Z dawnymi zwyczajami świątecznymi możemy zapoznać się w skansenach, na przykład w Rožnovie pod Radhoštěm na Morawach, który zaprasza od 15 do 17 kwietnia na malowanie pisanek, zdobienie pierniczków i inne atrakcje.
Każda prawdziwa gospodyni przygotowuje smakowite wypieki świąteczne, na przykład popularne baranki biszkoptowe w polewie czekoladowej lub cukrowej, pierniczki, judasze – drożdżowe bułeczki natarte miodem, czy boże łaski – ciasteczka posypane cukrem pudrem, podobne do naszych faworków. Bardzo popularne w całych Czechach jest także słodkie ciasto wielkanocne zwane mazancem. Podaje się je często zamiast chleba, pokrojone na kromki, posmarowane masłem, dżemem lub miodem. Polecamy spróbować!
Przepis na mazanca:
Składniki na 2 bochenki: 2 łyżki rumu, 60 g drożdzy, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 kg mąki krupczatki, 200 g masła, 100 g rodzynek, ½ łyżeczki soli, 4 żółtka, 200 g cukru kryształu, 1 łyżeczka skórki z cytryny, 400 ml letniego mleka. Do ozdoby: cukier puder i płatki migdałowe. 1 jajko do posmarowania ciasta.
Przepis: Z drożdży, części mleka, łyżki cukru i łyżki mąki przygotujemy zaczyn, który pozostawimy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Pozostałą mąkę, cukier, sól, rodzynki, skórkę z cytryny i cukier waniliowy wymieszamy, następnie dodajemy żółtka, resztę mleka, rum, roztopione masło i zaczyn. Wyrabiamy gładkie ciasto. Pozostawimy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 45 minut.
Ciasto dzielimy na dwie części, formujemy bochenki, umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i pozostawimy jeszcze na 15 minut. Następnie smarujemy oba bochenki roztrzepanym jajkiem, posypujemy migdałami i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 10 minut w 200°C. Następnie zmniejszamy temperaturę do 150°C i pieczemy jeszcze około 30-40 minut. Po wystudzeniu ciasto posypiemy cukrem pudrem. Smacznego!