Badania naukowców z USA wskazują na skomplikowany problem wzajemnych metabolicznych zależności. Poczucie głodu u ssaków, w tym także u ludzi, w dużej mierze zależy od greliny - hormonu, który przekazuje do mózgu informacje, że organizm potrzebuje pokarmu. Więcej na: http://www.rynekzdrowia.pl/.
Grelina
Jest 28-aminokwasowym hormonem peptydowym zidentyfikowanym w żołądku szczura jako endogenny ligand dla receptora uwalniającego hormon wzrostu (GH) (growth hormone – secretagogue receptor).
Grelina ludzka i szczurza różnią się tylko dwoma podstawnikami aminokwasowymi. Grelina która jest produkowana i wydzielana w żołądku ma różne działania regulacyjne w mózgu i na obwodzie. Przy podaniu obwodowo lub centralnie gryzoniom, grelina powoduje szybki wzrost ilości przyjmowanego pokarmu i przyrost masy ciała, w dodatku zwiększa motorykę i wydzielanie kwasów żołądkowych. W surowicy dorosłego człowieka znajduje się 100-120 fmol/ml greliny. Produkowana jest głównie przez komórki żołądka i - w mniejszym stopniu - przez jelita, trzustkę, nerki, łożysko, tarczycę, przysadkę mózgową i podwzgórze. Źródło: http://pl.wikipedia.org.