updated 1:46 PM CEST, Sep 21, 2018
Na żywo:
A+ A A-

W 100-lecie polskiego smaku

  • Napisane przez Bohdan Juchniewicz
  • Dział: Nauka
W 100-lecie polskiego smaku fot. Pexels.com

Minikowo koło Bydgoszczy na dwa dni stały się stolicą polskiego rolnictwa: 350 wystawców, 120 hodowców oraz tysiące zwiedzających udowodniły, ze XLI Międzynarodowe Targi Rolno-Przemysłowe AGRO-TECH Minikowo są imprezą, na której się można wzorować.

Wśród setek obiektów targowych szczególnie wyróżniał się i skalą i przesłaniem biały pawilon „Niepodległa Polska Smakuje”.

Stowarzyszenie „Polska Ekologia”  w roku 100-lecia odzyskania niepodległości przez Polskę realizuje projekt, którego głównym  celem jest promocja polskiej żywności oraz narodowych tradycji kulinarnych:

– „Zasadniczym przesłaniem naszych działań jest zwrócenie uwagi na jakość i walory smakowe polskiej żywności, a także pobudzanie konsumentów do patriotyzmu gospodarczego. Trochę w stylu przedwojennej idei „Swój do swego po swoje”  – wyjaśnia Paweł Krajmas, prezes Stowarzyszenia „Polska Ekologia” – pragniemy uzmysłowić Polakom, że bogactwo naszego kraju w dużym stopniu uzależnione jest także od ich codziennych decyzji zakupowych”.

W efekcie realizacji projektu olbrzymi pawilon „Niepodległa Polska Smakuje” widoczny jest na największych imprezach rolno-spożywczych w kraju. Był już w Warszawie, Szepietowie k. Białegostoku i Minikowie k. Bydgoszczy. W planach jest jeszcze Augustów, Zawadka Rymanowska, ponownie Warszawa i na koniec Częstochowa. W jego wnętrzu znajdują się profesjonalnie przygotowana kuchnia oraz stanowiska do konkursów kulinarnych. Na tych ostatnich członkinie kół gospodyń wiejskich i uczniowie szkół gastronomicznych na oczach odwiedzających przygotowują potrawy. Z kolei w kuchni kucharze gotują z polskiej żywności dania związane z naszą narodową tradycją kulinarną. Serwują np. kaszankę z cebulką, łazanki z kapusta i mięsem czy jajecznicę z ekologicznych jaj, ale i schab w sosie cytrynowym czy klasyczny tatar wołowy.

Tak było i tym razem w Minikowie. W czasie imprezy wydano tysiące porcji (na ekologicznych talerzach z trąb) przygotowanych przez ośmiu kucharzy z różnych regionów Polski. Serwowano urozmaicone menu wykorzystując   najlepsze polskie mięsa, warzywa, jaja, śmietanę, mleko, masło, zioła i przyprawy. W konkursie kulinarnym wystąpiły panie z kół gospodyń wiejskich z gminy Jeżewo, które wykonały tradycyjne niedzielne obiady z rejonu Pomorza i Kujaw:  kartoflankę, zrazy i smażone jabłka w sosie waniliowym oraz rosół z kury, mięso z kurczaka podsmażone na maśle z ziemniakami i sałatką warzywną, a także sałatkę jarzynową z domowym majonezem.

Wśród tysięcy odwiedzających pawilon „Niepodległa Polska Smakuje” przez dwa dni gości znalazł się także Krzysztof Ardanowski, minister rolnictwa i rozwoju wsi, który podkreślał w czasie rozmowy potrzebę wzmocnienia promocji polskiej żywności.

Środki na realizację projektu „Niepodległa Polska Smakuje” pochodzą z funduszy promocji mięsa wieprzowego, wołowego, drobiowego, owczego, mleka oraz owoców i warzyw.

Warszawa

Polityka Prywatności

W celu realizacji obowiązku informacyjnego, zgodnie z art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. poniżej przekazujemy „klauzulę informacyjną” z prośbą o zapoznanie się.


