielu serowarni. Za wysokimi na metr ścianami ze szkła umieszczono maszyny odpowiedzialne za opiekę nad 30 tysiącami brył sera. Ciężkie koła sera, leżące na deskach ze świerkowego drzewa, są przez nie szczotkowane z użyciem słonej wody i odwracane do momentu, gdy osiągną odpowiedni stopień dojrzałości.

O tym, że powstaje tutaj dojrzały produkt, można się przekonać już przy degustacji. Niezależnie od tego, na który z pikantnych gatunków sera ostatecznie się zdecydujemy, podróż Szlakiem Sera na pewno doda życiu pikanterii!

www.kaesestrasse.at

www.austriatourism.com

{jumi [*6]}

Warszawa

Polityka Prywatności

W celu realizacji obowiązku informacyjnego, zgodnie z art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. poniżej przekazujemy „klauzulę informacyjną” z prośbą o zapoznanie się.


Polityka prywatności i przetwarzania danych osobowych

Administratorem Twoich danych osobowych jest Impresja Studio Promocji z siedzibą w Warszawie, przy ulicy Drewnianej 5 lok. 3,. Poniżej znajdziesz wszelkie niezbędne informacje dotyczące przetwarzania Twoich danych osobowych w związku z realizacją usługi informacyjnej.

2. Dane osobowe przetwarzane są w celu w celu świadczenia usług informacyjnych oraz w celach marketingowych. Podstawą prawną jest art. 6 ust. 1 lit a Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE - „RODO”).

3. Dane będą przetwarzane w celach marketingowych do momentu wycofania przez Ciebie zgody na takie przetwarzanie.

W zakresie usług Impresja Studio PR Twoje dane będą przetwarzane przez okres, w którym usługi te będą świadczone oraz, w uzasadnionych wypadkach, po zakończeniu ich świadczenia, jednak wyłącznie jeżeli jest dozwolone lub wymagane w świetle obowiązującego prawa np. przetwarzanie w celach statystycznych, rozliczeniowych lub w celu dochodzenia roszczeń. W takim przypadku dane będą przetwarzane jedynie przez okres niezbędny do realizacji odpowiednich celów.

4. Po zakończeniu przetwarzania danych osobowych w pierwotnym celu, dane będą, w uzasadnionych wypadkach, przetwarzane po zakończeniu ich świadczenia, jednak wyłącznie jeżeli jest dozwolone lub wymagane w świetle obowiązującego prawa np. przetwarzanie w celach statystycznych, rozliczeniowych lub w celu dochodzenia roszczeń. W takim przypadku dane będą przetwarzane jedynie przez okres niezbędny do realizacji odpowiednich celów.

5. Podanie danych jest dobrowolne

6. Twoje dane osobowe nie będą przekazywane.

7. Jako administrator Twoich danych, zapewniamy Ci prawo dostępu do Twoich danych, możesz je również sprostować, żądać ich usunięcia lub ograniczenia ich przetwarzania. Możesz także skorzystać z uprawnienia do złożenia wobec Administratora sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych oraz prawa do przenoszenia danych do innego administratora danych. W przypadku wyrażenia dobrowolnej zgody, przysługuje Ci prawo cofnięcia zgody na przetwarzanie danych w dowolnym momencie co nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem. Informujemy także, że przysługuje Ci prawo wniesienia skargi do organu nadzorującego przestrzeganie przepisów ochrony danych osobowych.

8. Na niniejszej witrynie znajdują się wtyczki społecznościowe serwisu Facebook: „Lubię to”, które są powiązane z serwisem Facebook. Pod naszym artykułami umieszczany jest kod odwołujący się do serwisu Facebook. Używając przycisku „Lubię to”, użytkownik loguje się do serwisu Facebook, w którym obowiązują zasady ochrony prywatności określone przez serwis Facebook.

9. Ta strona zbiera w sposób automatyczny informacje zawarte w plikach cookies i wykorzystuje je w celach statystycznych oraz do usprawnienia funkcjonowania serwisu. Pliki Cookiem są też zbierane przez Google Analytics. Pliki cookies są plikami tekstowymi, które przechowywane są w komputerze użytkownika serwisu.

Wykorzystujemy dwa rodzaje plików cookies – tymczasowe i stałe. Pliki tymczasowe przechowywane są do momentu opuszczenia przez Ciebie naszej strony (poprzez wejście na inną stronę, wylogowanie lub wyłączenie przeglądarki). Pliki stałe przechowywane są w Twoim komputerze do czasu ich usunięcia lub przez czas wynikający z ich ustawień.

W każdej chwili możesz dokonać zmiany ustawień swojej przeglądarki, aby zablokować obsługę plików cookies lub każdorazowo uzyskiwać informacje o ich umieszczeniu w swoim urządzeniu. Inne dostępne opcje możesz sprawdzić w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej. Większość przeglądarek domyślnie jest ustawione na akceptację zapisu plików cookies w komputerze. Informacje dotyczące ustawień przeglądarek internetowych dostępne są w jej menu (pomoc) lub na stronie jej producenta.

Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki
       

10. Przedstawicielem Administratora jest Tomasz Brzozowski Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.