niedziela, maj 05, 2024
Follow Us
poniedziałek, 17 luty 2014 12:53

Smaki i aromaty Indii, odcinek VII Wyróżniony

Napisane przez Małgorzata Kostro-Olechowska
Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Film „Smak curry" trafił już na ekrany polskich kin. W związku z tym prezentujemy kolejny, VII odcinek: smaki i aromaty Indii, z soczewicą w roli głównej.

ZIMOWA ŻÓŁTA SOCZEWICA

Czas przygotowania: 20-30 min
Ilość porcji: 4
Składniki:
1 czerwona cebula
2 łyżki oliwy
2 cm imbiru świeżego
1 duży ząbek czosnku
po 1/4 łyżeczki cynamonu, kurkumy, kuminu, gorczycy, kolendry i chili
2 łyżki czerwonej soczewicy
pół szklanki żółtej soczewicy
1,5 szklanki wody
sól

Wierzch:
łyżka oliwy
po szczypcie kuminu, chili, gorczycy i kolendry
1 czerwona cebula
5 pomidorków cherry.

Na oliwie uprażyć kumin, gorczycę i chili. Dodać drobno posiekany (lub starty na małych oczkach) imbir i czosnek. Cebulę pokroić w piórka, dorzucić i zeszklić. Dolać wodę i po zagotowaniu wrzucić soczewicę. Gotować ok. 15 min. aż soczewica się rozpadnie. Dodać resztę przypraw. Soczewica jest już gotowa do spożycia ale lepiej smakuje, gdy na wierzch upraży się cebulę i pomidorki cherry.

Przepis i zdjęcie pochodzą z bloga Zuziu, ugotuj mi obiad: http://ugotujmiobiad.blogspot.com
Link do przepisu: http://ugotujmiobiad.blogspot.com/2014/02/konkurs-i-zimowa-zota-soczewica.html.

a