updated 10:38 PM CEST, Aug 14, 2018
Na żywo:
A+ A A-

Czarne jedzenie wraca z kryptonimem Eco4Me

  • Napisane przez Bohdan Juchniewicz
  • Dział: Nauka
Czarne jedzenie wraca z kryptonimem Eco4Me czarny chleb wyrabia arcypiekarz - Czesław Meus

Czarne jedzenie coraz częściej pojawia się na talerzach w restauracjach i na półkach sklepowych.  

W modnych lokalach można spotkać nie tylko czarny makaron, czy takiej barwy naleśniki, kluski śląskie lub burgery, ale i koktajle, a i lodziarnie nie pozostają w tyle i kuszą  czarnymi lodami. Piekarnie dostarczają czarne bułki.

Zazwyczaj do barwienia potraw szefowie kuchni i piekarze używają węgla bambusowego lub kokosowego, a często sepii  z mątwy, co może być wadą, gdyż pozostawia lekko rybny smak. O inne sposoby barwienia żywności pytamy osobę doskonale zorientowaną – Marcina Pieczyńskiego z firmy Eco4Me należącej do Stowarzyszenia „Polska Ekologia”:

-„Uważam, że o wiele lepszym rozwiązaniem jest wykorzystanie węgla drzewnego z wierzby wiklinowej (Salix Viminalis , a niebagatelny wpływ na to ma bardzo bogaty skład mineralny naszego ekologicznego węgla – wynika on ze specjalnej jego uprawy.

Plantacje wierzby wiciowej, z której pozyskujemy węgiel aktywowany, są rozlokowane na specjalnie do tego wyselekcjonowanych polach Spółdzielni „Dolina Mogilnicy”, których skład gleby obfituje w pożądane przez człowieka miko- i makroelementy. Podczas wzrostu roślina pobiera je z gleby i magazynuje w tkankach. Kolejne procesy prowadzące do uzyskania węgla aktywowanego nie eliminują ich ze składu, a w uzyskanym wyrobie gotowym są one wręcz skondensowane.

Badania dowiodły, że dodatek węgla aktywowanego do spożywanego pokarmu (w ilości 0,3-0,5%, czyli np. w przypadku człowieka może to być chleb z węglem aktywowanym) zwiększa przyswajalność pokarmu, poprawia zdrowotność organizmu przez wzmocnienie odporności, dezaktywuje mykotoksyny zawarte w pożywieniu, a także wiąże metale ciężkie – jak dowiodły analizy przeprowadzone w Katedrze Hodowli Drobiu w Olsztyńskim UWM oraz w Katedrze Hodowli Trzody UP w Poznaniu”.

Powiedzenie grożące jedzeniem   czarnego chleba  zmienia więc znaczenie i może  być pełnym zachęty postulatem.

Innowacyjny Eco4Me to firma , której  powstanie (jeszcze pod nazwą Jamar-Onion Sp. z o.o.) ma swoje korzenie w gospodarstwie rolnym Stanisława i Anny Grzelaków z Fabianowa. To – niegdyś nastawione na warzywa gospodarstwo – dziś jest w pełni ekologicznym podmiotem, prowadzącym produkcję rolną na potrzeby Eco4me. Zapewnia ono częściowe zapotrzebowanie na młody jęczmień i młodą pszenicę oraz topinambur. Dziś w budynkach dawnej przechowalni warzyw i owoców swą działalność ekologiczną prowadzi wnuk założycieli Marcin Pieczyński. Firma zajmuje się mieleniem oraz konfekcjonowaniem suszy ekologicznych nie tylko z własnych plantacji, ale również z tych objętych kontraktacją.

- „Szczególną wagę przywiązujemy do jakości skupowanych surowców – mówi właściciel spółki Marcin Pieczyński – Staramy się utrzymywać bardzo bliskie kontakty z pracującymi dla nas plantatorami, co daje nam pełen wgląd w jakość ich produkcji. Wiemy, gdzie są ich pola, wiemy jak na nich gospodarują – sami często kontrolujemy stan zasiewów i jakość plonów na każdym etapie wzrostu”.

