updated 10:36 AM CEST, Sep 19, 2018
Na żywo:
A+ A A-

Owoc, który stał się warzywem

  • Napisane przez Bohdan Juchniewicz
  • Dział: Nauka

Zbiory w pełni i jest właśnie czas aby cieszyć się nimi, zanim nastanie smutna pora opiewana w Kabarecie Starszych Panów przez Wiesława Michnikowskiego.

 

„Addio pomidory, addio ulubione, słoneczka zachodzące …”

Jeremi Przybora

Na rynku są czerwone, malinowe, żółte, białe, a nawet w paski (red zebra, green zebra, red green zebra). Przy takim wyborze odmian każdy znajdzie te dla siebie najsmaczniejsze.

Specjaliści radzą zwrócić uwagę na  zawierające 6 razy więcej flawonoli niż odmiany tradycyjne, a mianowicie na cherry, czyli na drobnoowocowe: gruszko - , cytryno - , czy śliwkokształtne.

Wiele przemawia za tym aby nasza dieta była wypełniona jarzynami, warto tu zacytować wskazanie dra n. med. Igora Łoniewskiego z Zakładu Biochemii i Żywienia Człowieka, Pomorskiej Akademii Medycznej w Szczecinie:

Warzywa, które wydają się tak ubogo energetyczne, są źródłem niezwykle wydajnie energetycznych środków. Dzięki tym środkom możemy dobrze funkcjonować, możemy dobrze myśleć i przede wszystkim nasz przewód pokarmowy właściwie funkcjonuje. Jest w stanie absorbować różne ważne substancje z naszego pożywienia, a dodatkowo jeszcze te procesy wpływają korzystnie na układ immunologiczny.

Nie bez racji pomidor należy do najbardziej popularnych i lubianych warzyw na świecie i jest wykorzystywany chyba przez  wszystkich kucharzy. U nas w czołówce ulubionych zup jest pomidorowa, a także często jedzony w postaci pomidorów faszerowanych na różne sposoby, zapiekanych, marynowanych, suszonych, jako podstawa sosów, czy konfitury z przyprawami, a nawet dżemu z zielonych owoców.

Anna Litwin z firmy Ewa Bis, należącej do Stowarzyszenia „Polska Ekologia” - „Spośród wszystkich uprawianych warzyw w Polsce, pomidor zawiera największe pokłady potasu, miedzi, manganu, kobaltu oraz likopenu, który jest cennym przeciwutleniaczem i może zapobiegać poważnym schorzeniom jak np. chorobom serca.  Silniejsze stężenie likopenu w organizmie w większym stopniu chroni organizm przed nie infekcyjnymi chorobami chronicznymi. Badania serca i pomiary zawartości likopenu w tkance tłuszczowej wykonane u 1374 mężczyzn pokazały, że likopen może obniżyć ryzyko ataku serca aż o 50%. A ważny jest też smak i  dlatego tak chętnie po to czerwone warzywo sięgamy. Przeciętne spożycie pomidorów w 2016 r. wyniosło ok. 10 kg na jedną osobę, co stanowiło blisko 20% konsumpcji warzyw ogółem. Jemy więcej pomidorów niż ogórków, marchwi, cebuli czy kapusty”.  

Pomidory są łatwo dostępne, zarówno świeże, jak i w postaci przetworów i warto  tu podkreślić większą wartość odżywczą np. przecierów, past , sosów i ketchupów - zwłaszcza ekologicznych,  zawierających wspomnianego likopenu 3 razy więcej od konwencjonalnego koncentratu. Jest jeszcze jedna kwestia wyboru i  chwila na refleksję przy sklepowej półce - a dotyczy pochodzenia gotowych produktów. Chociaż pierwowzór ketchupu powstał  przed wiekami w Chinach, a dziś ten kraj przoduje w produkcji (53 mln ton w 2014 roku) i eksporcie pomidorowych półfabrykatów, zwłaszcza do  chińskich fabryk we Włoszech, to jednak polskie pochodzenie daje nam większą pewność co do bezpieczeństwa zdrowotnego. Czytajmy więc etykiety.

Zbiory pomidorów w Polsce, niezależnie czy tych hodowanych pod osłoną czy nie, są rokrocznie coraz większe. W 2014 roku zbiór pomidorów spod osłon wyniósł 539 tys. ton i jest to o 170 tys. ton więcej niż jeszcze 10 lat temu. Tym samym, pomidor jest niekwestionowanym liderem wśród warzyw spod osłon. Jego zbiory stanowią ok. 55% całego rynku tego typu upraw. Rośnie także eksport  tego bogactwa natury, w ostatnich 10 latach podwoił się i z poziomu 45 tys. wzrósł do 100 tys. ton.

- „Produkujemy i eksportujemy coraz więcej. To dobry znak. Obecnie zajmujemy siódme miejsce pod względem produkcji pomidorów w Unii Europejskiej, a konsumenci coraz chętniej sięgają po warzywa z Polski. Warzywa hodowane u nas są uważane za jedne z najsmaczniejszych. Pomidory to z resztą skarbnica witamin i minerałów, więc jak można ich nie lubić?" - dodaje pani Anna Litwin.

Pomidor do Europy dotarł, jak wiele innych roślin, dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i jego wyprawom do obydwu Ameryk.  

Obecnie wyróżniamy ponad 7500 odmian pomidorów. Do Polski przywędrował razem z Królową Boną, której zawdzięczamy obecność na naszych stołach takich warzyw jak kalafior, szpinak czy brokuł. Nazwa pomidor wywodzi się od włoskiego „pomi d’oro” czyli „złote jabłko”, a jej autorem jest piętnastowieczny włoski lekarz i botanik, Pietro Andrea Mattioli.

