piątek, kwiecień 19, 2024
Follow Us
×

Ostrzeżenie

JFolder::pliki: Ścieżka nie jest folderem. Ścieżka: /home/kur365/domains/kurier365.pl/public_html/images/15198.
×

Uwaga

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/15198
środa, 23 październik 2013 11:18

Przebój, nie tylko kulinarny Wyróżniony

Napisała
Oceń ten artykuł
(0 głosów)
Siostry ze swoją mamą Siostry ze swoją mamą Fot.: Piotr Latos

Tak - według znawców - zapowiada się książka Anny Popek i Magdaleny M. Krupy „Siostry gotują". Na jej premierze w SKWERze, filii Fabryki Trzciny przy Krakowskim Przedmieściu, zjawiło się mnóstwo osób, również tych powszechnie znanych.

Fragmenty książki czytała Krystyna Czubówna, zaś Grażyna Matkowska, wykonująca piosenki z repertuaru Edith Piaf, została zaproszona do zaśpiewania kilku z nich. Według sióstr kuchnia francuska jest ideałem do którego dążą. A przecież do francuskich smaków najbardziej pasuje francuska piosenka. Do jednej z nich – Z siostrami lepiej zjeść - nawet same napisały słowa. Artystce akompaniował Janusz Tylman.
Spotkanie z autorkami podróżniczo-kulinarnej książki, życząc smacznego wieczoru, prowadzili na zmianę Michał Olszański i Paweł Oksanowicz. I naprawdę było smacznie. Po pierwsze za sprawą opowieści autorek o przygotowaniach posiłków w rodzinnym domu na Śląsku, w którym część rodziny pochodząca z Kresów łączyła smaki wschodniej kuchni z typową kuchnią śląską. Jak twierdzą, dom to podstawa, a wspólne gotowanie wzmacnia więzi rodzinne. Jak każda dziewczyna ze Śląska musiały umieć zrobić prawdziwe kluski śląskie. Prosty na nie przepis jest oczywiście w ich książce, choć dobrego jedzenia nie da się zrobić szybko.

{gallery}15198{/gallery}
Magdalema Krupa, która jest stewardessą, opowiadała o tym jak wspólne gotowanie pomaga w wychowywaniu dzieci, ucząc je m.in. odpowiedzialności. Jej siostra, dziennikarka telewizyjna Anna Popek, przypomniała statystyki, które wykazują, że aż 70 proc. polskich nastolatków nie potrafi zrobić zakupów np. na obiad. Jeśli już, to kupią chipsy i colę. Nie dziwi więc rosnąca wśród nastolatków otyłość. Na pytanie z sali, czy podają w swojej książce ile kalorii ma każda potrawa, odpowiedziały, że jeśli gotuje się z sercem, to kalorii nie trzeba liczyć. Od takich potraw się nie tyje, o czym zaświadczają swoim wyglądem.
Pisanie książki zaczęły od dedykacji i jak twierdzą, dalej już się potoczyło. Gotują z sercem, co jest podstawą dobrej kuchni, zdrowo, smacznie, nieskomplikowanie i tak, żeby domownicy chcieli wracać do domu na obiad. Wykorzystują miejscowe, sezonowe produkty i regionalne przepisy. Anna Popek wspominała z rozrzewnieniem swoje podróże po regionie świętokrzyskim i niepowtarzalny smak chleba z Bodzentyna lub sałatki z młodych liści szpinaku, zaś Magdalena Krupa kolacje w Chicago czy Nowym Jorku.
Pytane o propozycję obiadu, którym moglibyśmy zaskoczyć gości zasugerowały śledzie po krakowsku, kluski śląskie i roladę lub kaczkę z ziemniakami i modrą kapustą. Same najbardziej lubią zupę pomidorową, kluski śląskie i gołąbki. Na wszystkie te potrawy przepisy są oczywiście w ich książce.
Wieczór promocyjny zakończyły tak jak lubią, muzyką i dobrym jedzeniem z dodatkiem alkoholu, bo to jest to co dodaje barwy życiu. Były więc trzy rodzaje ciasta, wino, cydr i oczywiście kluski śląskie.
Anna Popek i Magdalena M. Krupa - „Siostry gotują"; Format 210 x 200 mm; Objętość 276 strony; Oprawa twarda; ISBN 978-83-928029-8-3; Cena detaliczna 49,99 zł; Wydawnictwo MELANŻ (www.genczelewska.pl).

{jumi [*8]}

Dodatkowe informacje

  • Wydawca: Melanż
  • Język: polski
  • Gatunek: literatura
  • ISBN: 978-83-928029-8-3
  • Recenzent: Alicja Micuła
  • Data recenzji: 2013_10_23
  • Ocena recenzji: 3

a