Ostrzeżenie
  • JFolder::pliki: Ścieżka nie jest folderem. Ścieżka: /home/kur365/domains/kurier365.pl/public_html/images/9403.
  • Nie powiodło się załadowanie pliku XML.
Uwaga
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/9403
updated 11:07 PM CEST, Oct 17, 2018
Na żywo:
A+ A A-

Słowacja: Tajemnice tokajskich win

  • Napisane przez Cezary Rudziński
  • Dział: Europa
Wyróżniony Słowacja: Tajemnice tokajskich win Fot.: Cezary Rudziński

Nazwa Tokaj czy wino tokajskie kojarzy się natychmiast, przynajmniej w naszym regionie Europy, z Węgrami. To znakomite wina węgierskie – odpowie chyba bez wahania każdy, mający jakie takie pojęcie o winiarstwie i winach.

O tym, że istnieją, rewelacyjne w smaku, tokaje słowackie, wiedzą u nas naprawdę nieliczni. Tymczasem zbierają one nagrody i medale na wystawach i winiarskich konkursach. Najlepsze z nich zostały wpisane już w 1995 roku na listę tysiąca najlepszych win na świecie.
Historyczny region tokajski, z którego sławne „węgrzyny" sprowadzali od średniowiecza nasi królowie i wielmoże, a później także bogata szlachta i mieszczaństwo, obejmuje również ziemie słowackie. Słowacy bowiem przez 10 wieków, od IX. aż do 1918 roku, wchodzili w skład Królestwa Węgier. A region tokajski charakteryzujący się niepowtarzalnymi warunkami glebowymi, specjalną pleśnią i położeniem powodującymi, że „tokaje" można produkować tylko w nim, podzielony jest między Węgry i Słowację.
Która ma tylko jego skrawek, ale pełne prawa do produkcji sławnych, o zastrzeżonej nazwie win tokajskich. Tokaje, a także inne gatunki win, wytwarzano tu już od wieków. Najstarsze wzmianki o winach z obecnego województwa koszyckiego pochodzą z roku 89 n.e., a więc z czasów rzymskich. W słowackim regionie tokajskim niektóre małe winnice istniały już w XII wieku.
Chociaż dynamiczny i bardzo efektowny współczesny rozwój tutejszego winiarstwa dopiero w niepodległej już Słowacji. Aby poznać tajemnice tutejszych win tokajskich jedziemy do wioski Veľká Tŕňa w kraju (województwie) koszyckim leżącej przy węgierskiej granicy. Najpierw do dużej, najstarszej prywatnej winnicy i wytwórni win w tym regionie, na zaproszenie ich właścicieli, Jarki i Jaroslava Ostrožovičów.

 

Z wizytą u Jarki i Jara

Zajeżdżamy pod spory, piętrowy Tokajski dom ładnie wpisany w łagodne górskie zbocze i otoczony przez winnice. Tuż obok niego, na przydomowym 8-hektarowym obszarze, w równych szeregach rośnie winorośl pełna soczystych, złocistych lub niemal granatowych gron. Niewielkich, znacznie mniejszych od winogron konsumpcyjnych sprzedawanych na bazarach i w supermarketach.
Wkrótce będą gotowe do zbioru. Witają nas gospodarze, wchodzimy do sali degustacyjno-restauracyjnej. Półki na ścianach uginają się od rozmaitości produkowanych tu gatunków i rodzajów win. Obwieszone są medalami, dyplomami, pucharami i innymi symbolami winiarstwa – świadectwami sukcesów na krajowych oraz międzynarodowych wystawach i konkursach winiarskich. Patrząc na ich ilość trudno wręcz uwierzyć, że firma działa dopiero od 1990 roku. Wtedy to, jako pierwsza prywatna w tym regionie kraju, rozpoczęła produkcję wysokiej jakości win tokajskich i markowych.
Także jako pierwsza, ale już w całej Słowacji, uzyskała w 2000 roku dekret zezwalający na masową produkcję win tokajskich do celów liturgicznych i konsumpcyjnych. Już wcześniej jednak, bo w 1995 roku, jej 5 puttonowy tokaj zaliczony został do 1000 najlepszych win świata. W 3 lata później sukces ten powtórzyło wino słomkowe Tokaj Cuvée, otrzymując wcześniej złote medale w Paryżu i Kiszyniowie. Zaś w 2007 roku na narodowym konkursie win, wśród 100 najlepszych słowackich znalazło się aż pięć firmy J & J Ostrožovič.

