updated 11:07 PM CEST, Oct 17, 2018
Na żywo:
A+ A A-

Prawdziwy smak tradycji Smak Górno

  • Napisane przez Bohdan Juchniewicz
  • Dział: Nauka

Ten słoik w wersji na ,,dziko’’ bo z dodatkiem mięsa z dzika – laureat konkursu „Polski Produkt Żywności 2018” ( Polagra 2018) powinien znaleźć się we Wspólnocie Słoikowej i zostać przyjęty do Muzeum Słoików Świata w PKiN. W słoiku zawekowany został smak tradycji – „kiełbasianka z Górna”. Dlaczego?

Otóż słoik kojarzy się z tym, co najzdrowsze  i najlepsze, bo właśnie w nim zamknięte jest jedzenie bez chemii, bez konserwantów – jak to stwierdził Marek Traczyk, starszy słoikowy i jeden z pomysłodawców owego muzeum. Technologia wekowania, inaczej ujmując zapiekania, a więc sterylizacji pozwala uzyskać żywność nie zawierającą sztucznych konserwantów i umożliwia przechowywanie jej przez minimum półtora roku (!). Użyta jest tylko sól i  to nie ta niby bezpieczna peklująca zawierająca nitryty. A wiedzmy, że bardziej przezorni ową „wygodną” peklosól kojarzą z ostrzeżeniem „jak jesz, tak chorujesz”.

Rodzina „Podkarpackich Skarbów” zawekowanych przez Zakład Mięsny „Smak Górno” jest większa i obejmuje golonkę, boczek, pasztet tradycyjny, smalce, czy ostatnia nowość - kiełbasianka wzbogacona  czosnkiem niedźwiedzim, naturalnie rosnącym w okolicznych lasach. A do tego trzeba dodać rodzinę innych wędlin na czele z polędwiczką wieprzową wędzoną na żywym ogniu, czy szynką laurową, uznaną za produkt najwyższej jakości przez Instytut Przemysłu Mięsnego.

Precyzyjne informacje o nagrodzonej  wybornej wędlinie domowej ma Pani Urszula Miazga zajmująca się marketingiem i rozwojem produkcji w „Smaku Górno”,  zakładzie wspierającym Stowarzyszenie „Polska Ekologia”:

-„Do powstania tego specyficznego wyrobu przyczyniła się zarówno potrzeba - zwykło się mówić, będąca matką wynalazków - jak i zaradność podkarpackich gospodyń.  Kiełbasianka jest przetworem mięsnym znakomicie nadającym się do wszechstronnego wykorzystania kulinarnego, jak i wyborną wędliną domową.

Sporządzana była zawsze z najwyższej jakości mięsa wieprzowego, rozdrobnionego - jak do wyrobu kiełbas (stąd nazwa), wzbogaconego dodatkiem tłuszczu, przyprawionego solą, pieprzem i czosnkiem. Gotową porcją  starannie wypełniano słoiki, szczelnie je zamykano i zapiekano lub pasteryzowano. To jeden z  najlepszych i najpewniejszych sposobów przechowania wyrobów mięsnych, pochodzący z  czasów, gdy o lodówkach - nie tylko w wiejskich kuchniach - niewielu słyszało...

   

Warto przypomnieć, że mięso i wyrabiane z niego wędliny, jeszcze w połowie XX wieku, były na wiejskich stołach  jadłem odświętnym. Sporządzano je zazwyczaj dwa - najwyżej - trzy razy w roku; na Wielkanoc, Boże Narodzenie i wesela.

W latach 50. XX wieku kamionki i gliniaki zastąpiły słoiki typu „Wecka” (ze sprężyną), a nieco później typu „Twist-off” z metalową zakrętką. W nich można już było zapiekać lub pasteryzować wszelkie przetwory, co znacznie wydłużało możliwość ich bezpiecznego przechowania.

W słoikach czeka na nas aromatyczny  przysmak o zapachu wiejskiej kiełbasy, zwięzły, dający się łatwo kroić nożem, z niewielką ilością smakowitej galaretki i warstwą tłuszczu na powierzchni.

Także dlatego ten wyjątkowy, podkarpacki wyrób wpisany został w 2007 r. na „Listę Produktów Tradycyjnych”, prowadzoną przez  resort rolnictwa, a smakowity podkarpacki skarb szybko zdobył sobie uznanie w wielu regionach Polski. Jest przez konsumentów ceniony i bardzo chętnie kupowany zarówno ze względu na smak, jak i możliwość bardzo wszechstronnego kulinarnego zastosowania.

  W dzisiejszej kuchni kiełbasianka gości nie tylko na kromce chleba. Smakowicie wypada w formie dodatku do wielu tradycyjnych potraw. Wzbogaca smak bigosu, gołąbków, krokietów, łazanek, zawijańców francuskich,   kapuśniaczków w formie pasztecików. Doskonale sprawdza się także jako dodatek do innych, nowocześniejszych obiadowych potraw i mięsnych przekąsek. Z kiełbasianką szybko zrobimy pyszne  risotto, sycącą zapiekankę ziemniaczaną i aromatyczne pomidorowe lasagne.

