updated 4:42 PM CEST, Jun 21, 2018
A+ A A-

Święto sera w Lucernie

Wyróżniony Święto sera w Lucernie

Festiwal sera w szwajcarskiej Lucernie rozpocznie się 13 października o godzinie 9.00 i potrwa do 17.00. Na 23 straganach znajdzie się ponad 150 gatunków sera typowych dla Szwajcarii i serowe smakołyki. Będzie też m.in. fondue. Można będzie próbować jak również dopytać ekspertów serowych, jak powstają te wspaniałości. Prawdopodobnie nos każdego bezbłędnie zaprowadzi na miejsce festiwalu, ale dla porządku dodam: Festiwal sera w Lucernie odbędzie się na Kapellplatz.

Lucerna, niewielkie miasto w centrum Szwajcarii leży na zachodnim brzegu Jeziora Czterech Kantonów, nad zatoką i nad rzeką Reuss u zbocza Pilateus. Jest to główne, niespełna 80-tysięczne miasto kantonu o tej samej nazwie, które odwiedza rocznie ponad pięć milionów osób. Najstarsza część znajduje się w samym ujściu rzeki Reuss do jeziora. Z pięciu mostów najbardziej znany jest zadaszony most Kapliczny (Kapellbrücke) o 204 m długości, najstarsza drewniana konstrukcja tego typu w Europie. Miejski ratusz uważany jest za jeden z najpiękniejszych budynków w Szwajcarii. Na szczyt góry Pilateus można dotrzeć kolejką zębatą nachyloną pod kątem 48 stopni (najbardziej stroma konstrukcja tego typu na świecie).
W cenrum, w parku przy Denkmalstrasse został wykuty w skale przejmujący pomnik Umierającego Lwa (Löwendenkmal), zaprojektowany przez Thordwaldsena, który przedstawia przebitego włócznią króla zwierząt. Wiele wrażeń przyniesie rejs statkiem po Jeziorze Czterech Kantonów.

Narodowym przemysłem Szwajcari jest produkcja serów. W roku 2008, rekordowym jeśli chodzi o produkcję serów, wyprodukowano go 179 333 tony. Największymi odbiorcami szwajcarskich serów są Niemcy (32,1 proc.), Włochy (24,7 proc.) i Francja (10,4 proc.). Szwajcaria produkuje 450 rodzajów serów, a każdy region ma swoje sery. Najbardziej znane tradycyjne potrawy z sera to raclette i fondue. Zasada jest jedna - głównym składnikiem wszystkich potraw jest półtłusty ser żółty o smaku łagodnym, bądź bardziej pikantnym. Klasycznym zestawieniem jest połączenie sera ementaler i gruyere. W potrawie fondue do masy serowej dodaje się jeszcze białe wino, najlepiej wytrawne i kieliszek alkoholu. W Szwajcarii jest to kirsz.

www.regionalprodukte.ch

www.mojaszwajcaria.pl

{jumi [*6]}

Warszawa

Polityka Prywatności

W celu realizacji obowiązku informacyjnego, zgodnie z art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. poniżej przekazujemy „klauzulę informacyjną” z prośbą o zapoznanie się.


Polityka prywatności i przetwarzania danych osobowych

Administratorem Twoich danych osobowych jest Impresja Studio Promocji z siedzibą w Warszawie, przy ulicy Drewnianej 5 lok. 3,. Poniżej znajdziesz wszelkie niezbędne informacje dotyczące przetwarzania Twoich danych osobowych w związku z realizacją usługi informacyjnej.

2. Przedstawicielem Administratora jest Tomasz Brzozowski: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

3. Dane osobowe przetwarzane są w celu w celu świadczenia usług informacyjnych przez Wydawnictwo Wasze Podróże oraz w celach marketingowych. Podstawą prawną jest art. 6 ust. 1 lit a Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE - „RODO”).

4. Dane będą przetwarzane w celach marketingowych do momentu wycofania przez Ciebie zgody na takie przetwarzanie.

W zakresie usług Impresja Studio PR Twoje dane będą przetwarzane przez okres, w którym usługi te będą świadczone oraz, w uzasadnionych wypadkach, po zakończeniu ich świadczenia, jednak wyłącznie jeżeli jest dozwolone lub wymagane w świetle obowiązującego prawa np. przetwarzanie w celach statystycznych, rozliczeniowych lub w celu dochodzenia roszczeń. W takim przypadku dane będą przetwarzane jedynie przez okres niezbędny do realizacji odpowiednich celów.

5. Po zakończeniu przetwarzania danych osobowych w pierwotnym celu, dane będą, w uzasadnionych wypadkach, przetwarzane po zakończeniu ich świadczenia, jednak wyłącznie jeżeli jest dozwolone lub wymagane w świetle obowiązującego prawa np. przetwarzanie w celach statystycznych, rozliczeniowych lub w celu dochodzenia roszczeń. W takim przypadku dane będą przetwarzane jedynie przez okres niezbędny do realizacji odpowiednich celów.

6. Podanie danych jest dobrowolne

7. Twoje dane osobowe nie będą przekazywane.

8. Jako administrator Twoich danych, zapewniamy Ci prawo dostępu do Twoich danych, możesz je również sprostować, żądać ich usunięcia lub ograniczenia ich przetwarzania. Możesz także skorzystać z uprawnienia do złożenia wobec Administratora sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych oraz prawa do przenoszenia danych do innego administratora danych. W przypadku wyrażenia dobrowolnej zgody, przysługuje Ci prawo cofnięcia zgody na przetwarzanie danych w dowolnym momencie co nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem. Informujemy także, że przysługuje Ci prawo wniesienia skargi do organu nadzorującego przestrzeganie przepisów ochrony danych osobowych.

9. Na niniejszej witrynie znajdują się wtyczki społecznościowe serwisu Facebook: „Lubię to”, które są powiązane z serwisem Facebook. Pod naszym artykułami umieszczany jest kod odwołujący się do serwisu Facebook. Używając przycisku „Lubię to”, użytkownik loguje się do serwisu Facebook, w którym obowiązują zasady ochrony prywatności określone przez serwis Facebook.

10. Ta strona zbiera w sposób automatyczny informacje zawarte w plikach cookies i wykorzystuje je w celach statystycznych oraz do usprawnienia funkcjonowania serwisu. Pliki Cookiem są też zbierane przez Google Analytics. Pliki cookies są plikami tekstowymi, które przechowywane są w komputerze użytkownika serwisu.

Wykorzystujemy dwa rodzaje plików cookies – tymczasowe i stałe. Pliki tymczasowe przechowywane są do momentu opuszczenia przez Ciebie naszej strony (poprzez wejście na inną stronę, wylogowanie lub wyłączenie przeglądarki). Pliki stałe przechowywane są w Twoim komputerze do czasu ich usunięcia lub przez czas wynikający z ich ustawień.

W każdej chwili możesz dokonać zmiany ustawień swojej przeglądarki, aby zablokować obsługę plików cookies lub każdorazowo uzyskiwać informacje o ich umieszczeniu w swoim urządzeniu. Inne dostępne opcje możesz sprawdzić w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej. Większość przeglądarek domyślnie jest ustawione na akceptację zapisu plików cookies w komputerze. Informacje dotyczące ustawień przeglądarek internetowych dostępne są w jej menu (pomoc) lub na stronie jej producenta.

Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki.