czwartek, kwiecień 18, 2024
Follow Us
piątek, 30 czerwiec 2017 15:23

Smaczne EKO kontakty na wysokim szczeblu

Napisane przez Bohdan Juchniewicz
Oceń ten artykuł
(0 głosów)
Paweł Krajmas Paweł Krajmas mat. pras.

Przedsięwzięcie promocyjne „Eko Europa – jakość i tradycja” realizowane od 2015 roku przez Stowarzyszenie „Polska Ekologia” wchodzi na wyższy poziom. Zamysłem tego trzyletniego projektu jest promowanie polskiej żywności ekologicznej w Singapurze, Japonii i USA. Złożyło się na to kilka ważnych wydarzeń, a ich ukoronowaniem było polsko-singapurskie spotkanie w pałacu prezydenckim w Warszawie i rozmowy głów państwa: prezydenta Tony’ego Tan Keng Yam i Andrzeja Dudy.

Było też miejsce na uroczysty obiad z udziałem przedstawicieli polskiego biznesu, na który został też zaproszony Paweł Krajmas – prezes Stowarzyszenia „Polska Ekologia”. Wcześniej odbyło się Polsko-Singapurskie Forum Biznesowe, gdzie jeden z wątków dotyczył polskiej żywności ekologicznej, zyskującej duże uznanie w świecie.

Aktywnym uczestnikiem kontaktów singapurskich i spotkań w Warszawie od ponad dwóch lat jest Stowarzyszenie „Polska Ekologia”. Jej prezes Paweł Krajmas powiedział

- W Singapurze wielokrotnie prezentowaliśmy i czynimy to nadal polską żywność jakości EKO, a członkowie naszego Stowarzyszenia dokładają starań żeby zasłużyć na ocenę bardzo dobrą. I to się udaje. W Mieście Lwa na majowym Festiwalu Polskiej Żywności bardzo dobrze wypadły pokazy, degustacje i seminarium składające się z 2 paneli. Tematyką pierwszego były owoce i przetwory, a drugiego – wieprzowina, wołowina, drób.

Godnym podsumowaniem stała się część gastronomiczna przygotowana przez naszą organizację, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz ambasadora RP Zenona Kosiniaka-Kamysza.

Wielkim kunsztem wykazali się nasi kucharze: Marcin Suchenek, Maciej Duszka i Michał Trukawka. Ten etap i warszawska kontynuacja spotkań zyskały pełną akceptację naszych partnerów . Za kilka miesięcy nastąpi zamknięcie programu „Eko Europa – jakość i tradycja" i mam nadzieję, że zaistnieje pełna sukcesów kontynuacja.


Wybór Singapuru (singa – lew, pura – miasto) nie jest przypadkowy. Wprawdzie kraj ten liczy 5,5 mln zamożnych obywateli i jest niemal całkowicie uzależniony od importu żywności, ale stał się bramą do rynku azjatyckiego obejmującego 600 mln mieszkańców. To zarazem jeden z najważniejszych portów i centrów finansowych, to kwintesencja kupiectwa.
- Światowy rynek żywności ekologicznej rozwija się w szybkim tempie i musimy robić wszystko co w naszej mocy aby Polska miała w tym rynku swój udział. Dla polskich EKO producentów i przetwórców budowanie kontaktów handlowych i otwieranie rynków zbytu jest ważne ze względu na stabilizację obrotów, unowocześnienia środków transportu i organizacji dostaw. Ale przy zachowaniu ekologicznych metod wytwarzania, albowiem one decydują o wysokiej jakości, za którą cenieni jesteśmy w świecie – podsumował prezes Paweł Krajmas.

a