updated 1:35 PM CET, Dec 10, 2018
Na żywo:
A+ A A-

Wielkanocne tradycje w Czechach

  • Napisane przez www.czechtourism.com
  • Dział: Czechy
Wyróżniony Wielkanoc w skansenie Wołoskim w Roznovie Fot.: Jan Kolář Wielkanoc w skansenie Wołoskim w Roznovie

Świętom wielkanocnym w Czechach towarzyszy wiele zwyczajów i tradycji ludowych. Do najpopularniejszych należy tak zwana pomlazka w Poniedziałek Wielkanocny, czyli symboliczne smaganie dziewcząt i kobiet po nogach rózgami z gałązek wierzbowych, które ma podobno zapewnić młodość i zdrowie przez cały rok. W wielu czeskich wioskach zachował się zwyczaj chodzenia od domu do domu z drewnianymi kołatkami. Ich dźwięk ma nawoływać wiernych do kościoła zamiast dzwonów, które milczą na znak żałoby od Wielkiego Czwartku (zwanego w Czechach Zielonym Czwartkiem) do Wielkiej Soboty (w Czechach zwanej Białą Sobotą).

Z dawnymi zwyczajami świątecznymi możemy zapoznać się w skansenach, na przykład w Rožnovie pod Radhoštěm na Morawach, który zaprasza od 15 do 17 kwietnia na malowanie pisanek, zdobienie pierniczków i inne atrakcje.

Każda prawdziwa gospodyni przygotowuje smakowite wypieki świąteczne, na przykład popularne baranki biszkoptowe w polewie czekoladowej lub cukrowej, pierniczki, judasze – drożdżowe bułeczki natarte miodem, czy boże łaski – ciasteczka posypane cukrem pudrem, podobne do naszych faworków. Bardzo popularne w całych Czechach jest także słodkie ciasto wielkanocne zwane mazancem. Podaje się je często zamiast chleba, pokrojone na kromki, posmarowane masłem, dżemem lub miodem. Polecamy spróbować!

Przepis na mazanca:

Składniki na 2 bochenki: 2 łyżki rumu, 60 g drożdzy, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 kg mąki krupczatki, 200 g masła, 100 g rodzynek, ½ łyżeczki soli, 4 żółtka, 200 g cukru kryształu, 1 łyżeczka skórki z cytryny, 400 ml letniego mleka. Do ozdoby: cukier puder i płatki migdałowe. 1 jajko do posmarowania ciasta.

Przepis: Z drożdży, części mleka, łyżki cukru i łyżki mąki przygotujemy zaczyn, który pozostawimy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

Pozostałą mąkę, cukier, sól, rodzynki, skórkę z cytryny i cukier waniliowy wymieszamy, następnie dodajemy żółtka, resztę mleka, rum, roztopione masło i zaczyn. Wyrabiamy gładkie ciasto. Pozostawimy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 45 minut.

Ciasto dzielimy na dwie części, formujemy bochenki, umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i pozostawimy jeszcze na 15 minut. Następnie smarujemy oba bochenki roztrzepanym jajkiem, posypujemy migdałami i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 10 minut w 200°C. Następnie zmniejszamy temperaturę do 150°C i pieczemy jeszcze około 30-40 minut. Po wystudzeniu ciasto posypiemy cukrem pudrem. Smacznego!

Warszawa