Ostrzeżenie
  • JFolder::pliki: Ścieżka nie jest folderem. Ścieżka: /home/kur365/domains/kurier365.pl/public_html/images/18867.
  • Nie powiodło się załadowanie pliku XML.
Uwaga
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/18867
updated 9:29 AM CEST, Aug 15, 2018
Na żywo:
A+ A A-

Sery alpejskie zrób sobie sam... w Bregenckim Lesie

  • Napisane przez Bohdan Juchniewicz
  • Dział: Austria
Wyróżniony Sery alpejskie zrób sobie sam... w Bregenckim Lesie http://www.austria.info

Uroki Bregenckich Lasów zwłaszcza jesienią przyciągają turystów. Ale zasłużoną sławą cieszą się nie tylko krajobrazy, ale i ... alpejskie sery. Swoją renomę zawdzięczają zarówno sposobom karmienia krów, owiec i kóz, jak i starannie prowadzonemu procesowi przetwarzania mleka. Każdy etap wyrabiania jest zgodny z tradycyjnymi recepturami, a wypasane na zboczach gór i w dolinach, karmione sianem i ziołami zwierzęta dają unikalny rodzaj mleka.

Taki sposób karmienia został uznany za wyjątkowe zjawisko na skalę europejską – mleko otrzymywane od tak traktowanych zwierząt to tylko 2 proc. ogólnej ilości pozyskiwanego w UE mleka. Pozostała część pochodzi od krów karmionych paszą z silosów.
Tradycyjne pasterstwo w czystej formie i życie alpejskiego mleczarza i serowara stało się symbolem naturalności i harmonii z matką ziemią! Dla turysty korzystającego np. z kolejki linowej symbolem dbałości o najlepszy pokarm dla gospodarskich zwierząt będzie widok starannie wykoszonych górskich łąk.

Odpowiednia atmosfera i "serowe restauracje"

W rejonie austriackiego Vorarlbergu serowarnie skupione w kooperatywie zwożą swoje wyroby do wspólnej dojrzewalni, gdzie sery osiągają doskonałość w odpowiedniej atmosferze - "Górski" musi dojrzewać co najmniej pół roku; a "Alpejski" - kilkanaście miesięcy. Do czyszczenia, obracania i przekładania 32 kilogramowych kręgów o średnicy 55-60 cm zaprzęgnięto automatykę. Wielopiętrową dojrzewalnię, zdolną pomieścić 32 tys. sztuk sera, można podziwiać siedząc w części barowej połączonej ze sklepem i ekspozycją ponad 30 gatunków.

{gallery}18867{/gallery}

Kooperatywa skupia rolników, mleczarzy, serowarów i sieć tzw. "serowych restauracji", a nawet muzea, biura turystyczne i kolejki linowe. Ma na celu wspieranie serowarstwa, eksponowanie "Białego złota" i promowanie turystycznych zalet okolicy, a wszystko ujęte jest pod szyldem Bregencki Szlak Sera.

Otwarta szkoła robienia kozich serów
Jednym z ważniejszych punktów sieci jest szczególne miejsce – dostępna dla wszystkich chętnych otwarta szkoła robienia kozich serów, prowadzona przez Ingo Metzlera. Kilkugodzinna nauka daje pojęcie czym może być rzetelne przetwarzanie mleka przy użyciu kultur bakterii kwasu mlekowego i naturalnej podpuszczki. Mleka surowego, niepasteryzowanego, niepoddanego termizacji, bez dodatków. Kurs pod kierownictwem doświadczonego serowara pozwala „uczniowi" poznać wszystkie punkty procesu i ocenić efekt dodania wybranych przez siebie przypraw. Zazwyczaj kursanci decydują się na wytworzenie trzech serów o różnych smakach. Kto raz pozna smak dobrego sera pochodzącego z regionalnej serowarni lub produkcji ekologicznej, ten będzie zawsze szukał takiego właśnie przysmaku.
Szlak Sera w Lesie Bregenckim

Szlak ten łączy wszystko, co związane jest z serem – od producentów i gospodarzy po serownie. Łączna długość to ok. 70 km.
Nazwa Szlak Sera w Lesie Bregenckim nie oznacza jednej drogi, jest to raczej regionalna sieć, wspólne określenie jakości produktów oraz symbol efektywnego, wspólnego wysiłku. Jest stowarzyszeniem rolników, mleczarzy, producentów sera i rzemieślników z okolic Lasu Bregenckiego. W skład Szlaku Sera wchodzi w sumie 160 członków, którzy wspólnymi siłami działają na rzecz ochrony regionalnego dziedzictwa kulturowego, wspierają regionalne produkty i promują turystyczne zalety Lasu Bregenckiego. Wyrabianie serów w Bregenzerwald  wywarło silny wpływ na kulturę regionu oraz miejscowe obyczaje.
Więcej na: http://www.austria.info/.