Polityka prywatności i przetwarzania danych osobowych

Administratorem Twoich danych osobowych jest Impresja Studio Promocji z siedzibą w Warszawie, przy ulicy Drewnianej 5 lok. 3,. Poniżej znajdziesz wszelkie niezbędne informacje dotyczące przetwarzania Twoich danych osobowych w związku z realizacją usługi informacyjnej.

2. Dane osobowe przetwarzane są w celu w celu świadczenia usług informacyjnych oraz w celach marketingowych. Podstawą prawną jest art. 6 ust. 1 lit a Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE - „RODO”).

3. Dane będą przetwarzane w celach marketingowych do momentu wycofania przez Ciebie zgody na takie przetwarzanie.

W zakresie usług Impresja Studio PR Twoje dane będą przetwarzane przez okres, w którym usługi te będą świadczone oraz, w uzasadnionych wypadkach, po zakończeniu ich świadczenia, jednak wyłącznie jeżeli jest dozwolone lub wymagane w świetle obowiązującego prawa np. przetwarzanie w celach statystycznych, rozliczeniowych lub w celu dochodzenia roszczeń. W takim przypadku dane będą przetwarzane jedynie przez okres niezbędny do realizacji odpowiednich celów.

4. Po zakończeniu przetwarzania danych osobowych w pierwotnym celu, dane będą, w uzasadnionych wypadkach, przetwarzane po zakończeniu ich świadczenia, jednak wyłącznie jeżeli jest dozwolone lub wymagane w świetle obowiązującego prawa np. przetwarzanie w celach statystycznych, rozliczeniowych lub w celu dochodzenia roszczeń. W takim przypadku dane będą przetwarzane jedynie przez okres niezbędny do realizacji odpowiednich celów.

5. Podanie danych jest dobrowolne

6. Twoje dane osobowe nie będą przekazywane.

7. Jako administrator Twoich danych, zapewniamy Ci prawo dostępu do Twoich danych, możesz je również sprostować, żądać ich usunięcia lub ograniczenia ich przetwarzania. Możesz także skorzystać z uprawnienia do złożenia wobec Administratora sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych oraz prawa do przenoszenia danych do innego administratora danych. W przypadku wyrażenia dobrowolnej zgody, przysługuje Ci prawo cofnięcia zgody na przetwarzanie danych w dowolnym momencie co nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem. Informujemy także, że przysługuje Ci prawo wniesienia skargi do organu nadzorującego przestrzeganie przepisów ochrony danych osobowych.

8. Na niniejszej witrynie znajdują się wtyczki społecznościowe serwisu Facebook: „Lubię to”, które są powiązane z serwisem Facebook. Pod naszym artykułami umieszczany jest kod odwołujący się do serwisu Facebook. Używając przycisku „Lubię to”, użytkownik loguje się do serwisu Facebook, w którym obowiązują zasady ochrony prywatności określone przez serwis Facebook.

9. Ta strona zbiera w sposób automatyczny informacje zawarte w plikach cookies i wykorzystuje je w celach statystycznych oraz do usprawnienia funkcjonowania serwisu. Pliki Cookiem są też zbierane przez Google Analytics. Pliki cookies są plikami tekstowymi, które przechowywane są w komputerze użytkownika serwisu.

Wykorzystujemy dwa rodzaje plików cookies – tymczasowe i stałe. Pliki tymczasowe przechowywane są do momentu opuszczenia przez Ciebie naszej strony (poprzez wejście na inną stronę, wylogowanie lub wyłączenie przeglądarki). Pliki stałe przechowywane są w Twoim komputerze do czasu ich usunięcia lub przez czas wynikający z ich ustawień.

W każdej chwili możesz dokonać zmiany ustawień swojej przeglądarki, aby zablokować obsługę plików cookies lub każdorazowo uzyskiwać informacje o ich umieszczeniu w swoim urządzeniu. Inne dostępne opcje możesz sprawdzić w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej. Większość przeglądarek domyślnie jest ustawione na akceptację zapisu plików cookies w komputerze. Informacje dotyczące ustawień przeglądarek internetowych dostępne są w jej menu (pomoc) lub na stronie jej producenta.

Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki
       

10. Przedstawicielem Administratora jest Tomasz Brzozowski Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.