updated 9:46 AM CEST, Oct 18, 2018
Na żywo:
A+ A A-

Gugelhupf - austriacka babka wielkanocna

  • Napisane przez http://www.austria.info
  • Dział: Austria
Wyróżniony Gugelhupf - austriacka babka wielkanocna © Österreich Werbung, Fot.: Wolfgang Schardt

O wyjątkowości kuchni austriackiej decyduje m.in. fakt, że składają się na nią wpływy różnych kultur. Jednak nie zawsze wiadomo, z jakiego kraju wywodzi się dana potrawa. Nie inaczej jest z babką, znaną w Austrii pod nazwą Gugelhupf.

I tak na przykład Francuzi twierdzą, że Trzej Królowie w powrotnej drodze z Betlejem podróżowali po Alzacji i upiekli pierwszy Gugelhupf dla udzielających im gościny gospodarzy. To jest jednak tylko legenda. Są natomiast bardziej konkretne dowody, które wskazują na to, że Gugelhupf naprawdę pochodzi z austriackiej ziemi: w Carnuntum, rzymskiej stolicy w Panonii, znaleziono wykonane z brązu formy do pieczenia, które bardzo przypominają dzisiejsze formy do babek. Ponieważ Rzymianie znali już drożdżowe ciasto, można zakładać, że pierwsze Gugelhupfy zostały upieczone w okolicach Wiednia. Starożytni Rzymianie nie mieli tylko jeszcze nazwy dla tego pysznego deseru. Powstała on dopiero w średniowieczu. Wywodzi się ona od słów: „gugel(e)" (= kaptur, po łacinie cucullus) i „hopf" (drożdże). To kolejny dowód na to, że ziemia austriacka od swych początków stanowiła dobry grunt, na którym doskonale przyjmowały się smakowite potrawy z innych krajów – na przykład w formie do pieczenia Gugelhupfa!

W monarchii austriackiej nie zawsze jadano luksusowo. Cesarz Franciszek Józef na przykład nie był wielkim smakoszem, najbardziej lubił proste potrawy. Do tego na deser Gugelhupf. I najlepiej, żeby podała mu go jego długoletnia przyjaciółka, Katharina Schratt.

Z kolei marmurkowego Gugelhupfa nie może zabraknąć w witrynie żadnej szanującej się kawiarni. Razem ze strudlem jabłkowym i tortem Sachera należy do deserów zamawianych najchętniej do najróżniejszych rodzajów kawy.

Gugelhupf po cesarsku
210 g mąki
170 g cukru
210 g masła
5 jaj
50 g rodzynek namoczonych w rumie
80 g grubo posiekanych orzechów włoskich
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka z połowy cytryny
szczypta soli
płynne masło do formy
płatki migdałowe

Formę do babki wysmarować masłem i wysypać płatkami migdałowymi, najwięcej na spodzie. Rozgrzać piekarnik do temperatury ok. 170°C z termoobiegiem.
Masło o temperaturze pokojowej utrzeć z 2/3 cukru i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodawać po jednym żółtku, następnie dodać startą skórkę z cytryny.
Ubić sztywną pianę z białek ze szczyptą soli i resztą cukru.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać do masy z żółtek na zmianę z pianą. Dobrze odsączone rodzynki posypać leciutko mąką i dodać do masy razem z orzechami.
Wlać ciasto do przygotowanej formy i piec na złoty kolor (ok. 45-50 minut). Gotowy Gugelhupf pozostawić na chwilę do ostudzenia, a następnie wyjąć z formy. Posypać cukrem pudrem. Można udekorować słodką bitą śmietaną.

Gugelhupf marmurkowy
200 g masła
4 jaja
400 g mąki
250 ml mleka
100 g cukru
80 g cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 opakowanie proszku do pieczenia
3-4 łyżki przesianego kakao
odrobina rumu do smaku
starta skórka z cytryny

Rozgrzać piekarnik do temperatury ok. 170°C z termoobiegiem i wysmarować formę do babki płynnym masłem.
Masło utrzeć z żółtkami na puszystą masę, dodać cukier puder i wymieszać na kremową masę. Dodać cukier waniliowy i trochę skórki cytrynowej.
Ubić pianę z białek z cukrem. Pomieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i połowę dodać wraz z mlekiem do masy z żółtek, następnie dodawać na zmianę pianę i mąkę.
Mniej niż połowę masy wlać do formy. Do reszty dodać kakao, aby masa zabarwiła się na ciemny kolor, dodać rum do smaku i również wlać do formy.
Trzonkiem łyżki kuchennej przeciągnąć wężykiem przez obie masy.
Piec przez 50-55 minut. Pozostawić na chwilę do wystygnięcia i wyjąć z formy. Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem.

