Uczestnicy wieczoru mieli okazję zapoznać się ze smakami młodych (rocznik 2009) win białych: chablis i chardonnay, lekko musujących, różowych (Rose d’Anjou) i czerwonych - cabernet, merlot i La Dive. Ukoronowaniem degustacji było przetestowanie wybornego smaku Chateau Beard la Chapelle AOC Saint-Emilion Grand Cru (rocznik 2007). Tomasz Prange-Barczyński, redaktor specjalistycznego magazynu „Wino” komentuje: - Francja jest bez wątpienia największym producentem wina na świecie. Z jednej strony to powód do dumy, tym bardziej, że wiele z tych win stanowi estetyczny wzorzec dla winiarzy na całym świecie - weźmy pod uwagę choćby szampana, rasowe Bordeaux czy burgundy. Z drugiej strony francuskiego wina jest tak wiele, że słabi producenci nie są w stanie sprzedać tego co wyprodukują.
W październiku i listopadzie w każdej z ponad 1500 Biedronek w całym kraju czeka specjalna oferta francuskich kulinariów. Bordeaux, Burgundia, Langwedocja czy Dolina Rodanu… Te nazwy brzmią mile dla ucha każdego amatora dobrych win. Ale doskonałe wino to nie wszystko. Powinny mu towarzyszyć odpowiednio dobrane specjały – oczywiście francuskie sery. Wbrew pozorom, sztuka ich wytwarzania ma wiele wspólnego z produkcją wina. O smaku i jakości wina decyduje kompozycja szczepów i sposób uprawy ziemi. Na jakość serów wpływa jakość i rodzaj mleka, użytego do ich produkcji. Swoją rolę odgrywają klimat, gleba, a nawet geologia danego regionu. Typowo francuskie potrawy, jak quiche czy tartę, można będzie przygotować z produktów dostępnych dosłownie na wyciągnięcie ręki – na przykład w Biedronce. Dobre francuskie sery i inne produkty tamtejszej kuchni można będzie kupić w ramach specjalnej oferty w sklepach Biedronki. To kolejna z cyklu ofert prezentujących klientom produkty różnych stron świata. Do tej pory można było m.in. nabyć produkty z Włoch, Hiszpanii i Portugalii. W tym roku Biedronka szykuje dla klientów jeszcze jedną specjalną ofertę, skomponowaną z myślą o świętach Bożego Narodzenia.
{jumi [*9]}