czwartek, maj 09, 2024
Follow Us
czwartek, 26 grudzień 2013 08:03

BIO czekolada pod kontrolą Wyróżniony

Napisane przez Informacja prasowa
Oceń ten artykuł
(0 głosów)
BIO czekolada pod kontrolą http://www.morguefile.com

W czasie szczytu klimatycznego na Stadionie Narodowym w Warszawie rozdano 25 tys. tabliczek czekolady. Chęć pożywienia się tą słodkością jest jak najbardziej godna pochwały - z kilkoma jednak zastrzeżeniami.

Na odkryte przed wiekami przez Azteków i Majów cenne właściwości zawarte w ziarnach kakaowca zwracają dziś uwagę dietetycy. Podkreślają działanie zbawiennych dla zdrowia substancji.
Agnieszka Sienkiewicz - doradca żywieniowy w sieci BIO delikatesów Organic Farma Zdrowia przypomina, ze produkty czekoladowe poprawiają koncentrację i samopoczucie, mają wpływ na pobudzenie centralnego układu nerwowego i układu krążenia. Przyczyniają się do tego takie substancje jak alkaloidy - głównie teobromina i kofeina. Czekolada dzięki zawartości flawonoidów zmniejsza ryzyko zaburzeń pracy serca i wystąpienia choroby wieńcowej, zawiera witaminy i substancje mineralne: potas, wapń, fosfor, żelazo i magnez. Ale w odniesieniu do tego ostatniego widać znaczące różnice między czekoladą gorzką (min. 70 % masy kakaowej) a mleczną (najwyżej 50 % masy kakaowej): 100 g gorzkiej pokrywa zapotrzebowanie na magnez nawet w 40 %, a przy czekoladzie mlecznej - do 20 %. Jeśli sięgniemy po wyrób czekoladopodobny, który może mieć tylko 7 % masy kakaowej, to dawka magnezu spadnie w najlepszym wypadku do 4 %. Zwolennikom czekolady słodkiej trzeba podpowiedzieć, że cukier nie toleruje magnezu (także tego w czekoladzie), inaczej mówiąc, im więcej cukru spotyka się z magnezem tym przyswajalność magnezu jest mniejsza.
To nie wszystkie ostrzeżenia z czekoladowej półki. Trzeba koniecznie czytać etykiety, zwłaszcza obecnie, gdy tak znacząco podrożały ziarna kakaowca, podstawowego surowca do produkcji słodkiego przysmaku. Na etykiecie ważny jest informacja o zawartości masy kakaowej. Producenci chcąc utrzymać przystępną cenę chwytają się rozmaitych sposobów, m.in. dodają więcej wypełniaczy. Oprócz cukru znajduje się mleko w proszku, a także wszelkie zamienniki masła kakaowego: olej, margaryna - pod pseudonimem "tłuszcz utwardzony", tłuszcz mleczny, jak również rozmaite poprawiacze konsystencji. Np syntetyczny emulgator i stabilizator E-476, czyli polirycynooleinian poliglicerolu.
Bezpiecznym wyborem jest sięganie po czekoladę ekologiczną. Ta najlepsza przyjaciółka na długie, zimowe wieczory jest produktem kontrolowanym i zaopatrzonym w certyfikat. Składniki są dobierane zgodnie z prawdziwą sztuką cukierniczą, zarówno z uwzględnieniem walorów zdrowotnych, jak i smakowych.
W delikatesach Organic Farma Zdrowia mamy 37 rodzajów - dodaje Agnieszka Sienkiewicz . Uwzględniamy nawet potrzeby diabetyków oraz osób dotkniętych lub zagrożonych osteoporozą i sprowadzamy czekoladę bezcukrową z dodatkiem ksylitolu. Ta słodka substancja pozyskiwana z brzozy, pozwala utrzymać niski poziom insuliny, ma 14-krotnie niższy indeks glikemiczny od cukru, zwiększa przyswajalność wapnia i magnezu.
Jeśli stosujemy się do maksymy dra Jacka Kurka z Uniwersytetu Śląskiego, że czekolada to jedyna rzecz, która w tak niewielkiej ilości daje tak dużą przyjemność, to warto zdecydować się na jak najbardziej gorzką, np. 77 %, czy 85 % i stosować z umiarem. W 100 g porcji jest od 519 do 700 kcal . Żeby je spalić trzeba grać w siatkówkę 50 min.
Na koniec dwie wieści ze świata nauki. Pierwsza - z Kongresu Europejskiego Stowarzyszenia Kardiologów w Paryżu - nie istnieje na rynku leków taki, który przynosiłby takie efekty jak czekolada. I drugi - zjadanie czekolady nie ma wpływu na poziom cholesterolu we krwi.
www.organic24.pl.

 

 

a