Gugelhupf orzechowo-czekoladowy
5 jaj
150 g cukru pudru
2 łyżki cukru
180 g masła
100 g tartych orzechów laskowych
100 g czekolady do gotowania
2 łyżki kakao
100 g mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
masło do smarowania formy
marmolada porzeczkowa
krokant lub grubo posiekane orzechy do posypania

Polewa czekoladowa:
130 g ciemnej kuwertury lub czekolady do gotowania
130 g masła
1 łyżka oleju kokosowego

Żółtka ubić z cukrem pudrem, dodać masło o temperaturze pokojowej i utrzeć na puszystą masę.
Rozgrzać piekarnik do temperatury ok. 180°C z termoobiegiem i wysmarować formę płynnym masłem.
Ubić sztywną pianę z białek ze szczyptą soli i cukrem. Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i razem z tartymi orzechami, kakao i płynną czekoladą wymieszać z masą z żółtek. Ostrożnie dodać i wymieszać pianę.
Masę wylać do formy, piec przez 50-55 min. Zostawić do wystygnięcia, następnie wyjąć z formy. Posypać cukrem pudrem lub polać polewą.
Polewa: czekoladę połamać na duże kawałki i razem z masłem i olejem kokosowym mieszać nad parą, aż wszystko się roztopi. Wystudzić ciągle mieszając. Posmarować ciepłą jeszcze babkę marmoladą porzeczkową i polać polewą. Posypać krokantem lub posiekanymi orzechami.

Więcej na: http://www.austria.info.

Warszawa

Polityka Prywatności

W celu realizacji obowiązku informacyjnego, zgodnie z art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. poniżej przekazujemy „klauzulę informacyjną” z prośbą o zapoznanie się.


Polityka prywatności i przetwarzania danych osobowych

Administratorem Twoich danych osobowych jest Impresja Studio Promocji z siedzibą w Warszawie, przy ulicy Drewnianej 5 lok. 3,. Poniżej znajdziesz wszelkie niezbędne informacje dotyczące przetwarzania Twoich danych osobowych w związku z realizacją usługi informacyjnej.

2. Dane osobowe przetwarzane są w celu w celu świadczenia usług informacyjnych oraz w celach marketingowych. Podstawą prawną jest art. 6 ust. 1 lit a Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE - „RODO”).

3. Dane będą przetwarzane w celach marketingowych do momentu wycofania przez Ciebie zgody na takie przetwarzanie.

W zakresie usług Impresja Studio PR Twoje dane będą przetwarzane przez okres, w którym usługi te będą świadczone oraz, w uzasadnionych wypadkach, po zakończeniu ich świadczenia, jednak wyłącznie jeżeli jest dozwolone lub wymagane w świetle obowiązującego prawa np. przetwarzanie w celach statystycznych, rozliczeniowych lub w celu dochodzenia roszczeń. W takim przypadku dane będą przetwarzane jedynie przez okres niezbędny do realizacji odpowiednich celów.

4. Po zakończeniu przetwarzania danych osobowych w pierwotnym celu, dane będą, w uzasadnionych wypadkach, przetwarzane po zakończeniu ich świadczenia, jednak wyłącznie jeżeli jest dozwolone lub wymagane w świetle obowiązującego prawa np. przetwarzanie w celach statystycznych, rozliczeniowych lub w celu dochodzenia roszczeń. W takim przypadku dane będą przetwarzane jedynie przez okres niezbędny do realizacji odpowiednich celów.

5. Podanie danych jest dobrowolne

6. Twoje dane osobowe nie będą przekazywane.

7. Jako administrator Twoich danych, zapewniamy Ci prawo dostępu do Twoich danych, możesz je również sprostować, żądać ich usunięcia lub ograniczenia ich przetwarzania. Możesz także skorzystać z uprawnienia do złożenia wobec Administratora sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych oraz prawa do przenoszenia danych do innego administratora danych. W przypadku wyrażenia dobrowolnej zgody, przysługuje Ci prawo cofnięcia zgody na przetwarzanie danych w dowolnym momencie co nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem. Informujemy także, że przysługuje Ci prawo wniesienia skargi do organu nadzorującego przestrzeganie przepisów ochrony danych osobowych.

8. Na niniejszej witrynie znajdują się wtyczki społecznościowe serwisu Facebook: „Lubię to”, które są powiązane z serwisem Facebook. Pod naszym artykułami umieszczany jest kod odwołujący się do serwisu Facebook. Używając przycisku „Lubię to”, użytkownik loguje się do serwisu Facebook, w którym obowiązują zasady ochrony prywatności określone przez serwis Facebook.

9. Ta strona zbiera w sposób automatyczny informacje zawarte w plikach cookies i wykorzystuje je w celach statystycznych oraz do usprawnienia funkcjonowania serwisu. Pliki Cookiem są też zbierane przez Google Analytics. Pliki cookies są plikami tekstowymi, które przechowywane są w komputerze użytkownika serwisu.

Wykorzystujemy dwa rodzaje plików cookies – tymczasowe i stałe. Pliki tymczasowe przechowywane są do momentu opuszczenia przez Ciebie naszej strony (poprzez wejście na inną stronę, wylogowanie lub wyłączenie przeglądarki). Pliki stałe przechowywane są w Twoim komputerze do czasu ich usunięcia lub przez czas wynikający z ich ustawień.

W każdej chwili możesz dokonać zmiany ustawień swojej przeglądarki, aby zablokować obsługę plików cookies lub każdorazowo uzyskiwać informacje o ich umieszczeniu w swoim urządzeniu. Inne dostępne opcje możesz sprawdzić w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej. Większość przeglądarek domyślnie jest ustawione na akceptację zapisu plików cookies w komputerze. Informacje dotyczące ustawień przeglądarek internetowych dostępne są w jej menu (pomoc) lub na stronie jej producenta.

Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki
       

10. Przedstawicielem Administratora jest Tomasz Brzozowski Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.