Jeffrey E. Barrick i jego zespół odnotowali, że kofeina stała się niezwykle popularnym środkiem z powodu powszechnego używania kawy, napojów gazowanych, herbaty, napojów energetycznych, czekolady i niektórych leków. Należą do nich leki na astmę i inne choroby płuc. Naukowcy ci wiedzieli, że naturalna bakteria gleby, Pseudomonas putida CBB5, w rzeczywistości może żyć wyłącznie z kofeiny i może być stosowana do oczyszczenia takiego skażenia środowiska. Postanowili więc przenieść metabolizm kofeiny z CBB5 do E. coli, która jest o wiele łatwiejsza do wyhodowania.
Raport zawiera opis owego przeniesienia oraz użycie E. coli do dekofeinizacji i pomiaru zawartości kofeiny w napojach. Ponadto badacze zawarli w nim informację na temat opracowania syntetycznego pakietu genów odpowiedzialnego za rozkład kofeiny i pokrewnych związków, które można łatwo przenosić do innych drobnoustrojów. Rezultaty otrzymane w E. coli pokazały, że niektóre bakterie dosłownie uzależniły się od kofeiny. Pakiet genetyczny może służyć nie tylko odtworzeniu danego środowiska. Potencjalnym zastosowaniem może być stosowanie bakterii jako czujnika do pomiaru kofeiny w napojach, w odzyskiwaniu bogatych w składniki odżywcze produktów ubocznych przetwórstwa kawy i opłacalnej bioprodukcji leków.
{jumi [*7]}