Piwo było warzone w Monachium zgodnie z legendarnym Bawarskim Prawem Czystości od 1328. Pierwszy Oktoberfest odbył się w 1810, kiedy zorganizowano wyścigi konne dla uczczenia królewskiego ślubu. Obecnie nawet sześć milionów ludzi gromadzi się w październiku pod statuą Bawarii na Theresienwiese, żeby wspólnie świętować. Muzeum Piwa przy Sterneckerstrasse oferuje wycieczki z przewodnikami, którzy znają mnóstwo fascynujących ciekawostek na temat warzenia piwa.
Wiedziieliście, na przykład, że Babilończycy warzyli piwo ze sfermentowanego zakwasu chlebowego i wody? Dzisiaj ten trunek smakuje o wiele lepiej, o czym goście muzeum mogą się przekonać podczas degustacji w muzealnym pubie. Wycieczki z przewodnikiem (od 5 €) są dostępne również po angielsku. Można tu także spróbować wybornego piwa serwowanego na Oktoberfest.
Więcej na: http://www.bier-und-oktoberfestmuseum.de/en/, http://www.muenchen.de/int/en/events/oktoberfest.html oraz http://www.muenchen.de/int/en.html.