Ostrzeżenie
  • JFolder::pliki: Ścieżka nie jest folderem. Ścieżka: /home/kur365/domains/kurier365.pl/public_html/images/18867.
  • Nie powiodło się załadowanie pliku XML.
Uwaga
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/18867
updated 2:28 PM CET, Dec 14, 2018
Na żywo:
A+ A A-

Sery alpejskie zrób sobie sam... w Bregenckim Lesie

  • Napisane przez Bohdan Juchniewicz
  • Dział: Austria
Wyróżniony Sery alpejskie zrób sobie sam... w Bregenckim Lesie http://www.austria.info

Uroki Bregenckich Lasów zwłaszcza jesienią przyciągają turystów. Ale zasłużoną sławą cieszą się nie tylko krajobrazy, ale i ... alpejskie sery. Swoją renomę zawdzięczają zarówno sposobom karmienia krów, owiec i kóz, jak i starannie prowadzonemu procesowi przetwarzania mleka. Każdy etap wyrabiania jest zgodny z tradycyjnymi recepturami, a wypasane na zboczach gór i w dolinach, karmione sianem i ziołami zwierzęta dają unikalny rodzaj mleka.

Taki sposób karmienia został uznany za wyjątkowe zjawisko na skalę europejską – mleko otrzymywane od tak traktowanych zwierząt to tylko 2 proc. ogólnej ilości pozyskiwanego w UE mleka. Pozostała część pochodzi od krów karmionych paszą z silosów.
Tradycyjne pasterstwo w czystej formie i życie alpejskiego mleczarza i serowara stało się symbolem naturalności i harmonii z matką ziemią! Dla turysty korzystającego np. z kolejki linowej symbolem dbałości o najlepszy pokarm dla gospodarskich zwierząt będzie widok starannie wykoszonych górskich łąk.

Odpowiednia atmosfera i "serowe restauracje"

W rejonie austriackiego Vorarlbergu serowarnie skupione w kooperatywie zwożą swoje wyroby do wspólnej dojrzewalni, gdzie sery osiągają doskonałość w odpowiedniej atmosferze - "Górski" musi dojrzewać co najmniej pół roku; a "Alpejski" - kilkanaście miesięcy. Do czyszczenia, obracania i przekładania 32 kilogramowych kręgów o średnicy 55-60 cm zaprzęgnięto automatykę. Wielopiętrową dojrzewalnię, zdolną pomieścić 32 tys. sztuk sera, można podziwiać siedząc w części barowej połączonej ze sklepem i ekspozycją ponad 30 gatunków.

{gallery}18867{/gallery}

Kooperatywa skupia rolników, mleczarzy, serowarów i sieć tzw. "serowych restauracji", a nawet muzea, biura turystyczne i kolejki linowe. Ma na celu wspieranie serowarstwa, eksponowanie "Białego złota" i promowanie turystycznych zalet okolicy, a wszystko ujęte jest pod szyldem Bregencki Szlak Sera.

Otwarta szkoła robienia kozich serów
Jednym z ważniejszych punktów sieci jest szczególne miejsce – dostępna dla wszystkich chętnych otwarta szkoła robienia kozich serów, prowadzona przez Ingo Metzlera. Kilkugodzinna nauka daje pojęcie czym może być rzetelne przetwarzanie mleka przy użyciu kultur bakterii kwasu mlekowego i naturalnej podpuszczki. Mleka surowego, niepasteryzowanego, niepoddanego termizacji, bez dodatków. Kurs pod kierownictwem doświadczonego serowara pozwala „uczniowi" poznać wszystkie punkty procesu i ocenić efekt dodania wybranych przez siebie przypraw. Zazwyczaj kursanci decydują się na wytworzenie trzech serów o różnych smakach. Kto raz pozna smak dobrego sera pochodzącego z regionalnej serowarni lub produkcji ekologicznej, ten będzie zawsze szukał takiego właśnie przysmaku.
Szlak Sera w Lesie Bregenckim

Szlak ten łączy wszystko, co związane jest z serem – od producentów i gospodarzy po serownie. Łączna długość to ok. 70 km.
Nazwa Szlak Sera w Lesie Bregenckim nie oznacza jednej drogi, jest to raczej regionalna sieć, wspólne określenie jakości produktów oraz symbol efektywnego, wspólnego wysiłku. Jest stowarzyszeniem rolników, mleczarzy, producentów sera i rzemieślników z okolic Lasu Bregenckiego. W skład Szlaku Sera wchodzi w sumie 160 członków, którzy wspólnymi siłami działają na rzecz ochrony regionalnego dziedzictwa kulturowego, wspierają regionalne produkty i promują turystyczne zalety Lasu Bregenckiego. Wyrabianie serów w Bregenzerwald  wywarło silny wpływ na kulturę regionu oraz miejscowe obyczaje.
Więcej na: http://www.austria.info/.

Warszawa