niedziela, maj 05, 2024
Follow Us
piątek, 25 grudzień 2015 00:00

Najlepszy przepis na grzane wino Wyróżniony

Napisane przez OKI
Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Przepis na grzane wino, bezpiecznie przygotowane w domu, jest następujący:

1 litr Pinot Noir (czerwone wino alzackie) wlej do garnka i podgrzej na średnim ogniu.

Dodaj:

świeżo startą skórkę z jednej cytryny i z pół pomarańczy,
jedną laskę cynamonu (jeśli możliwe – prawdziwego cynamonu cejlońskiego, Cinnamomum verum w jasnym kolorze, a nie cassia, w brązowym kolorze, którą sklepy starają się „wepchnąć" nieuważnym klientom, gdyż jest tańsza w produkcji),
50 ml likieru z czarnych porzeczek,
40 g brązowego cukru,
30 g miodu.

Podgrzewaj 3–5 minut, nie doprowadzając do wrzenia.

Następnie dodaj:

2 gwiazdki badianu (anyż gwiaździsty),
2 goździki,
1 malutką szczyptę gałki muszkatołowej,
2 kapsułki kardamonu,
4 ziarenka czarnego pieprzu.

Podgrzewaj jeszcze przez 10 minut, nie doprowadzając do wrzenia.

Odstaw na 2 godziny. Przelej grzane wino przez sitko do butelki.

Możesz je przechować w lodówce przez trzy dni, serwując oczywiście po podgrzaniu (grzane wino podaje się bardzo gorące).

W Alzacji dodaje się do niego małe kawałeczki pomarańczy i cytryny razem ze skórką.

Źródło: https://www.pocztazdrowia.pl/.

a