wtorek, maj 14, 2024
Follow Us
środa, 21 lipiec 2010 11:57

Viva Flamenco Wyróżniony

Napisała
Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Viva Flamenco, to trwający od 16 do 25 lipca w Łodzi IX Międzynarodowy Festiwal Kultury Hiszpańskojęzycznej z Festiwalem Kulinarnym.

{jumi [*4]}Można się na nim dowiedzieć mi.in.: Jak smakuje paella? Jak przyrządzić gaspachio? Z czego robi się Tinto de Verano?
Odpowiedź na te oraz inne kulinarne pytania będzie można znaleźć podczas Dni Kuchni krajów hiszpańskojęzycznych i świata kultury flamenco w ramach IX Międzynarodowego Festiwalu Kultury Hiszpańskojęzycznej „Viva Flamenco".
Przez dziesięć dni pomiędzy 16 a 25 lipca kucharze i barmani najlepszych łódzkich restauracji i pubów przygotowują dania i drinki rodem z gorącej Hiszpanii, Meksyku i Indii.
- Będzie można spróbować doskonałych potraw wywodzących się z kuchni hiszpańskiej, serwowanych w różnych częściach świata – mówi Michał Kaźmierczak, rzecznik festiwalu. – Będzie serwowana tortilla, paella i popularne drinki począwszy od sangrii i andaluzyjskiego Tinto de Verano, skończywszy na kubańskim Mojito.
W tym roku organizatorzy postawili sobie za cel również promocję ognistej kuchni meksykańskiej. Łącząca tradycyjne przepisy hiszpańskich konkwistadorów i kulinarne upodobania lokalnych plemion Ameryki Łacińskiej, ta sztuka gotowania od lat budzi zainteresowanie wśród miłośników dobrego jedzenia.
- Mówi się, że kuchnia Meksyku to kuchnia biednego kraju, paradoksalnie jednak wniosła ogromny wkład w to, co dziś możemy spotkać na stołach – tłumaczy Marta Banaszek, manager restauracji The Mexican. – Z regionu Ameryki Łacińskiej pochodzą m.in. pomidory, kukurydza, vanilia i czekolada. Z okolic Meksyku pochodzi też sławna papryka chilli zwana pieprzem biedaków. Meksykanie wykorzystywali ją jako substytut wyjątkowo drogich niegdyś czarnych ziaren.
W tym roku w ramach festiwalowych potraw będzie można spróbować m.in. pysznej enchilady, buritos i klasycznych tacos, czyli kukurydzianych tortilli nadziewanych fasolą pinto, sosami salsa ranchera i gucamole, czyli mieszanką avocado, soli, czosnku i cytryny alepo.
Nie zabraknie też akcentów orientalnych. W tym roku, po raz pierwszy udział w festiwalu bierze restauracja Ganesh, która zaprezentuje kuchnię ojczyzny Cyganów – twórców kultury flamenco.
Poza restauracjami organizatorzy zapraszają również 25 lipca na rynek Manufaktury, gdzie podczas Grande Finale festiwalu na oczach publiczności będzie przyrządzana hiszpańska paella i meksykańska fajita, których to smakowitości będzie można oczywiście na końcu skosztować.
Festiwal kulinarny trwa do 25 lipca w restauracjach: „The Mexican", „Costa del Mar", „Ganesh", „Lili", „Kamea" oraz klubach: Piotrkowska 97, „Foto Studio 102", Klub Galeria „Carte Blanche" a także w cukierni „Kup Ciacho".

{jumi [*7]}

a