{gallery}9403{/gallery}
Na bliższe poznanie winnic, wytwórni oraz oferty rekreacyjnej naszych gospodarzy przyjdzie jednak jeszcze czas. Najpierw, zgodnie z zasadą gościnności, trzeba coś przekąsić. Firmową specjalność: pieczoną kaczkę z czerwoną kapustą i naleśnikami. Do tego wytrawne białe wino. Pycha!

 

Schodzimy pod ziemię

Po obiedzie schodzimy wykutymi w skale wulkanicznej schodami kilkanaście metrów pod ziemię. Przedtem ubieramy się w zaproponowane polarowe kurtki, bo na dole jest stała, niska temperatura. Prowadzeni przez przewodnika zagłębiamy się w kilkukilometrowy labirynt korytarzy, w których składowane są beczki z dojrzewającym winem. Dopiero tu można w pełni zrozumieć określenie „omszałe". Niektóre, leżakujące najdłużej, a najszlachetniejsze i najdroższe, wysoko puttonowe gatunki tokaju przebywają tu po 10 lat, pokryte są nawet kilkucentymetrową warstwą pleśni. To jedna z tajemnic Tokaju. Tutejsze warunki leżakowania i dojrzewania wina są nie do podrobienia gdzie indziej. Chodząc tunelami widzimy, również poczerniałe i pokryte pleśnią płaskorzeźby na stropach i ścianach. Anioła rozkładającego skrzydła, świętych i innych postaci. W ścianach tuneli, w wykutych i zamkniętych kratami niszach, przechowywane są butelki win klientów. Bo można je tutaj kupić, pozostawić w wynajętej niszy i wyjmować z niej w razie potrzeby. Nabierają dodatkowego smaku, a wartości wymiernej także w pieniądzu na pewno nie stracą.
Nadchodzi pora na degustację. W sporej sali przypominającej grotę, także o zdobionych stropach i ścianach, kilkanaście metrów pod ziemią, siadamy do stołów. Przed każdym leży program z listą i dokładnym opisem win, z którymi zostaniemy zapoznani. Z miejscami na zaznaczenie na niej, w skali 1-10, jak każdy ocenia degustowany gatunek. Nie brak, oczywiście, kawałków bułki i kosteczek żółtego sera którymi należy przegryzać, aby smak i aromat kolejnych win nie mieszał się. Jest woda do popijania oraz naczynia na zlewki. Tradycyjnie wina degustuje się, ale rzadko nalane do kieliszka wypija do dna.

 

Smakowa sensacja

Degustator rozpoczyna prezentację 10 gatunków win + niespodzianki. Wiele nie musi mówić, bo mamy przed sobą wszystko na piśmie. Rodzaj wina i gron z którego zostało wyprodukowane. Rocznik, zawartość cukru, kwasu, alkoholu, nazwa winnicy i cena za butelkę 0.75 l. Nie jestem znawcą ani specjalnym amatorem win, chociaż mam za sobą już grube dziesiątki ich degustacji na paru kontynentach. Zaczynamy, jak zawsze, od wina wytrawnego, aby skończyć na słodkich. Na początek białe wytrawne Furmint barrique SOLARIS z wybieranych gron z winnicy Vlčina. Rocznik 2009, cukru 5,5 grama w litrze, kwasu 6,4, alkoholu 13,58%. Cena 4,90 €.
Dobre, chociaż nie najlepsze jakie piłem już z tej kategorii. Ocenę wystawiam ostrożnie: w połowie tabeli. Dopiero na końcu okazuje się, że to tylko na własny użytek, a nie dla gospodarzy. Następne: Lipovina Solaria, rocznik 2010. Półwytrawne, a więc nieco słodsze, z mniejszą – tylko 10,95% - zawartością alkoholu. Znakomite, w punktacji zbliża się do maksymalnej. Następne będą już z winnicy Makovisko. Półwytrawne: Muszkat żółty, rocznik 2010 i Wino Królowej Elżbiety z 2009. Świetne, chociaż poprzednie smakowało mi bardziej. Półsłodkie: Lipovina SC NATUR 2010, Muskat żółty S.C., Hankove SC .
Zwłaszcza te dwa ostatnie, oba z rocznika 2009, rewelacyjne w smaku. Po raz pierwszy chyba na degustacjach, i to od pierwszego kieliszka, niczego nie zlewam. To zbyt dobre trunki. Kolejne dwa, tym razem słodkie: Furmint SATURNINA 2008 i Muszkat żółty SATURNINA z 2009. Trudno nos i usta od nich oderwać. Najwyższa nota. I ostatnie, 10-letni Tokaj 3 puttonowy. 92 g/l cukru, 12% alkoholu. Cena za butelkę 0,375 l – 10,70 €. Zaczynam rozumieć, dlaczego nasi utytułowani przodkowie tracili majątki na takiego „węgrzyna". Ale jak gdyby tego było mało, „najmocniejsze uderzenie" – niespodzianka przychodzi na końcu.

cz. 1

{jumi [*6]}

 

 

 

Warszawa

Polityka Prywatności

W celu realizacji obowiązku informacyjnego, zgodnie z art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. poniżej przekazujemy „klauzulę informacyjną” z prośbą o zapoznanie się.


