wtorek, kwiecień 16, 2024
Follow Us
poniedziałek, 29 luty 2016 00:00

Kiełbasa biała parzona wielkopolska z unijnym certyfikatem Wyróżniony

Napisane przez OKI
Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Kiełbasa biała parzona z Wielkopolski jeszcze w 2016 roku otrzyma unijny certyfikat i stanie się kolejną, obok m.in. rogala świętomarcińskiego czy smażonego sera wielkopolskiego, kulinarną wizytówką regionu w Unii Europejskiej.

Biała kiełbasa tradycyjnie stawiana jest na wielkopolskim, wielkanocnym stole. Wielkanoc w polskiej tradycji uchodzi za najbardziej mięsne święto.

Jak powiedział PAP honorowy prezes Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP Jacek Marcinkowski, przyszłoroczna Wielkanoc ma być pierwszą, w trakcie której Wielkopolanie będą mogli nabyć kiełbasę białą parzoną wielkopolską z unijnymi oznaczeniami.

„Dopełnione zostały już wszystkie procedury konieczne do spełnienia w kraju, spodziewamy się, że do końca roku kiełbasa uzyska unijny certyfikat. Biała kiełbasa jest produkowana w całej Polsce, ale nasza wyróżnia się smakiem i wyglądem: jest szara na przekroju, zawiera czosnek, majeranek, pieprz - naturalne przyprawy, bez żadnych dodatków. Naszą ambicją jest, by Wielkopolska miała w UE swój charakterystyczny, mięsny akcent. Region jest znany z rogali świętomarcińskich, teraz może kojarzyć się także z dobrą kiełbasą" - powiedział Marcinkowski.

Ogłoszenie wyników certyfikacji nastąpić ma 12 marca. Jak zapowiedział Jacek Marcinkowski, tego dnia na Starym Rynku w Poznaniu odbędzie się promocja regionalnych wyrobów wędliniarskich na wielkanocny stół.(PAP)

Źródło: www.kurier.pap.pl.

a