niedziela, maj 05, 2024
Follow Us
piątek, 16 grudzień 2016 12:40

Konkurs kulinarny Wyróżniony

Napisane przez OKI
Oceń ten artykuł
(0 głosów)
Konkurs kulinarny https://pixabay.com/

Masz przepis, który jest w twojej rodzinie od pokoleń i który zawsze się sprawdza? Trzymasz w szufladzie zeszyt z przepisami prababci, który jest prawdziwą księgą skarbów i powinien ujrzeć światło dzienne? Muzeum w Wilanowie zaprasza do udziału w konkursie kulinarnym. Przepis na kulinarne wykorzystanie jabłek można przesyłać do 31 grudnia 2016 roku.

Można wygrać staropolską książkę kulinarną i bilety na warsztaty kulinarne, które przygotujemy na podstawie Tego przepisu.

­Warunkiem wzięcia udziału w konkursie jest przesłanie do 31 grudnia 2016 r. przepisu kulinarnego wykorzystującego jabłka na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript..
Nagrodę otrzyma 10 osób, których przepisy zostaną ocenione najwyżej przez jury konkursu.

Przepis powinien dotyczyć kulinarnych sposobów wykorzystania jabłek, przy czym może obejmować różne kategorie produktów, tj. desery, przetwory, dania główne itd.
Przepis powinien być tradycyjny/regionalny, a tradycja ta powinna być poświadczona, np. zdjęciem przepisu z zeszytu babci, dołączoną do przepisu opowieścią/historią związaną z powstaniem/przekazaniem tego przepisu, opisem czasu, kiedy jedzono potrawę z tego przepisu (np. święta, post, na co dzień itd.).
Przepis powinien być dziedziczony, ale praktykowany również dziś, tj. przekazywany w rodzinie od pokoleń (3 pokolenia).
Jeśli jest to możliwe, organizatorzy proszą o udokumentowanie przepisu fragmentem dawnej literatury kulinarnej.
Przepis powinien zawierać informację, z jakiego regionu jest opisywana w nim potrawa, jaka jest geneza przepisu.
Do przepisu można dołączyć zdjęcie własnoręcznie przygotowanej potrawy według przesłanego na konkurs przepisu.
Przepis powinien być opatrzony tytułem, charakterystyczną/unikalną nazwą.

Nagrody

Wybrana jedna książka kucharska z serii Monumenta Poloniae Culinaria („Compendium ferculorum” / „Księga szafarska dworu Jana III Sobieskiego 1695–1696” / „Kucharz doskonały” / „Moda bardzo dobra smażenia różnych konfektów...” / „Przewodnik po drzewie żywota” / „Staropolskie przepisy kulinarne. Receptury rozproszone z XVI–XVIII wieku”).
Udział w ekskluzywnych warsztatach kulinarnych kuchni staropolskiej prowadzonych przez wilanowskiego mistrza kuchni Macieja Nowickiego, zorganizowanych specjalnie dla grupy zwycięzców konkursu.
Jeden bezpłatny bilet na warsztaty kulinarne, podczas których wykorzystany będzie zwycięski przepis.
Więcej na: http://wilanow-palac.pl.

a