{gallery}7844{/gallery}
Obecny klasztor to efekt przebudowy z XIX wieku. Wierni i turyści podziwiają drewniany ikonostas, tron biskupi, ikony, freski, a także srebrny relikwiarz w kształcie krzyża, w którym umieszczona jest relikwia: kawałek powrozu, którym według legendy przywiązany był do krzyża Jezus. Relikwię ofiarowała św. Helena, matka cesarza bizantyjskiego Konstantyna. Inną relikwią znajdującą się w srebrnej puszce, jest czaszka apostoła Filipa. W klasztornym skarbcu zgromadzono stare ikony, psałterze, księgi w srebrnych lub miedzianych oprawach.
Koronki i lokalne produkty
W Omodos, które na stałe zamieszkuje zaledwie 200 osób, życie toczy się bardzo spokojnie. Starsze kobiety, siedząc przed domami wyplatają swoje misterne koronki – produkt, z którego słynie Omodos, ale także inna górska miejscowość - Lefkara. W każdym sklepie z pamiątkami można zakupić piękne koronkowe obrusy i serwery.
W sklepach znajdziemy też mnóstwo lokalnych produktów – takich, jak różnego rodzaju orzeszki, konfitury, słodycze, owoce, sery z najbardziej znanym haloumi na czele. Można zajrzeć do piekarni, w której na naszych oczach powstają pyszne bułeczki.
Warto przysiąść na aromatyczną kawę w jednej z kafejek, której krzesełka wystawione są na centralnym placu miasteczka.
W muzeum wina
Wizyta w Omodos nie mogłaby być zaliczona do udanych, gdybyśmy nie odwiedzili sklepu – muzeum, w którym można obejrzeć stare urządzenia wykorzystywane w produkcji wina – sztandarowego napoju Cypru. Sympatyczny Jurij, Ukrainiec, który przez wiele lat pracował w Polsce, czystą polszczyzną opowiada o tym, jak powstaje wino i czym różnią się jego poszczególne gatunki. Pokazuje likiery i mocniejsze cypryjskie brendy. Przed zakupem można spróbować odrobinę każdego napoju, by wybrać ten najbardziej nam odpowiadający.
Po spacerze i degustacji win czujemy się trochę głodni. Udajemy się do fantastycznej rodzinnej restauracji Pyrkos w wiosce Vasa Koilaniuo. Tam nie tylko możemy zjeść pyszną mousakę – zapiekankę z bakłażanów, mielonego mięsa i sosu beszamelowego, ale także przygotować ją pod okiem kucharza, który zdradza nam sposoby na wykonanie potrawy krok po kroku.
{jumi [*6]}