Na każdy dzień przygotowano projekcje filmów o tematyce okołokulinarnej: "Historie kuchenne" (reż. Bent Hammer) i "Soul Kitchen" (reż. Fatih Akin). Przed projekcjami odbywają się warsztaty i prelekcje tematycznie powiązane z kinem i szeroko pojętą gastronomią. W programie festiwalu znalazły się także warsztaty "Food Art" prowadzone przez Izabelę Hubalę. Uczestnicy warsztatów poznają arkana bento – japońskiej sztuki układania obrazów z jedzenia. Okazją do poznania specjałów kuchni światowej będzie jarmark kulinarny. Do udziału zaproszono zagranicznych studentów UMK, uczestników programu Erasmus, którzy będą pokazywać wybrane fragmenty filmów, opowiadać o kuchni i częstować daniami charakterystycznymi dla ich krajów. Naukowcy i znawcy kina poprowadzą liczne prelekcje, m.in. "Popcorn movie - próba lekkostrawnej definicji", którą wygłosi Radosław Osiński, "Jak urwać film, czyli alkohol w ręku filmowca" Piotra Waśniewskiego oraz "Kiełbasy pod specjalnym nadzorem. O symbolach fallicznych w filmach Menzla" dr. hab. Dariusza Brzostka. Inauguracyjnym było spotkanie ze kucharzem Karolem Okrasą oraz znawcą historii jedzenia, prof. Jarosławem Dumanowskim z Instytutu Historii i Archiwistyki Uniwersytetu Mikołaja Kopernika. Na finał zaplanowano koncert White Chocolate Trio.
{jumi [*7]}