czwartek, maj 16, 2024
Follow Us
środa, 03 wrzesień 2014 14:04

Owoce korzystnie działają na nasze serce Wyróżniony

Napisane przez Kos
Oceń ten artykuł
(0 głosów)
Owoce korzystnie działają na nasze serce fot. sxc.hu

Nowe badania pokazują, że codzienne jedzenie owoców może zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych (CVD) nawet o 40%.

Naukowcy wykorzystali dane 451681. pacjentów bez ich historii CVD z Chińskiego Biobanku Kadoorie. Następnie zespół sklasyfikował ludzi na podstawie poziomu konsumpcji owoców.

- CVD, w tym choroba niedokrwienna serca i udary mózgu, są główną przyczyną zgonów na całym świecie. Poprawa diety i stylu życia ma kluczowe znaczenie dla zmniejszenia ryzyka chorób naczyniowo-sercowych w ogólnej populacji - mówi dr Huaidong Du z Uniwersytetu Oksfordzkiego.

W ciągu siedmiu lat prowadzenia badań odnotowano około 19.300 przypadków choroby niedokrwiennej serca i 19.689 udarów mózgu. Naukowcy odkryli, że ludzie, którzy spożywali owoce regularnie, mieli 25-40 procent niższe ryzyko zachorowania na te przypadłości. Naukowcy odkryli również, że spożycie owoców było związane z niskim ciśnieniem krwi.

- Nasze dane wyraźnie pokazują, że jedzenie świeżych owoców może zmniejszyć ryzyko chorób układu krążenia, w tym choroby niedokrwiennej serca i udaru mózgu (szczególnie udaru krwotocznego). Nie oznacza to jednak, że spożywanie większej ilości owoców jeszcze bardziej obniży ryzyko zachorowania na CVD. To sugeruje, że jedzenie owoców jest po prostu bardziej korzystne od ich unikania - dodał Huaidong Du.

W oddzielnym badaniu przeprowadzonym na podstawie danych 60. tysięcy ludzi, naukowcy odkryli, że jedzenie owoców obniża wczesne ryzyko śmierci o 32%.

Badanie zostało zaprezentowane na Kongresie European Society of Cardiology w Barcelonie.

Eksperci zalecają, aby jeść pięć porcji warzyw i owoców dziennie. Liczne badania wykazały związek między zdrowymi nawykami żywieniowymi i niższym ryzykiem zachorowań. Ostatnie badania naukowców z University College London wykazały, że w codziennie powinniśmy spożywać siedem porcji owoców i warzyw. Ryzyko przedwczesnej śmierci spada wtedy o 42%.

a