niedziela, maj 05, 2024
Follow Us
piątek, 07 luty 2014 13:37

„Smak curry": smaki i aromaty Indii, odcinek III Wyróżniony

Napisane przez Małgorzata Kostro-Olechowska
Oceń ten artykuł
(0 głosów)
„Smak curry": smaki i aromaty Indii, odcinek III http://www.glodzik.pl

W związku ze zbliżającą się premierą filmu „Smak curry" prezentujemy przepisy kuchni hinduskiej pochodzące z polskich blogów kulinarnych.

Mamy nadzieję, że zainspirują one Państwa do własnych kulinarnych eksperymentów – i zachęcą do wizyty w kinie. W dzisiejszej, trzeciej odsłonie przedstawiamy:

HINDUSKIE MANGO LASSI

Składniki:
kilka sztuk mango lub pulpa z mango (do kupienia w sklepach z orientalną żywnością)
jogurt
szczypta świeżo zmielonego kardamonu
łyżeczka wody różanej

Mango obieramy, kroimy na małe kawałki mieszamy w proporcjach 1 do 3 z jogurtem (analogicznie postępujemy, jeżeli korzystamy z pulpy).
Dodajemy łyżeczkę wody różanej, blenderujemy.
Posypujemy kardamonem.
Latem polecamy z kostkami lodu.

Przepis i zdjęcie autorstwa Aleksandry Gryciuk, pochodzą z bloga Głodzik.pl: http://www.glodzik.pl
Link do przepisu: http://www.glodzik.pl/2014/01/hinduskie-mango-lassi.html#.Uu9gobT_k8x

„Smak curry" w kinach od 14 lutego.

a