Polityka prywatności i przetwarzania danych osobowych

Administratorem Twoich danych osobowych jest Impresja Studio Promocji z siedzibą w Warszawie, przy ulicy Drewnianej 5 lok. 3,. Poniżej znajdziesz wszelkie niezbędne informacje dotyczące przetwarzania Twoich danych osobowych w związku z realizacją usługi informacyjnej.

2. Dane osobowe przetwarzane są w celu w celu świadczenia usług informacyjnych oraz w celach marketingowych. Podstawą prawną jest art. 6 ust. 1 lit a Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE - „RODO”).

3. Dane będą przetwarzane w celach marketingowych do momentu wycofania przez Ciebie zgody na takie przetwarzanie.

W zakresie usług Impresja Studio PR Twoje dane będą przetwarzane przez okres, w którym usługi te będą świadczone oraz, w uzasadnionych wypadkach, po zakończeniu ich świadczenia, jednak wyłącznie jeżeli jest dozwolone lub wymagane w świetle obowiązującego prawa np. przetwarzanie w celach statystycznych, rozliczeniowych lub w celu dochodzenia roszczeń. W takim przypadku dane będą przetwarzane jedynie przez okres niezbędny do realizacji odpowiednich celów.

4. Po zakończeniu przetwarzania danych osobowych w pierwotnym celu, dane będą, w uzasadnionych wypadkach, przetwarzane po zakończeniu ich świadczenia, jednak wyłącznie jeżeli jest dozwolone lub wymagane w świetle obowiązującego prawa np. przetwarzanie w celach statystycznych, rozliczeniowych lub w celu dochodzenia roszczeń. W takim przypadku dane będą przetwarzane jedynie przez okres niezbędny do realizacji odpowiednich celów.

5. Podanie danych jest dobrowolne

6. Twoje dane osobowe nie będą przekazywane.

7. Jako administrator Twoich danych, zapewniamy Ci prawo dostępu do Twoich danych, możesz je również sprostować, żądać ich usunięcia lub ograniczenia ich przetwarzania. Możesz także skorzystać z uprawnienia do złożenia wobec Administratora sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych oraz prawa do przenoszenia danych do innego administratora danych. W przypadku wyrażenia dobrowolnej zgody, przysługuje Ci prawo cofnięcia zgody na przetwarzanie danych w dowolnym momencie co nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem. Informujemy także, że przysługuje Ci prawo wniesienia skargi do organu nadzorującego przestrzeganie przepisów ochrony danych osobowych.

8. Na niniejszej witrynie znajdują się wtyczki społecznościowe serwisu Facebook: „Lubię to”, które są powiązane z serwisem Facebook. Pod naszym artykułami umieszczany jest kod odwołujący się do serwisu Facebook. Używając przycisku „Lubię to”, użytkownik loguje się do serwisu Facebook, w którym obowiązują zasady ochrony prywatności określone przez serwis Facebook.

9. Ta strona zbiera w sposób automatyczny informacje zawarte w plikach cookies i wykorzystuje je w celach statystycznych oraz do usprawnienia funkcjonowania serwisu. Pliki Cookiem są też zbierane przez Google Analytics. Pliki cookies są plikami tekstowymi, które przechowywane są w komputerze użytkownika serwisu.

Wykorzystujemy dwa rodzaje plików cookies – tymczasowe i stałe. Pliki tymczasowe przechowywane są do momentu opuszczenia przez Ciebie naszej strony (poprzez wejście na inną stronę, wylogowanie lub wyłączenie przeglądarki). Pliki stałe przechowywane są w Twoim komputerze do czasu ich usunięcia lub przez czas wynikający z ich ustawień.

W każdej chwili możesz dokonać zmiany ustawień swojej przeglądarki, aby zablokować obsługę plików cookies lub każdorazowo uzyskiwać informacje o ich umieszczeniu w swoim urządzeniu. Inne dostępne opcje możesz sprawdzić w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej. Większość przeglądarek domyślnie jest ustawione na akceptację zapisu plików cookies w komputerze. Informacje dotyczące ustawień przeglądarek internetowych dostępne są w jej menu (pomoc) lub na stronie jej producenta.

Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki
       

10. Przedstawicielem Administratora jest Tomasz Brzozowski Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.