burgundzkie Les Ribelottes o delikatnie złotym kolorze ze szmaragdowymi refleksami podawane np. do tarty z porami lub potraw z drobiu. Następnie goście degustacji mieli okazję skosztować różowe Chateau de Champteloup z delikatnym owocowym aromatem z nutą cynamonu, dobrze łączące się m.in. z daniami kuchni azjatyckiej. W następnej kolejności podano cztery czerwone wina. Najpierw Chapelle du Bois o aromacie czarnych porzeczek i śliwek, nadające się m.in. do spożywania koziego sera. Następnie – jedno z najlepszych tego wieczora Chateau Haut Gravelier Bordeaux – znakomity dodatek do dań z wołowiny, jagnięciny i kaczki. Mogło nieco rozczarować kolejne wino: Grand Terroir Fitou, polecane do grillowanych lub pieczonych mięs oraz intensywnych w smaku serów. Dwa ostatnie degustowane trunki stanowiły ukoronowanie wieczoru. Reserve Benoit XII Chateneuf-du-Pape to słynne wino o bukiecie z odrobiną wanilii i mokki oraz z nutą lukrecji powinno sprawdzić się jako dodatek do potraw z czerwonego mięsa i dziczyzny, a także zapiekanek i serów. Z kolei Chateau de l’Abbaye de Saint-Ferme – to kolejne wino z regionu Bordeaux, o aromacie dojrzałych czerwonych owoców i wanilii, które podkreśli smak np. grillowanej wołowiny czy pieczonego drobiu.
Łącznie 19 gatunków win włoskich (w tym siedem prezentowanych podczas degustacji) trafiło do 1900 sklepów sieci Biedronka.
{jumi [*9]}