Karaimi etnicznie są pochodzenia tureckiego. Język karaimski należy do kipczackiej gałęzi języków tureckich. Z Litwą historia Karaimów wiąże się od 1397-1398 roku. Wielki Książę Litewski Witold przywiózł na Litwę kilkaset rodzin karaimskich z Krymu jako sumiennych i wiernych wojskowych. Osiedlił ich w Trokach między dwoma zamkami Wielkiego Księcia, przy obecnej ulicy Karaimskiej, składającej się z parterowych domków z XIX w. Charakterystyczną cechą zespołu urbanistycznego są ściany frontowe domów, które zwykle mają trzy okna: jedno dla Boga, drugie dla Witolda, trzecie dla domowników.
{gallery}7331{/gallery}
Troki były i nadal są centrum administracyjnym i duchowym, a zarazem ojczyzną dla wspólnoty karaimskiej na Litwie. "Karaimi ipso iure byli niby wpół szlachtą, przynajmniej byli uważani w dosłownym sensie tego słowa za obywateli kraju, a nie obce plemię" - pisał w XIX w. Władysław Syrokomla. Choć Karaimi mieszkają już na Litwie ponad 600 lat, to ich kultura nadal wykazuje wiele orientalnych cech.
Karaimi są wyznawcami karaimizmu - religii powstałej w VIII w. w Mezopotamii (dziś Irak). Zgadzają się z Blibią, ale nie z Nowym Testamentem, Talmudem, Koranem i żadnymi innymi świętymi tekstami, słownymi i pisemnymi komentarzami i autorytetami. Każdy wierzący Karaim ma prawo samodzielnie poszuiwać prawd w tekście Bliblii.
Karaimi modlą się w kościołach, które mają znaczenie świątyni i nazywane są Kienesa. Najstarsza Kienesa na Litwie jest właśnie w Trokach przy ulicy Karaimskiej 30. Pierwsza kienesa była zbudowana tu już w XV w. Budynek, podobnie jak dzisiejszy, był drewniany, niejednokrotnie w historii palił się.
Najbardziej popularnym i znanym daniem karaimskim jest kybyn (kybynlar-dużo kybynów). Jest to pierożek z ciasta drożdżowego w formi półksiężyca, nadziewany krajaną baraniną lub wołowiną, pieczony w piekarniku. O jego niewątpliwym wspaniałym smaku można się przekonać w wielu restauracjach, zwanych kybyniarniami.
Karaimi mają także swój tradycyjny trunek alkoholowy - nalewkę "Tradicine karaimu trauktine" o ładnym złotawym kolorze. Gotuje się ją na podstawie różnych wschodnich przypraw i korzeni, takich jak goździki, gałka muszkatałowa i inne. Świetnie smakuje do kybynów i innych dań kuchni karaimskiej.
{jumi[*6]}