Kiełbasianka jest idealna dla wszystkich, którzy chcą szybko, prosto i smacznie gotować. Jest przydatna w gotowych przepisach, idealna do wykorzystania we własnych, nowych recepturach, w towarzystwie ulubionych dodatków”.

Na zakończenie warto zwrócić uwagę na pochodzenie wyrobów i kierować się zasadą, że małe masarnie stosujące starodawne, rzemieślnicze i tradycyjne receptury mają przewagę jakościową nad wielkimi fabrykami żywności, gdyż  nie wprzęgają chemii do swoich technologii. Na szczęście!

Warszawa

Polityka Prywatności

W celu realizacji obowiązku informacyjnego, zgodnie z art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. poniżej przekazujemy „klauzulę informacyjną” z prośbą o zapoznanie się.


Polityka prywatności i przetwarzania danych osobowych

Administratorem Twoich danych osobowych jest Impresja Studio Promocji z siedzibą w Warszawie, przy ulicy Drewnianej 5 lok. 3,. Poniżej znajdziesz wszelkie niezbędne informacje dotyczące przetwarzania Twoich danych osobowych w związku z realizacją usługi informacyjnej.

2. Dane osobowe przetwarzane są w celu w celu świadczenia usług informacyjnych oraz w celach marketingowych. Podstawą prawną jest art. 6 ust. 1 lit a Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE - „RODO”).

3. Dane będą przetwarzane w celach marketingowych do momentu wycofania przez Ciebie zgody na takie przetwarzanie.

W zakresie usług Impresja Studio PR Twoje dane będą przetwarzane przez okres, w którym usługi te będą świadczone oraz, w uzasadnionych wypadkach, po zakończeniu ich świadczenia, jednak wyłącznie jeżeli jest dozwolone lub wymagane w świetle obowiązującego prawa np. przetwarzanie w celach statystycznych, rozliczeniowych lub w celu dochodzenia roszczeń. W takim przypadku dane będą przetwarzane jedynie przez okres niezbędny do realizacji odpowiednich celów.

4. Po zakończeniu przetwarzania danych osobowych w pierwotnym celu, dane będą, w uzasadnionych wypadkach, przetwarzane po zakończeniu ich świadczenia, jednak wyłącznie jeżeli jest dozwolone lub wymagane w świetle obowiązującego prawa np. przetwarzanie w celach statystycznych, rozliczeniowych lub w celu dochodzenia roszczeń. W takim przypadku dane będą przetwarzane jedynie przez okres niezbędny do realizacji odpowiednich celów.

5. Podanie danych jest dobrowolne

6. Twoje dane osobowe nie będą przekazywane.

7. Jako administrator Twoich danych, zapewniamy Ci prawo dostępu do Twoich danych, możesz je również sprostować, żądać ich usunięcia lub ograniczenia ich przetwarzania. Możesz także skorzystać z uprawnienia do złożenia wobec Administratora sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych oraz prawa do przenoszenia danych do innego administratora danych. W przypadku wyrażenia dobrowolnej zgody, przysługuje Ci prawo cofnięcia zgody na przetwarzanie danych w dowolnym momencie co nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem. Informujemy także, że przysługuje Ci prawo wniesienia skargi do organu nadzorującego przestrzeganie przepisów ochrony danych osobowych.

8. Na niniejszej witrynie znajdują się wtyczki społecznościowe serwisu Facebook: „Lubię to”, które są powiązane z serwisem Facebook. Pod naszym artykułami umieszczany jest kod odwołujący się do serwisu Facebook. Używając przycisku „Lubię to”, użytkownik loguje się do serwisu Facebook, w którym obowiązują zasady ochrony prywatności określone przez serwis Facebook.

9. Ta strona zbiera w sposób automatyczny informacje zawarte w plikach cookies i wykorzystuje je w celach statystycznych oraz do usprawnienia funkcjonowania serwisu. Pliki Cookiem są też zbierane przez Google Analytics. Pliki cookies są plikami tekstowymi, które przechowywane są w komputerze użytkownika serwisu.

Wykorzystujemy dwa rodzaje plików cookies – tymczasowe i stałe. Pliki tymczasowe przechowywane są do momentu opuszczenia przez Ciebie naszej strony (poprzez wejście na inną stronę, wylogowanie lub wyłączenie przeglądarki). Pliki stałe przechowywane są w Twoim komputerze do czasu ich usunięcia lub przez czas wynikający z ich ustawień.

W każdej chwili możesz dokonać zmiany ustawień swojej przeglądarki, aby zablokować obsługę plików cookies lub każdorazowo uzyskiwać informacje o ich umieszczeniu w swoim urządzeniu. Inne dostępne opcje możesz sprawdzić w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej. Większość przeglądarek domyślnie jest ustawione na akceptację zapisu plików cookies w komputerze. Informacje dotyczące ustawień przeglądarek internetowych dostępne są w jej menu (pomoc) lub na stronie jej producenta.

Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki
       

10. Przedstawicielem Administratora jest Tomasz Brzozowski Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.