niedziela, maj 05, 2024
Follow Us
poniedziałek, 25 luty 2013 16:59

Utylizacja w zgodzie z technologią Wyróżniony

Napisał
Oceń ten artykuł
(0 głosów)
Utylizacja w zgodzie z technologią www.sxc.hu

Zakład utylizacyjny w Pszczonowie pod Skierniewicami rozpocznie swoją działalność na początku kwietnia. Jego inwestor - polsko-kanadyjska firma Polish Rendering Company - zapewnia, że będzie to najnowocześniejszy zakład tego typu w całej Europie Centralnej.

Po oddaniu do użytku wszystkich linii produkcyjnych ma kosztować ok. 60-80 mln zł. Na początek zostanie uruchomiona I linia – przerobu krwi. Będzie utylizowała ok. 100 t miesięcznie tego produktu, tj. ok. 1/10 wielkości przerabianej w całym kraju. Krew służy do skarmiania zwierząt. Wysyłana jest na eksport – do Chin, Japonii, Tajlandii i krajów płd-wsch. Azji. Mączki te – dodawane jako komponent do mieszanek żywieniowych mają zastosowanie w karmie rozwijanej tam na dużą skalę hodowli ryb i skorupiaków.

W związku z powstającą inwestycją, zgodnie z prawem, stowarzyszenia ekologiczne mogą zgłaszać uwagi czy zastrzeżenia w trakcie jej realizacji. Mają na to rok. W razie, gdyby takie zastrzeżenia zostały zgłoszone inwestor powinien udowodnić, że budowany (modernizowany) zakład nie będzie mieć negatywnego wpływu na środowisko. Jak dotąd żadnych zastrzeżeń do zakładu w Pszczonowie nie było. Zatem kwietniowy termin otwarcia nie powinien być zagrożony. Przewidziany jest jeden miesiąc na tzw. rozruch technologiczny uruchamianej I linii. Na przełomie 2013/2014 r. ruszą pozostałe linie – przerobu odpadów z drobiu (np. pierza), wołowiny, wieprzowiny i żywności przeterminowanej. Zatrudnionych zostanie 150 osób. Zakład wygeneruje pośrednio kolejne miejsca pracy. Ok. 1000-1500 osób będzie pracować w punktach odbioru, jako pośrednicy, zostanie zatrudnionych w transporcie itd. Wśród kilku linii produkcyjnych przewidzianych do uruchomienia w zakładzie do końca br. znajdzie się przerabiająca przeterminowaną żywność. Warto przypomnieć, że „produkujemy” jej w Polsce ok. 0,6-1 mln t. Jest to „szara” liczba. Bowiem jako żywność przeterminowana funkcjonuje w oficjalnych statystykach jej tylko 50 tys. t. Przy tym potencjale ludnościowym i konsumpcyjnym, jaki ma Polska tego typu żywności może być mniej niż w Niemczech w rzeczywistości ok. 3-krotnie, a nie 20-krotnie.

Obecny zakład w Pszczonowie powstaje w miejscu starego i nieczynnego od lat, zbudowanego w okresie PRL i uciążliwego dla środowiska. W ciągu kilku tygodni zakończy się jego gruntowna modernizacja. Będzie kosztował docelowo, do uruchomienia wszystkich linii produkcyjnych, niespełna ok. 80 mln zł, przy przerobie powyżej 50 tys. t odpadów. Dla porównania koszt zakładu przerabiającego 100 tys. t śmieci wyceniany jest na ok. 400 mln zł.

{jumi [*9]}

a