W postindustrialnych budynkach z czerwonej cegły, w których przez wiele lat działała Wytwórnia Wódek "Koneser" i gdzie opracowywano pierwsze receptury oraz produkowano jedne z najbardziej znanych marek polskich wódek takich, jak: Wódka Wyborowa i Luksusowa powstanie pierwsze na świecie Muzeum Polskiej Wódki. Koncepcję wnętrza i ekspozycji przygotowała pracownia architektoniczna Mirosława Nizio - Nizio Design International, która ma w swoim portfolio m.in. projekt i wykonanie wystawy stałej Muzeum Historii Żydów Polskich, Muzeum Powstania Warszawskiego oraz projekt rewitalizacji Starej Kopalni „Julia" w Wałbrzychu na cele kulturalno-dydaktyczne. Autorem logotypu i identyfikacji wizualnej jest znany artysta grafik Andrzej Pągowski.
- Polska wódka jest szlachetnym alkoholem, produktem najwyższej jakości, z którego słyniemy na całym świecie - powiedział Andrzej Szumowski, Prezes Stowarzyszenia Polska Wódka, patrona muzeum. Chcemy utwierdzić Polaków w przekonaniu, że mogą i powinni być dumni ze swojego narodowego trunku, a z Muzeum Polskiej Wódki uczynić wizytówkę Warszawy na równi z innymi znaczącymi muzeami.
Wnętrze muzeum będzie łączyło historię i nowoczesność zaś wykorzystanie obiektów odzyskanych z dawnych gorzelni i destylarni, ich twórcze przekształcenie w zestawieniu ze specjalnie zaprojektowanymi elementami scenograficznymi i zaawansowanymi formami multimedialnymi sprawią, że ekspozycja będzie miała unikalny charakter. Narracja muzealna poprowadzi zwiedzających przez pięć galerii, poznają oni metody produkcji wódki, poczują też charakterystyczne zapachy towarzyszące destylacji. Wejdą nie tylko w sam środek procesu tworzenia, ale też zapoznają się z historią i kulturą, jaka wytworzyła się wokół polskiej wódki.
Muzeum Polskiej Wódki będzie przypominać Polakom i wyjaśniać zagranicznym turystom czym charakteryzuje się i wyróżnia polska wódka na tle innych. Zgodnie z ustawową definicją, która weszła w życie 13 stycznia 2013 roku, aby alkohol mógł używać oznaczenia geograficznego „Polska Wódka/Polish Vodka" musi spełniać rygorystyczne wymogi - od składników, z jakich powstał - pochodzących z polskich upraw tradycyjnych zbóż: żyto, pszenica, jęczmień, owies, pszenżyto, albo ziemniaków, po proces ich przetwarzania – również całkowicie realizowany na terytorium Polski.
{gallery}19513{/gallery}
Centrum Koneser, które powstaje w kwartale ulic Ząbkowskiej, Markowskiej, Białostockiej i Nieporęckiej, będzie przykładem wielofunkcyjnej architektury miejskiej, łączącej postindustrialne budynki z nowoczesnymi projektami, harmonijnie wkomponowanymi w klimat Pragi. Powstaną tu stylizowane na lofty obiekty mieszkalne, nowoczesne biura i galerie sztuki oraz pasaże handlowe.