W wielu miejscowościach Polski urządzane są święta pomidorowe, a nawet bitwy na pomidory, z pewnością skromniejsze niż słynna La Tomatina w Bunol w Walencji. Ale  świętowanie po polsku łączy się z poczęstunkiem, więc od razu można rozpoznać smaki różnych odmian.

- „W firmie Ewa Bis bardzo dbamy o to, aby nasze pomidory spełniały wszelkie wymagania klientów. Produkty sprzedajemy wyłącznie w europejskiej klasie pierwszej. Najwyższą jakość gwarantują nam GlobalG.A.P., certyfikat produkcji zintegrowanej i system identyfikacyjny. Nasi producenci korzystają z najnowocześniejszych metod produkcji takich jak: biologiczna ochrona upraw, komputerowa kontrola warunków biologicznych, nawadnianie, kontrola nawożenia oraz naturalnego zapylania pomidorów przez trzmiele. Intensywnie promujemy także ekologiczne metody upraw wśród naszych dostawców i zachęcamy ich do używania naturalnych nawozów. W 2018 roku kolejny raz otrzymaliśmy certyfikat dotyczący produktów ekologicznych, który upoważnia naszą firmę do obrotu takimi towarami. To gwarantuje wyśmienitą jakość i smak naszych pomidorów”.  - podkreśla na koniec pani Anna Litwin.

Warszawa

Polityka Prywatności

W celu realizacji obowiązku informacyjnego, zgodnie z art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. poniżej przekazujemy „klauzulę informacyjną” z prośbą o zapoznanie się.


Polityka prywatności i przetwarzania danych osobowych

Administratorem Twoich danych osobowych jest Impresja Studio Promocji z siedzibą w Warszawie, przy ulicy Drewnianej 5 lok. 3,. Poniżej znajdziesz wszelkie niezbędne informacje dotyczące przetwarzania Twoich danych osobowych w związku z realizacją usługi informacyjnej.

2. Dane osobowe przetwarzane są w celu w celu świadczenia usług informacyjnych oraz w celach marketingowych. Podstawą prawną jest art. 6 ust. 1 lit a Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE - „RODO”).

3. Dane będą przetwarzane w celach marketingowych do momentu wycofania przez Ciebie zgody na takie przetwarzanie.

W zakresie usług Impresja Studio PR Twoje dane będą przetwarzane przez okres, w którym usługi te będą świadczone oraz, w uzasadnionych wypadkach, po zakończeniu ich świadczenia, jednak wyłącznie jeżeli jest dozwolone lub wymagane w świetle obowiązującego prawa np. przetwarzanie w celach statystycznych, rozliczeniowych lub w celu dochodzenia roszczeń. W takim przypadku dane będą przetwarzane jedynie przez okres niezbędny do realizacji odpowiednich celów.

4. Po zakończeniu przetwarzania danych osobowych w pierwotnym celu, dane będą, w uzasadnionych wypadkach, przetwarzane po zakończeniu ich świadczenia, jednak wyłącznie jeżeli jest dozwolone lub wymagane w świetle obowiązującego prawa np. przetwarzanie w celach statystycznych, rozliczeniowych lub w celu dochodzenia roszczeń. W takim przypadku dane będą przetwarzane jedynie przez okres niezbędny do realizacji odpowiednich celów.

5. Podanie danych jest dobrowolne

6. Twoje dane osobowe nie będą przekazywane.

7. Jako administrator Twoich danych, zapewniamy Ci prawo dostępu do Twoich danych, możesz je również sprostować, żądać ich usunięcia lub ograniczenia ich przetwarzania. Możesz także skorzystać z uprawnienia do złożenia wobec Administratora sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych oraz prawa do przenoszenia danych do innego administratora danych. W przypadku wyrażenia dobrowolnej zgody, przysługuje Ci prawo cofnięcia zgody na przetwarzanie danych w dowolnym momencie co nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem. Informujemy także, że przysługuje Ci prawo wniesienia skargi do organu nadzorującego przestrzeganie przepisów ochrony danych osobowych.

8. Na niniejszej witrynie znajdują się wtyczki społecznościowe serwisu Facebook: „Lubię to”, które są powiązane z serwisem Facebook. Pod naszym artykułami umieszczany jest kod odwołujący się do serwisu Facebook. Używając przycisku „Lubię to”, użytkownik loguje się do serwisu Facebook, w którym obowiązują zasady ochrony prywatności określone przez serwis Facebook.

9. Ta strona zbiera w sposób automatyczny informacje zawarte w plikach cookies i wykorzystuje je w celach statystycznych oraz do usprawnienia funkcjonowania serwisu. Pliki Cookiem są też zbierane przez Google Analytics. Pliki cookies są plikami tekstowymi, które przechowywane są w komputerze użytkownika serwisu.

Wykorzystujemy dwa rodzaje plików cookies – tymczasowe i stałe. Pliki tymczasowe przechowywane są do momentu opuszczenia przez Ciebie naszej strony (poprzez wejście na inną stronę, wylogowanie lub wyłączenie przeglądarki). Pliki stałe przechowywane są w Twoim komputerze do czasu ich usunięcia lub przez czas wynikający z ich ustawień.

W każdej chwili możesz dokonać zmiany ustawień swojej przeglądarki, aby zablokować obsługę plików cookies lub każdorazowo uzyskiwać informacje o ich umieszczeniu w swoim urządzeniu. Inne dostępne opcje możesz sprawdzić w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej. Większość przeglądarek domyślnie jest ustawione na akceptację zapisu plików cookies w komputerze. Informacje dotyczące ustawień przeglądarek internetowych dostępne są w jej menu (pomoc) lub na stronie jej producenta.

Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki
       

10. Przedstawicielem Administratora jest Tomasz Brzozowski Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.