niedziela, maj 05, 2024
Follow Us
czwartek, 26 kwiecień 2012 06:37

Z Burgundii i Bordeaux nad Wisłę Wyróżniony

Napisał
Oceń ten artykuł
(0 głosów)
Z Burgundii i Bordeaux nad Wisłę www.sxc.hu

Od dziś do 23 maja (lub do wyczerpania zapasów) na półkach sklepowych największej sieci handlowej oferowana jest specjalna oferta win francuskich.

W tym samym czasie w placówkach Biedronki gości wiele przysmaków z Francji: serów, deserów i różnego typu przekąsek. Z tej okazji w gościnnych salach warszawskiego Teatru Narodowego odbyło się spotkanie z winami Francji. Impreza stanowiła kontynuację cyklu prezentacji win z różnych regionów winiarskich świata. Tak, jak poprzednio przewodnikiem po aromatach i smakach win charakterystycznych dla tego kraju był Tomasz Kolecki-Majewicz, czterokrotny Mistrz Polski Sommelierów. Na początku spotkania zaprezentowana została kolejna część wyników sondy na temat spożywania alkoholu w Polsce. W opinii większości jej uczestników wina stają się u nas coraz bardziej popularnym trunkiem, zaś do najchętniej spożywanych odmian należą wina półsłodkie i półwytrawne. Dodatkową atrakcją wieczoru był pokaz kulinarny braci Jana i Jakuba Kuroniów. Uczestnicy spotkania mieli okazję degustować łącznie siedem gatunków wina: od białego, poprzez różowe i cztery czerwone. Na początek zaserwowano

burgundzkie Les Ribelottes o delikatnie złotym kolorze ze szmaragdowymi refleksami podawane np. do tarty z porami lub potraw z drobiu. Następnie goście degustacji mieli okazję skosztować różowe Chateau de Champteloup z delikatnym owocowym aromatem z nutą cynamonu, dobrze łączące się m.in. z daniami kuchni azjatyckiej. W następnej kolejności podano cztery czerwone wina. Najpierw Chapelle du Bois o aromacie czarnych porzeczek i śliwek, nadające się m.in. do spożywania koziego sera. Następnie – jedno z najlepszych tego wieczora Chateau Haut Gravelier Bordeaux – znakomity dodatek do dań z wołowiny, jagnięciny i kaczki. Mogło nieco rozczarować kolejne wino: Grand Terroir Fitou, polecane do grillowanych lub pieczonych mięs oraz intensywnych w smaku serów. Dwa ostatnie degustowane trunki stanowiły ukoronowanie wieczoru. Reserve Benoit XII Chateneuf-du-Pape to słynne wino o bukiecie z odrobiną wanilii i mokki oraz z nutą lukrecji powinno sprawdzić się jako dodatek do potraw z czerwonego mięsa i dziczyzny, a także zapiekanek i serów. Z kolei Chateau de l’Abbaye de Saint-Ferme – to kolejne wino z regionu Bordeaux, o aromacie dojrzałych czerwonych owoców i wanilii, które podkreśli smak np. grillowanej wołowiny czy pieczonego drobiu.

Łącznie 19 gatunków win włoskich (w tym siedem prezentowanych podczas degustacji) trafiło do 1900 sklepów sieci Biedronka.

{jumi [*9]}

a