Warszawa

Polityka Prywatności

W celu realizacji obowiązku informacyjnego, zgodnie z art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. poniżej przekazujemy „klauzulę informacyjną” z prośbą o zapoznanie się.


Polityka prywatności i przetwarzania danych osobowych

Administratorem Twoich danych osobowych jest Impresja Studio Promocji z siedzibą w Warszawie, przy ulicy Drewnianej 5 lok. 3,. Poniżej znajdziesz wszelkie niezbędne informacje dotyczące przetwarzania Twoich danych osobowych w związku z realizacją usługi informacyjnej.

2. Dane osobowe przetwarzane są w celu w celu świadczenia usług informacyjnych oraz w celach marketingowych. Podstawą prawną jest art. 6 ust. 1 lit a Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE - „RODO”).

3. Dane będą przetwarzane w celach marketingowych do momentu wycofania przez Ciebie zgody na takie przetwarzanie.

W zakresie usług Impresja Studio PR Twoje dane będą przetwarzane przez okres, w którym usługi te będą świadczone oraz, w uzasadnionych wypadkach, po zakończeniu ich świadczenia, jednak wyłącznie jeżeli jest dozwolone lub wymagane w świetle obowiązującego prawa np. przetwarzanie w celach statystycznych, rozliczeniowych lub w celu dochodzenia roszczeń. W takim przypadku dane będą przetwarzane jedynie przez okres niezbędny do realizacji odpowiednich celów.

4. Po zakończeniu przetwarzania danych osobowych w pierwotnym celu, dane będą, w uzasadnionych wypadkach, przetwarzane po zakończeniu ich świadczenia, jednak wyłącznie jeżeli jest dozwolone lub wymagane w świetle obowiązującego prawa np. przetwarzanie w celach statystycznych, rozliczeniowych lub w celu dochodzenia roszczeń. W takim przypadku dane będą przetwarzane jedynie przez okres niezbędny do realizacji odpowiednich celów.

5. Podanie danych jest dobrowolne

6. Twoje dane osobowe nie będą przekazywane.

7. Jako administrator Twoich danych, zapewniamy Ci prawo dostępu do Twoich danych, możesz je również sprostować, żądać ich usunięcia lub ograniczenia ich przetwarzania. Możesz także skorzystać z uprawnienia do złożenia wobec Administratora sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych oraz prawa do przenoszenia danych do innego administratora danych. W przypadku wyrażenia dobrowolnej zgody, przysługuje Ci prawo cofnięcia zgody na przetwarzanie danych w dowolnym momencie co nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem. Informujemy także, że przysługuje Ci prawo wniesienia skargi do organu nadzorującego przestrzeganie przepisów ochrony danych osobowych.

8. Na niniejszej witrynie znajdują się wtyczki społecznościowe serwisu Facebook: „Lubię to”, które są powiązane z serwisem Facebook. Pod naszym artykułami umieszczany jest kod odwołujący się do serwisu Facebook. Używając przycisku „Lubię to”, użytkownik loguje się do serwisu Facebook, w którym obowiązują zasady ochrony prywatności określone przez serwis Facebook.

9. Ta strona zbiera w sposób automatyczny informacje zawarte w plikach cookies i wykorzystuje je w celach statystycznych oraz do usprawnienia funkcjonowania serwisu. Pliki Cookiem są też zbierane przez Google Analytics. Pliki cookies są plikami tekstowymi, które przechowywane są w komputerze użytkownika serwisu.

Wykorzystujemy dwa rodzaje plików cookies – tymczasowe i stałe. Pliki tymczasowe przechowywane są do momentu opuszczenia przez Ciebie naszej strony (poprzez wejście na inną stronę, wylogowanie lub wyłączenie przeglądarki). Pliki stałe przechowywane są w Twoim komputerze do czasu ich usunięcia lub przez czas wynikający z ich ustawień.

W każdej chwili możesz dokonać zmiany ustawień swojej przeglądarki, aby zablokować obsługę plików cookies lub każdorazowo uzyskiwać informacje o ich umieszczeniu w swoim urządzeniu. Inne dostępne opcje możesz sprawdzić w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej. Większość przeglądarek domyślnie jest ustawione na akceptację zapisu plików cookies w komputerze. Informacje dotyczące ustawień przeglądarek internetowych dostępne są w jej menu (pomoc) lub na stronie jej producenta.

Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki
       

10. Przedstawicielem Administratora jest Tomasz Brzozowski Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.