Sądecczyzna przyciąga turystów nieskażoną przyrodą, dobrze przygotowana bazą turystyczną ale przede wszystkim dobrą kuchnią. Naturalność produktów wpływa na niezapomniany smak oferowanych potraw.
{gallery}21167{/gallery}
Kuchnia regionalna
Pysznie smakują bigos z baraniny wyhodowanej na stokach Beskidów, pasztet z fasoli uprawianej w Dolinie Dunajca czy soki bezpośrednio wytłaczane z sądeckich owoców. Przewodnik po karczmach regionalnych małopolski – www.trasasmakoszy.pl. Szlak śliwkowy – www.nasliwkowymszlaku.pl. Winnice Sądeckie – www.malopolskiszlakwinny.pl.
„Małopolska Wieś Pachnąca Ziołami" – Gospodarze 22 gospodarstw agroturystycznych uprawiają ogrody warzywno-ziołowe, prowadzą zdrową, regionalną kuchnię z wykorzystaniem ziół oraz wartościowej żywności z własnych gospodarstw.
Stary Sącz
Miejscowość na pograniczu Beskidu Sądeckiego, w widłach Popradu i Dunajca. W Starym Sączu zachował się układ architektoniczny charakterystyczny dla okresu średniowiecznego, będącego jednym z najstarszych osiedli polskich. Był on grodem granicznym znajdującym się przy szlaku handlowym łączącym Adriatyk z Karpatami. Starosądecki rynek charakteryzuje się prostokątnym placem, który ma powierzchnię prawie 1 ha, pokrywa kamienny bruk z otoczaków naniesionych przez Dunajec z Tatr. Wychodzi z niego 8 ulic, po dwie z każdego rogu rynku, tworząc z nim kąt prosty. Obecnie wokół rynku znajduje się 22 domy, pierwotnie było ich o dwa więcej. Jeszcze do 1795 roku na rynku znajdował się ratusz, jednak nie przetrwał pożaru a władze nigdy go nie odbudowały. Ze względu na zachowaną średniowieczną zabudowę miasta, w 1954 Stary Sącz uznano za rezerwat urbanistyczny. Więcej na: http://ziemiasadecka.info/, http://www.beskidsadecki.eu.