Spośród całej gamy produktów oferowanej przez Eco4me na szczególną uwagę zasługują dwa z nich: wspomniany węgiel aktywowany i topinambur.

Coraz bardziej modny topinambur (Helianthus tuberosus L.) nazywany też podziemną gruszką, karczochem jerozolimskim lub słonecznikiem bulwiastym (ma piękne kwiaty jak słonecznik) jest rośliną niedocenianą w Polsce, a posiadającą wysoki potencjał leczniczy dla organizmu oraz niezmierną łatwość uprawy. W ujęciu gospodarczym jest rośliną, która może być wykorzystana w 100% - bulwy do skonsumowania przez ludzi lub zwierzęta gospodarskie, a łodygi i liście – zużytkowane  jako karma dla zwierząt lub podłoże do grzybów jadalnych – na przykład boczniaków. Innym sposobem spożytkowania łodyg jest produkcja wysokoenergetycznego granulatu.

-„Z moich rozmów z dietetykami wynika, że  bulwy słonecznika bulwiastego to uniwersalny środek wspomagający leczenie wielu chorób. Poleca się je spożywać osobom, które przeszły chemioterapię, ponieważ działają one na korzyść wzmocnienia układu immunologicznego. Inulina w nim zawarta wspiera rozwój korzystnych dla organizmu kultur bakterii, odpowiedzialnych za lepsze wchłanianie witamin i usuwanie szkodliwych mikroorganizmów, co przekłada się na większą siła zwalczania rozmaitych chorób.

Bulwy są bogatym źródłem witamin A, B1, B2, B6, C, i E, makro- i mikroelementów: krzemu, potasu, wapnia, fosforu, żelaza i cynku. Zawierają też błonnik pektynowy (poprawa perystaltyki jelit)  i aminokwasy oraz inulinę, dzięki której stanowią cenny składnik diety diabetyków, zwłaszcza w pierwszych stadiach choroby. Inulina przekształca się we fruktozę (cukier prosty), która jest dobrze tolerowana przez diabetyków. To dzięki inulinie topinambur pomaga regulować poziom cukru we krwi, co na pewno docenią osoby zmagające się z cukrzycą typu 2 i insulinoopornością. Walory lecznicze topinamburu są więc wykorzystane przy produkcji leków.

Topinamburowi przypisuje się też właściwości detoksykujące, wspomagające odporność i ułatwiające odchudzanie.  Topinambur jest też dobrym źródłem krzemionki, która ma pozytywny wpływ na naszą skórę, włosy i paznokcie. 

Bulwy na surowo doskonale sprawdzają się jako orzeźwiający, lekko słodkawy dodatek do sałatek i twarożków. Po ugotowaniu albo upieczeniu mogą z powodzeniem zastąpić na talerzu ziemniaki. Topinambur może posłużyć jako dodatek do herbaty, dlatego bulwy nazywane są mianem cytrusów północy” – zapewnia Marcin Pieczyński.

Coraz częściej mamy więc możliwość potwierdzenia tezy o awansie gotowania do rangi sztuki, gdzie śmielej sięga się do palety barw.  I tak obok cinema noir pojawił się trend podawania czarnego jedzenia.

Warszawa

Polityka Prywatności

W celu realizacji obowiązku informacyjnego, zgodnie z art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. poniżej przekazujemy „klauzulę informacyjną” z prośbą o zapoznanie się.


Polityka prywatności i przetwarzania danych osobowych

Administratorem Twoich danych osobowych jest Impresja Studio Promocji z siedzibą w Warszawie, przy ulicy Drewnianej 5 lok. 3,. Poniżej znajdziesz wszelkie niezbędne informacje dotyczące przetwarzania Twoich danych osobowych w związku z realizacją usługi informacyjnej.

