środa, maj 01, 2024
Follow Us
środa, 15 wrzesień 2021 11:09

Chorwacja: trzy nowe gwiazdki Michelina Wyróżniony

Napisane przez ChWT
Oceń ten artykuł
(1 głos)
Chorwacja jest szczególnie interesującym kierunkiem, który pozwala podróżnikom i smakoszom cieszyć się autentycznymi i różnorodnymi doznaniami kulinarnymi Chorwacja jest szczególnie interesującym kierunkiem, który pozwala podróżnikom i smakoszom cieszyć się autentycznymi i różnorodnymi doznaniami kulinarnymi Ivo Biočina

Do prestiżowego grona restauracji z gwiazdkami Michelina dołączyły trzy nowe z Chorwacji. Restauracje: Nebo (Rijeka), Alfred Keller (Mali Lošinj) i Agli Amici (Rovinj) otrzymały po jednej, natomiast restauracje Pelegrini (Šibenik), 360º (Dubrovnik), Monte (Rovinj), Noel (Zagrzeb), Draga di Lovrana (Lovran), Boškinac (Novalja) i LD Terrace (Korčula) zachowały swoje dotychczasowe gwiazdki.

„Dla całej chorwackiej gastronomi przyznanie prestiżowych rekomendacji MICHELIN w warunkach światowej pandemii koronawirusa jest wyjątkowym sukcesem. Jest to bardzo ważne z punktu widzenia chorwackiej turystyki. Nasz kraj posiada obecnie 10 restauracji z gwiazdką MICHELIN oraz 79 restauracji z rekomendacjami tego prestiżowego przewodnika. Potwierdza to jakość chorwackiej gastronomii, która jest jednym z głównych motywów przyjazdu do Chorwacji wielu miłośników podróży z całego świata. Obecność w przewodnikach MICHELIN stanowi dla nas dodatkową promocję, ale także motywację, aby Chorwacja była coraz bardziej cenionym i rozpoznawalnym kierunkiem kulinarnym” powiedział Dyrektor Generalny Chorwackiej Wspólnoty Turystycznej, Kristjan Staničić, gratulując wszystkim nagrodzonym restauracjom.

„Chorwacja jest szczególnie interesującym kierunkiem, który pozwala podróżnikom i smakoszom cieszyć się autentycznymi i różnorodnymi doznaniami kulinarnymi. Kraj oferuje lokalnym szefom produkty o wyjątkowej jakości, dzięki czemu z dnia na dzień stają się coraz bardziej kreatywni”, powiedział Gwendal Poullennec, Dyrektor Międzynarodowy Przewodników MICHELIN. „Ostatnie miesiące były trudne dla Chorwacji, nie tylko z powodu globalnej pandemii, ale także trzęsienia ziemi. Mimo wszystkich wyzwań chorwacka scena kulinarna rozwija się, zwłaszcza na wybrzeżu i w stolicy. Nasi inspektorzy spotkali profesjonalistów, którzy są pasjonatami i jednocześnie z zapałem kultywują rodzime tradycje kulinarne”, dodał Poullennec.

Chorwacja może pochwalić się również 13 restauracjami oznaczonymi oznaką MICHELIN Bib Gourmand, która jest przyznawana restauracjom oferującym wysokiej jakości menu w przystępnych cenach. Do listy w tym roku dołączyło siedem nowych restauracji: Konoba Mate (Korčula), Dunav (Ilok), Konoba Fetivi (Split), Izakaya by Time (Zagrzeb), Vuglec Breg (Krapina), Konoba Malo Selo) i Alla Beccaccia (Valbandon).

„Jednym z najważniejszych sposobów poznawania kraju jest doświadczenie jego smaków. Chorwacja, która posiada niezwykle zróżnicowaną gastronomię i bogatą tradycję kulinarną musi systematycznie inwestować w jej promocję i rozwój. Liczne prestiżowe wyróżnienia, takie jak MICHELIN, są ogromnym uznaniem dla wszystkich tych, którzy nieustannie pracują nad jakością całego doznania kulinarnego. W nadchodzących latach planujemy nadal pozycjonować Chorwację jako kulinarną gwiazdę Europy. Planujemy to osiągnąć poprzez system zarządzania lokalnymi produktami, który podkreślać będzie autentyczność regionalnych tożsamości gastronomicznych. Ministerstwo Turystyki i Sportu uwzględni również ten ważny dla nas temat w Strategii Rozwoju Zrównoważonej Turystyki do 2030 roku”, podsumowała Minister Turystyki i Sportu, Nikolina Brnjac.

Dodajmy, że w edycji przewodnika MICHELIN dla Chorwacji na rok 2021 pojawiła się nowa etykieta MICHELIN Green Star, którą otrzymała restauracja Zinfandel (Zagrzeb). Jest to oznaczenie przyznawane restauracjom zwracającym szczególną uwagę na zrównoważony rozwój i przyjaznym środowisku.

a