środa, maj 15, 2024
Follow Us
piątek, 24 sierpień 2012 15:22

Sprawdź grzyba nim go zjesz Wyróżniony

Napisane przez AM
Oceń ten artykuł
(0 głosów)
Czubajka kania Czubajka kania http://pl.wikipedia.org

Zbieranie grzybów w Polsce jest bardzo popularne. Leśnicy i grzyboznawcy, jak co roku, apelują więc o rozwagę i niezbieranie grzybów, co do których nie mamy 100-procentowej pewności, że są jadalne. W razie wątpliwości czy zebrane grzyby są trujące czy jadalne, można skorzystać z bezpłatnej porady sanepidu. Należy dostarczyć do nich grzyby w ciągu 12 godzin od zbioru.

Pracownicy udzielają porad edukacyjnych w zakresie rozpoznawania gatunków grzybów dostarczonych w całości (nie należy ucinać trzonu). Jak zapewnia Dorota Gonczar, grzyboznawczyni z Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Zielonej Górze: - W ciągu kilku minut sprawdzimy, czy są to grzyby jadalne czy nie. Pracownicy sanepidu nie sprawdzą grzybów przechowywanych w torebkach foliowych, poddanych obróbce termicznej lub zamarynowanych. Zaznaczają też, że nie wydają atestów.

Zalecenia sanepidu przy zbieraniu grzybów:

• Zbieraj tylko grzyby znane, co do których nie masz wątpliwości (warto korzystać z atlasów);
• Początkujący grzybiarze powinni zbierać wyłącznie grzyby rurkowe, ponieważ w tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących i jest dużo mniejsze ryzyko zatrucia;
• Nie oceniaj grzybów sobie nieznanych na podstawie smaku. Wiele grzybów trujących ma smak łagodny lub lekko słodkawy, np. śmiertelnie trujący muchomor sromotnikowy;
• Grzyby zbieraj wyłącznie do łubianek lub przewiewnych koszyków, a nie do plastikowych wiader i toreb foliowych, w których ulegają zaparzeniu i zepsuciu;
• Nie zbieraj grzybów bardzo młodych oraz starych i przejrzałych, nasączonych wodą, nadjedzonych przez ślimaki czy zapleśniałych, gdyż łatwo o pomyłkę w rozpoznaniu gatunku. Nieprzestrzeganie tej zasady jest m.in. przyczyną mylenia muchomora sromotnikowego z gołąbkiem zielonawym czy też gąską zielonką lub czubajką kanią;
• Grzyby wykręcaj z podłoża tak, aby nie uszkodzić grzybni;
• Nie niszcz żadnych grzybów, także trujących, ponieważ są potrzebne w ekosystemie leśnym;
W dniu zbioru oczyść grzyby i jak najszybciej przygotuj z nich potrawę;
• Ponieważ grzyby psują się łatwo i szybko, jedz je bezpośrednio po przyrządzeniu i nie przechowuj zbyt długo;
• Unikaj błędnych metod rozpoznawania gatunków trujących (zabarwienie cebuli podczas gotowania, ciemnienie srebrnej łyżeczki). Nie oceniaj też gatunków grzybów na podstawie smaku – grzyby śmiertelnie trujące nie są gorzkie w smaku;
• Nie spożywaj nadmiernych ilości potraw grzybowych, szczególnie wieczorem, ponieważ są one ciężkostrawne;
• Nie podawaj potraw z grzybów małym dzieciom, osobom starszym i chorym;
• Pamiętaj, że pierwszymi objawami wszystkich zatruć grzybami są nudności, wymioty, ból brzucha i biegunka;
• Nie zbieraj grzybów będących pod ochroną, nawet jeśli są jadalne, np. smardza jadalnego. (Rozporządzenie Ministra Środowiska z dnia 9 lipca 2004 r. w sprawie gatunków dziko występujących grzybów objętych ochroną Dz.U. 2004 nr 168 poz. 1765);
• W przypadku wystąpienia po spożyciu grzybów nudności, bólów brzucha, biegunki, podwyższonej temperatury należy wywołać wymioty i jak najszybciej zgłosić się do lekarza. Pamiętajmy, że przy zatruciach muchomorem sromotnikowym występuje faza pozornej poprawy, po której stan chorego gwałtownie się pogarsza. Wezwany w porę lekarz może uratować mu życie.

www.wsse.waw.pl

{jumi [*9]}

a