2. Dane osobowe przetwarzane są w celu w celu świadczenia usług informacyjnych oraz w celach marketingowych. Podstawą prawną jest art. 6 ust. 1 lit a Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE - „RODO”).

3. Dane będą przetwarzane w celach marketingowych do momentu wycofania przez Ciebie zgody na takie przetwarzanie.

W zakresie usług Impresja Studio PR Twoje dane będą przetwarzane przez okres, w którym usługi te będą świadczone oraz, w uzasadnionych wypadkach, po zakończeniu ich świadczenia, jednak wyłącznie jeżeli jest dozwolone lub wymagane w świetle obowiązującego prawa np. przetwarzanie w celach statystycznych, rozliczeniowych lub w celu dochodzenia roszczeń. W takim przypadku dane będą przetwarzane jedynie przez okres niezbędny do realizacji odpowiednich celów.

4. Po zakończeniu przetwarzania danych osobowych w pierwotnym celu, dane będą, w uzasadnionych wypadkach, przetwarzane po zakończeniu ich świadczenia, jednak wyłącznie jeżeli jest dozwolone lub wymagane w świetle obowiązującego prawa np. przetwarzanie w celach statystycznych, rozliczeniowych lub w celu dochodzenia roszczeń. W takim przypadku dane będą przetwarzane jedynie przez okres niezbędny do realizacji odpowiednich celów.

5. Podanie danych jest dobrowolne

6. Twoje dane osobowe nie będą przekazywane.

7. Jako administrator Twoich danych, zapewniamy Ci prawo dostępu do Twoich danych, możesz je również sprostować, żądać ich usunięcia lub ograniczenia ich przetwarzania. Możesz także skorzystać z uprawnienia do złożenia wobec Administratora sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych oraz prawa do przenoszenia danych do innego administratora danych. W przypadku wyrażenia dobrowolnej zgody, przysługuje Ci prawo cofnięcia zgody na przetwarzanie danych w dowolnym momencie co nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem. Informujemy także, że przysługuje Ci prawo wniesienia skargi do organu nadzorującego przestrzeganie przepisów ochrony danych osobowych.

8. Na niniejszej witrynie znajdują się wtyczki społecznościowe serwisu Facebook: „Lubię to”, które są powiązane z serwisem Facebook. Pod naszym artykułami umieszczany jest kod odwołujący się do serwisu Facebook. Używając przycisku „Lubię to”, użytkownik loguje się do serwisu Facebook, w którym obowiązują zasady ochrony prywatności określone przez serwis Facebook.

9. Ta strona zbiera w sposób automatyczny informacje zawarte w plikach cookies i wykorzystuje je w celach statystycznych oraz do usprawnienia funkcjonowania serwisu. Pliki Cookiem są też zbierane przez Google Analytics. Pliki cookies są plikami tekstowymi, które przechowywane są w komputerze użytkownika serwisu.

Wykorzystujemy dwa rodzaje plików cookies – tymczasowe i stałe. Pliki tymczasowe przechowywane są do momentu opuszczenia przez Ciebie naszej strony (poprzez wejście na inną stronę, wylogowanie lub wyłączenie przeglądarki). Pliki stałe przechowywane są w Twoim komputerze do czasu ich usunięcia lub przez czas wynikający z ich ustawień.

W każdej chwili możesz dokonać zmiany ustawień swojej przeglądarki, aby zablokować obsługę plików cookies lub każdorazowo uzyskiwać informacje o ich umieszczeniu w swoim urządzeniu. Inne dostępne opcje możesz sprawdzić w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej. Większość przeglądarek domyślnie jest ustawione na akceptację zapisu plików cookies w komputerze. Informacje dotyczące ustawień przeglądarek internetowych dostępne są w jej menu (pomoc) lub na stronie jej producenta.

Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki
       

10. Przedstawicielem Administratora jest Tomasz Brzozowski Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.