poniedziałek, kwiecień 29, 2024
Follow Us
sobota, 16 październik 2010 15:13

Z Loary i Rodanu nad Wisłę Wyróżniony

Napisał
Oceń ten artykuł
(1 głos)
Z Loary i Rodanu nad Wisłę www.sxc.hu

Piątkowy wieczór, 15 października, upłynął na degustacji doskonałych win francuskich, m.in. z okolic Doliny Loary, Bordeaux i rejonu Chablis. Impreza, zorganizowana przez Jeronimo Martins Dystrybucja, odbyła się w warszawskim Domu Dochodowym.

{jumi [*4]}W ten sposób właściciel sieci ponad 1500 sklepów Biedronka zainaugurował rozpoczęcie w nich miesiąca produktów francuskich. Będzie je można nabyć w placówkach Biedronki w całym kraju od 18 października do 14 listopada (lub do wyczerpania asortymentu). Warszawska impreza stanowiła kontynuację cyklu prezentacji win z różnych regionów winiarskich. Poprzednim razem w sierpniu miała miejsce degustacja win hiszpańskich - z regionu Roja, Rueda, Duero, Toro, Carinena, Valdepanas i Utiel-Requena. Podobnie jak przez dwoma miesiącami przewodnikiem po aromatach i smakach win - tym razem charakterystycznych dla Francji - był Tomasz Kolecki-Majewicz, reprezentant Polski na Mistrzostwach Europy i Świata Sommelierów oraz mistrz polski sommelierów w latach 2007/2008/2009 i 2010. Dodatkową atrakcją wieczoru był pokaz kulinarny braci Jana i Jakuba Kuroniów, pokazujących jak przyrządzić kaczkę w pomarańczach z pomocą wina… oczywiście francuskiego. Imprezę umilał koncert francuskiej muzyki lat 30. zagranej na skrzypcach i gitarze akustycznej.

Uczestnicy wieczoru mieli okazję zapoznać się ze smakami młodych (rocznik 2009) win białych: chablis i chardonnay, lekko musujących, różowych (Rose d’Anjou) i czerwonych - cabernet, merlot i La Dive. Ukoronowaniem degustacji było przetestowanie wybornego smaku Chateau Beard la Chapelle AOC Saint-Emilion Grand Cru (rocznik 2007). Tomasz Prange-Barczyński, redaktor specjalistycznego magazynu „Wino” komentuje: - Francja jest bez wątpienia największym producentem wina na świecie. Z jednej strony to powód do dumy, tym bardziej, że wiele z tych win stanowi estetyczny wzorzec dla winiarzy na całym świecie - weźmy pod uwagę choćby szampana, rasowe Bordeaux czy burgundy. Z drugiej strony francuskiego wina jest tak wiele, że słabi producenci nie są w stanie sprzedać tego co wyprodukują.

W październiku i listopadzie w każdej z ponad 1500 Biedronek w całym kraju czeka specjalna oferta francuskich kulinariów. Bordeaux, Burgundia, Langwedocja czy Dolina Rodanu… Te nazwy brzmią mile dla ucha każdego amatora dobrych win. Ale doskonałe wino to nie wszystko. Powinny mu towarzyszyć odpowiednio dobrane specjały – oczywiście francuskie sery. Wbrew pozorom, sztuka ich wytwarzania ma wiele wspólnego z produkcją wina. O smaku i jakości wina decyduje kompozycja szczepów i sposób uprawy ziemi. Na jakość serów wpływa jakość i rodzaj mleka, użytego do ich produkcji. Swoją rolę odgrywają klimat, gleba, a nawet geologia danego regionu. Typowo francuskie potrawy, jak quiche czy tartę, można będzie przygotować z produktów dostępnych dosłownie na wyciągnięcie ręki – na przykład w Biedronce. Dobre francuskie sery i inne produkty tamtejszej kuchni można będzie kupić w ramach specjalnej oferty w sklepach Biedronki. To kolejna z cyklu ofert prezentujących klientom produkty różnych stron świata. Do tej pory można było m.in. nabyć produkty z Włoch, Hiszpanii i Portugalii. W tym roku Biedronka szykuje dla klientów jeszcze jedną specjalną ofertę, skomponowaną z myślą o świętach Bożego Narodzenia.

{jumi [*9]}

a