czwartek, maj 02, 2024
Follow Us
czwartek, 21 luty 2019 12:28

Austria: Nowości wiedeńskiej gastronomii

Napisane przez Vienna Tourist Board
Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Wiedeński świat restauracji nieustannie się zmienia. Poniżej przegląd nowości.

* W dawnym gmachu Urzędu targowego na palcu Yppenplatz w 16. dzielnicy otwarto restaurację What the Duck. Restauracja typu dim-sum z barem serwuje w luźnej atmosferze dania współczesnej kuchni chińskiej z francuskim akcentem. Winiarnia Weinhaus Pfandler w 12. dzielnicy określa się oryginalnym sloganem tj. „Pod błogosławionymi małpami” i wciąż szczyci się oryginalnym wyposażeniem wnętrz z lat 50. XX wieku. Po dłuższej przerwie lokal znalazł właśnie nowego właściciela i oferuje teraz specjały małych i mikro producentów z Austrii, domowe pasty do smarowania, sałatki oraz zapiekanki. Nowa Alma – Gastrothèque w 4. dzielnicy jest uroczym połączeniem winiarni i bistro, kuchnia stanowi interesującą mieszankę potraw alpejskich i morskich.

* Sezonowe dania kuchni austriackiej i śródziemnomorskiej skosztować można w nowej restauracji Das Glashaus w 2. dzielnicy. Znajduje się ona w specjalnym obszarze rozwoju miejskiego „Viertel Zwei” oferując piękny widok na tor wyścigowy Krieau. Natomiast prawdziwym tyglem gastronomicznym jest nowy lokal One of One w 1. dzielnicy. Łączy w sobie meksykańską knajpkę z naciskiem na tacos, tequilę i mezcal, azjatycką restaurację z chińsko-wietnamską kuchnią fusion i bar. Koncepcja obejmuje także galerię sztuki i muzykę fortepianową na żywo.

* Café Drechsler, jedna z najbardziej legendarnych wiedeńskich kawiarni, znalazła nowych operatorów. Restauracja na targu Naschmarkt Drechsler Wienzeile stawia zaś na przytulną atmosferę i długie godziny otwarcia (piątek i sobota od 8.00 rano do 2.000 w nocy). Gospoda Dingelstedt3 w 15. dzielnicy również znalazła nowego właściciela. Uważana jest obecnie za nowoczesną gospodę, która celebruje wiedeńskie tradycje gastronomiczne serwując klasyczne dania i indywidualistyczne interpretacje. Na miejscu od jakiegoś czasu zamkniętej miejskiej gospody typu Heuriger „Zum g'schupften Ferdl” w 6. dzielnicy, na początku 2019 roku pojawi się nowy lokal o nazwie Bruder. Koncepcja tego miejsca opiera się na restauracji z otwartą kuchnią i barem z niekonwencjonalnymi drinkami.

* Popyt na dobry chleb w Wiedniu nie słabnie. Wraz z Joseph Bäckerei-Bistro przy ulicy Kirchengasse, pojawi się w Wiedniu już 5. piekarnia pod tym szyldem. Bogaty asortyment doskonałego, ręcznie wyrabianego pieczywa zostanie w 7. dzielnicy uzupełniony o kilka małych dań bistro. Również na placu Albertinaplatz w centrum miasta Joseph prowadzi od niedawna piekarnię i cukiernię, w tym bistro-kawiarnię. Chleb z piekarni Joseph można również znaleźć w nowej kawiarnio-cukierni Viola w 8. dzielnicy, którą prowadzi dawny mistrz cukiernictwa, pracujący wcześniej dla firmy Joseph. Oprócz słonych dań w stylowej restauracji, zamówić można również wyborne słodycze i ciastka. A w samym sercu miasta powstał nowy bar Dosage poświęcony tematyce szampana. Można tu wybierać z bogatego asortymentu win musujących i klasycznych szampanów, a także zamówić piwo, wino i przekąski.

Bliższe informacje o wiedeńskich placówkach gastronomicznych:

Zdjęcia: Vienna Tourist Board

a