wtorek, kwiecień 30, 2024
Follow Us
×

Ostrzeżenie

JFolder::pliki: Ścieżka nie jest folderem. Ścieżka: /home/kur365/domains/kurier365.pl/public_html/images/24101.
×

Uwaga

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/24101
czwartek, 23 czerwiec 2016 00:00

Liofilizowane i EKO Wyróżniony

Napisane przez Bohdan Juchniewicz
Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Gdyby NASA znała adres Kokanin 86 pod Kaliszem, gdzie działa firma ELENA Liofilizaty, z pewnością kosmonauci spróbowaliby tego, czym zajadają się nasi alpiniści, podróżnicy, żeglarze.

Bo to nie tylko gęste żywieniowo jedzenie EKO, lecz doskonale przygotowany do trudnych warunków transportu prowiant liofilizowany. Ale to tylko dość suche określenie (suchego w końcu) pokarmu, z którego po dodaniu płynu powstaje smakowity posiłek. Właśnie wypłynął w trudny rejs Solo Non Stop dookoła świata jacht „Perła", do którego luków żeglarz Bartosz Czarciński załadował liofilizowane potrawy domowej roboty, suszone warzywa i owoce m.in. ananasy i brzoskwinie oraz chrupki z jabłek. To w sumie 300 porcji obiadów, 250 półkilowych porcji zup przygotowanych na wiele miesięcy podróży.

Jaka jest wartość odżywcza tego prowiantu?
Pełna! – twierdzi właściciel firmy Franciszek Siegień – Żywność liofilizowana przez bardzo długi czas będzie pełnowartościowa, ale istnieją również inne aspekty z tym związane – będzie to zawsze namiastka domowej kuchni, co jak myślę, że w takich trudnych warunkach może okazać się ogromnym wsparciem dla niejednego podróżnika.
WPPH ELENA, członek Stowarzyszenia „Polska Ekologia", to obsypana wieloma nagrodami i wyróżnieniami firma rodzinna, która powstała w 1989 roku w Wielkopolsce i zajmuje się liofilizacją najwyższej jakości owoców i warzyw oraz suplementów diety na bazie kolagenu z ryb.
Owoce liofilizowane produkowane przez firmę Elena to produkty posiadające 90-100 proc. naturalnych składników odżywczych. Zachowują naturalny wygląd, kolor, kształt, a ich smak niczym nie różni się od świeżych owoców.

{gallery}24101{/gallery}
Liofilizacja, czyli tak zwane suszenie sublimacyjne, jest najdroższym i zarazem najlepszym sposobem pozbawienia produktu wody z zachowaniem wartości odżywczych. Trzeba wyjaśnić, że sublimacja pozbawia produktu wody i dzięki temu zachowuje on świeżość przez dłuższy czas (1-2 lat). Jest to naturalna konserwacja bez użycia środków pochodzenia chemicznego czy soli.
Korzystali takiego rozwiązania uczestnicy Maratonu Piasków w Maroku, dokąd pojechały liofilizowane wędliny i owoce, a maratończycy musieli na tydzień zabrać do plecaków porcje dające w sumie 14 tys. kcal. Na wspinaczkę na Pik Lenina powędrował m.in. kurczak w sosie koperkowym, a zdobywcy Mount Blanc ze Studenckiego Klubu Górskiego w czasie górskich biwaków posilali się m.in. odpowiednio przygotowaną szynką.
Właśnie lekkość jest cenioną przez podróżników zaletą ponieważ liofilizaty tracą 80-96 proc. wody czyli wagi, są łatwe do zabrania w podróż, a w szczególności na wszelkiego rodzaju wyprawy górskie, morskie, wszędzie tam, gdzie nie chcemy dźwigać bagażu, a woda dostępna jest w zasadzie wszędzie. Możemy w ten sposób przetwarzać całe dania obiadowe takie jak gulasz, kasza, zupy, mięso, nabiał. Dzięki takiemu suszeniu dania po połączeniu z wodą wrócą do stanu pierwotnego, a ich smak pozostanie taki jak przy świeżo przygotowanej potrawie.

To wspaniałe, że dziś na wszystkiego rodzaju wyprawy możemy zabrać dania Eleny i w dalekich zakątkach sprawić sobie przyjemność jedząc bigos, przygotowany według własnych upodobań, bez dźwigania ciężkich słoików czy innych pojemników – dodaje Pani Żaneta Białek-Zmuda – dyrektor handlowy firmy.

a