sobota, maj 11, 2024
Follow Us
×

Ostrzeżenie

JFolder::pliki: Ścieżka nie jest folderem. Ścieżka: /home/kur365/domains/kurier365.pl/public_html/images/7844.
×

Uwaga

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/7844
poniedziałek, 11 czerwiec 2012 11:34

Cypr - wino, koronki i spokój Wyróżniony

Napisane przez Marzena Kądziela
Oceń ten artykuł
(0 głosów)
Cypr - wino, koronki i spokój fot. Marzena Kądziela

Kto zmęczy się wakacyjnym gwarem na wybrzeżu Cypru, powinien choć na kilka godzin zagościć w Omodos, niewielkim miasteczku na południowo–zachodnich zboczach gór Troodos. Tu życie toczy się leniwie, a cypryjskie wino i tradycyjne danie mousaka smakują znakomicie. 

Historia Omodos zaczęła się w XII wieku od budowy klasztoru Timios Stavros – Świętego Krzyża. Legenda głosi, iż tu właśnie widziany był z daleka kilkakrotnie ogień. Gdy mieszkańcy okolicy przybywali na miejsce, okazywało się, że żadnego pożaru nie ma. W poszukiwaniu ognia czy blasku trafiono do jaskini, w której znaleziono fragment krzyża. Odkrywcy zbudowali kapliczkę, a potem już przybyli tu mnisi i tak na tym miejscu powstał klasztor.

{gallery}7844{/gallery}
Obecny klasztor to efekt przebudowy z XIX wieku. Wierni i turyści podziwiają drewniany ikonostas, tron biskupi, ikony, freski, a także srebrny relikwiarz w kształcie krzyża, w którym umieszczona jest relikwia: kawałek powrozu, którym według legendy przywiązany był do krzyża Jezus. Relikwię ofiarowała św. Helena, matka cesarza bizantyjskiego Konstantyna. Inną relikwią znajdującą się w srebrnej puszce, jest czaszka apostoła Filipa. W klasztornym skarbcu zgromadzono stare ikony, psałterze, księgi w srebrnych lub miedzianych oprawach.

Koronki i lokalne produkty

W Omodos, które na stałe zamieszkuje zaledwie 200 osób, życie toczy się bardzo spokojnie. Starsze kobiety, siedząc przed domami wyplatają swoje misterne koronki – produkt, z którego słynie Omodos, ale także inna górska miejscowość - Lefkara. W każdym sklepie z pamiątkami można zakupić piękne koronkowe obrusy i serwery.


W sklepach znajdziemy też mnóstwo lokalnych produktów – takich, jak różnego rodzaju orzeszki, konfitury, słodycze, owoce, sery z najbardziej znanym haloumi na czele. Można zajrzeć do piekarni, w której na naszych oczach powstają pyszne bułeczki.
Warto przysiąść na aromatyczną kawę w jednej z kafejek, której krzesełka wystawione są na centralnym placu miasteczka.

W muzeum wina

Wizyta w Omodos nie mogłaby być zaliczona do udanych, gdybyśmy nie odwiedzili sklepu – muzeum, w którym można obejrzeć stare urządzenia wykorzystywane w produkcji wina – sztandarowego napoju Cypru. Sympatyczny Jurij, Ukrainiec, który przez wiele lat pracował w Polsce, czystą polszczyzną opowiada o tym, jak powstaje wino i czym różnią się jego poszczególne gatunki. Pokazuje likiery i mocniejsze cypryjskie brendy. Przed zakupem można spróbować odrobinę każdego napoju, by wybrać ten najbardziej nam odpowiadający.

Po spacerze i degustacji win czujemy się trochę głodni. Udajemy się do fantastycznej rodzinnej restauracji Pyrkos w wiosce Vasa Koilaniuo. Tam nie tylko możemy zjeść pyszną mousakę – zapiekankę z bakłażanów, mielonego mięsa i sosu beszamelowego, ale także przygotować ją pod okiem kucharza, który zdradza nam sposoby na wykonanie potrawy krok po kroku.

{jumi [*6]}

a